to jsem si myslela taky (viz duplicita ingrediencí v diskuzích - ale to by bylo na delší hledání) a bylo mi odpovězeno, že v tom je rozdíl... tak jsem trochu googlovala a záleží na procentuálním množství ovoce ve směsi... ale třeba v Anglii je to tak, jak píšete (marmeláda z pomerančů a citronů a džem z jiných druhů ovoce)... :-)
Se "zbylým" džemem/pěnou si nedělám hlavu... mamka si vezme lžičku a jí to takhle u televize :D (dávám do toho míň cukru)...
V mrazáku právě už mám třešně i rybíz, ale dochází nám zásoba džemů (letos na vánoce jsem už musela kupovat) tak letos to spíš vidím na džemování :D Jinak děkuju za tipy... :-* většinou si i vybírám nějaký recept se sezónním ovocem tady na stránkách :-)
Brácha třeba miluje koktejly (z jahod), já ráda i maliny a ostružiny ... ale to je nejdřív zamrazím a pak rozmixuju s mlékem a cukrem... je to krásně ledové, osvěžující, krémové :-)
Moc dík za reakce a rady :-)
...tak nevím, jak bych to popsal ...pokud otáčím horkou marmeládu dnem vzhůru, ty skleničky, které nedrží, většinou po otočení dají o sobě hned vědět ...když se poklepe na vychladlé zavařeniny, kompoty, okurky... prstem, tak ty co nedrží, mají většinou jiný zvuk ;-)
Pěna je tvořená převážně denaturovanými bílkovinami, takže zvyšuje kazivost, protože bílkoviny jsou oblíbený mikrobiální substrát. Lepší je ji sbírat.
Není třeba ale sesbíranou pěnu vyhazovat, není to nic "jedovatého". Jen je dobré tu sebranou napěněnou marmeládu spotřebovat jako první. Nejlepší je umixovat s mlékem na koktejl, ten se spolehlivě vypije hned.
...pěna se odebírá proto, aby byla marmeláda čirá a bez bublinek ...když to neuděláte, tak se v podstatě nic nestane a chutnat bude stejně, jen nebude tak "čistá" ...pokud si dáte práci, pěnu opatrně odeberete do misky (bez marmelády) a necháte jí vystydnout a ztuhnout, budete mít takový ovocný marshmallow, který je výborný na pečivu s máslem ;-)