Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Tvaroh utřeme s cukry a žloutky, přilijeme vlažné rozpuštěné máslo, přisypeme mouku s kypřidlem, řádně promícháme, vsypeme nasekanou čokoládu a... více o Tvarohová buchta s čokoládou a kandovaným ovocem
Troubu předehřejte na 180 °C. Mouku promíchejte s kořením, solí a práškem do perníku. V míse prošlehejte dýňové pyré, vejce, mléko, máslo a cukr.... více o Dýňové donuty s dýňovým máslem
Těsto: mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj nasypeme vanilkový cukr a rozdrobíme droždí. Přistrouháme citronovou kůru. Přilijeme... více o Blbouni (knedlíky) s jablky
Troubu předehřejte na 180 °C. Formu vyložte pečicím papírem. Do kastrůlku nalámejte čokoládu, přidejte máslo, oba cukry a na mírném plameni za stálého... více o Brownies s dýňovým krémem
Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem. V míse promíchejte mouku s práškem do perníku, sodou a solí. V druhé míse našlehejte... více o Hrnková dýňová roláda
Jablka oloupejte, dvě nastrouhejte nahrubo, ostatní zbavte jádřinců a pokrájejte na kousky. Ty dejte do hrnce, zalijte 200 ml vody, přidejte med,... více o Nepečený jablkový dort
Připravte kvásek. V misce rozmíchejte droždí se lžičkou cukru, přidejte polovinu mléka, lžíci mouky, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít... více o Bavorské vdolky s povidly a tvarohem
Nejprve připravte kvásek. Do misky nalijte vlažné mléko, přidejte 2 lžíce cukru a nadrobte droždí, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít. Než... více o Merhované koláče s tvarohem a mákem
Připravte kvásek. Zahřejte 100 ml mléka, přelijte ho do misky, do vlažného mléka vmíchejte lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobte droždí. Kvásek nechte... více o Posvícenské koláče s tvarohem a švestkami
Pokud máte zrmzlinovač, namrazte ho 8 hodin předem. Poté si připravte dostatečně velkou uzavíratelnou sklenici, do ní vlijte šlehačku, přidejte pár... více o Domácí vanilková zmrzlina ze zmrzlinovače
Vymažte zapékací mističky máslem a vysypte je kakaem. Nejprve si připravte světlou hmotu: Vejce rozklepněte do kulaté misky, přidejte špetku soli a... více o Čokoládový dortík se zmrzlinou a malinami
Mouku nasypte do větší mísy. Udělejte v ní důlek, vlijte vlažné mléko, přidejte cukr, rozdrobte droždí a zlehka promíchejte. Přikryjte utěrkou a... více o Kynutý povidlový knedlík s vanilkovou omáčkou a mákem
Ovoce omyjte, zbavte pecek a pokrájejte na malé kousky. Zapékací formu vymažte máslem a rozložte do ní ovoce, mělo by vytvořit silnější vrstvu. Ovoce... více o Crumble s ovocem
Nejprve si formičky pečlivě vymažte olejem a troubu předehřejte na 150 °C. Žloutky s oběma cukry ušlehejte v míse robotu nebo ručním mixérem do... více o Mini košíčky jako rakvičky
Všechny ingredience zamícháme do konzistence připomínající krupicovou kaši. Místo kefíru můžeme dát mléko, zbytky jogurtu, šlehačka atp.. V případě... více o Těsto bábovkové hrníčkové
Troubu předehřejte na 180 °C. Oddělte bílky od žloutků. Žloutky dejte do mísy robota, přidejte cukr a 8–10 minut šlehejte při střední rychlosti,... více o Ořechové řezy
V hrnci na středním plameni za občasného míchání přiveďte k varu mléko, vodu, máslo, cukr a sůl. Jakmile dosáhnete bodu varu, hrnec stáhněte z plotny... více o Eklérky s černým rybízem a ruby čokoládou
Droždí rozdrobte do misky, promíchejte s 20 g cukru a nechte vzejít kvásek, asi 10 až 15 minut. V teplých dnech to bude rychlejší. Do mísy robota... více o Svatební koláčky s mandlovou drobenkou
Pekáč nebo zapékací formu lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C. Do mísy robotu dejte změklé máslo, cukr a... více o Francouzský jablkový koláč
Plech nebo formu lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem, troubu předehřejte na 180 °C. Do mísy robotu dejte cukr, obě smetany a rozpuštěné... více o Makový koláč se švestkami a mandlemi
Tortovú formu (priemer 20 cm) vymastíme maslom a vyložíme papierom na pečenie vrátane bokov. Sušienky rozdrvíme alebo rozmixujeme a primiešame k nim... více o Tvarohový koláč s bobulovým ovocem - cheesecake
Očištěná jablka pokrájíme na menší kostičky či nudličky, dáme do mísy a zakapeme citronovou šťávou z jednoho citronu. Ve větší míse vyšleháme vejce s... více o Šťavnatá jablečná fofr buchta / koláč se skořicí
Mouky smícháme v míse, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, nasypeme cukr krupici a nalijeme část mléka. Trochu mléko zamícháme na... více o Masopustní pletenky
Plech lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem, troubu předehřejte na 180 °C. Ovoce zbavte stopek, opláchněte ho a dobře osušte. Do mísy robotu... více o Rybízovo-angreštový koláč
Změklý tuk utřeme s cukrem. Přidáme zbytek ingrediencí a vypracujeme vláčné těsto, které necháme odpočinout. Těstem naplníme strojek a vytlačujeme... více o Kokosové cukroví tlačené strojkem
Piškoty umeleme a přidáme všechny ingredience na těsto. Vypracujeme těsto, zabalíme do fólie a na 4 hodiny necháme odpočinout. Tvoříme kuličky, které... více o Vosí hnízda VI.
