Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Na tvarohovou náplň smícháme prvních sedm ingrediencí. Listové těsto rozválejte na pečícím papíře do obdélníku 35x25 cm a společně přeneste na plech.... více o Hruškový koláč s vanilkovým medem
Sušenky dáme do mikrotenového sáčku, rozdrtíme válečkem na těsto a nasypeme do mísy. Máslo rozehřejeme a vmícháme do drobků. Směs natlačíme na dno a... více o Tvarohový dort s banány
Pomeranče dobře omyjte a osušte a z jednoho nastrouhejte kůru. Z pomerančů vymačkejte šťávu. Odměřte 125 ml do těsta a zbytek dejte stranou. Polovinu... více o Řecký pomerančový koláč
Tatranky nastrouháme, vymícháme s rozměklým máslem, kakaem, cukrem a rumem. Tuto vypracovanou směs necháme chvíli vychladnout. Pak vyndáme a... více o Tatrankové vánoční kuličky
Oddělte žloutky od bílků a žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Z bílků vytvořte tuhý sníh, který postupně přimíchávejte ke žloutkům, na... více o Řezy s čokoládovým cappuccinem
Den předem si připravíme