Všechny suroviny v míse promícháme. Z připravené hmoty tvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu. Obalené kuličky uchováváme v chladničce. Jiný způsob... více o Kokosové kuličky - více kakaa
Troubu předehřejte na 170 °C. Promíchejte mandle s moukou a oběma cukry. Přidejte studené máslo pokrájené na kostky. Prsty spojte máslo s moukou do... více o Milionářské řezy se slaným karamelem
Vychlazené mascarpone a smetanu s oběma cukry krátce vyšlehejte do hustého krému a naplňte jím cukrářský sáček s širší hubičkou. Maliny rozmačkejte... více o Ovocné tiramisu do skleničky
Předehřejte troubu na 190 ° C. Utřete máslo a cukr. Do krému přidejte mouku, sůl a zpracujte do hladka. Těsto zabalte do fólie a dejte do lednice... více o Shortbread máslové sušenky
Mouky nasypeme se solí a cukry do mísy, promícháme a uděláme uprostřed důlek, do kterého rozdrobíme droždí, to zalijeme částí mléka s rumem a... více o Kynuté buchty s ořechovou náplní
Bílky vyšleháme téměř dotuha, poté přisypeme moučkový cukr a došleháme v tuhý sníh. Přisypáváme mouku s kokosem a ode dna vmícháváme do sněhu. Těsto... více o Krémový kokosový řez s ananasem
Oddělte bílky od žloutků, z bílků ušlehejte tuhý sníh. Do mísy robotu dejte cukr, změklé máslo a ušlehejte světlý krém, bude to trvat asi 5 minut.... více o Mandlová buchta s meruňkami
Formu lehce vymažte máslem, na dno dejte arch pečicího papíru, odstřihněte pruh a přitiskněte ho na bok. Do food processoru dejte sušenky a pokrájené... více o Borůvkový cheesecake
Plech na muffiny vyložte košíčky. V kastrůlku rozpusťte máslo. Mouku nasypte do mísy a promíchejte s práškem do pečiva. Suroviny na drobenku dejte do... více o Borůvkovo-meruňkové muffiny
Připravte korpus. Do mísy robotu dejte mouku, cukr a pokrájené máslo, pomocí háku umíchejte drobenku. Přidávejte vodu a už jen prsty drobenku spojte v... více o Křehký koláč s mascarpone a malinami
Do mísy robotu dejte cukr, vejce a šlehejte asi 5 minut, vznikne hustá a objemná pěna. Do vyšší misky nalijte olej, promíchejte ho s jogurtem nebo... více o Citronový dort s třešněmi
Víno provařte v kastrůlku a nechte odpařit alkohol. Nalámejte k němu čokoládu. Prohřívejte, ale už nevařte. Poté přidejte sýr Philadephia. špetku soli... více o Francouzský toast s čokoládovou omáčkou
Perník a sušenky rozmixujeme v mixéru a přidáme ostatní suroviny. Hněteme tak dlouho, dokud nezískáme hladké těsto. Podle potřeby přidáme řidké (džem,... více o Nepečené perníčky
Na vál si prosejeme hladkou špaldovou mouku Pernerka v bio kvalitě a moučkový cukr. Přidáme změklé máslo, žloutky a kůru z bio citronu. Rukama začneme... více o Linecké ze špaldové
Nejprve připravte griliáš. Pekáček o velikost asi 20 x 30 cm položte na prkénko, vyložte pečicím papírem a posypte sezamem. Cukr nasypte do kastrolu... více o Grilované ovoce se sezamovým griliášem
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přisypeme lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Mezi tím si odvážíme mouku, přidáme změklé máslo nakrájené na... více o Kringel s lískovými ořechy z Remosky
Do mísy nasypeme mouku s citronovou kůrou, cukry a solí, promícháme, uděláme uprostřed důlek, do kterého rozdrobíme droždí, které zalijeme polovinou... více o Řepánky z bramborového těsta
Griliáš můžete koupit už hotový nebo si jej připravit sami, a to i několik dní dopředu. Ořechy nahrubo nasekáme a opražíme. Pak si zvlášť roztavíme... více o Griliášový krém
Na pánvi se silným dnem zahřejeme na středním plameni cukr, dokud se úplně nerozpustí. Mícháme každých zhruba 20 sekund a hlídáme, aby se karamel... více o Slaný karamel
Do mísy dáme sypké suroviny včetně mletého máku, přidáme máslo nakrájené na kostky, žloutek a kůru z citrónu. Vypracujeme těsto a dáme ho na pár hodin... více o Makové linecké
Pečivo nakrájejte na kostičky, banán na kolečka, čokoládu nasekejte na malé kousky. Zapékací mísu vymažte máslem. Polovinu pečiva rozložte do zapékací... více o Žemlovka s banánem a čokoládou
Před přípravou ponechte sýr Philadelphia, vejce a zakysanou smetanu v pokojové teplotě. Poté v míse ručně smíchejte sýr, zakysanou smetanu a 150 gramů... více o Obrácený cheesecake
Do velkého hrnku dáme 0,2 l teplého (ne horkého) mléka, lžičku cukru krupice, kostku kvasnic. Mírně zamícháme a necháme naskočit cca 15 minut. Do mísy... více o Babiččina vánočka
Připravte kvásek. V misce rozmíchejte droždí se lžičkou cukru, přilijte trochu teplého mléka, vsypte lžíci mouky a promíchejte. Cukr, mléko i mouku... více o Kynuté lívance s malinami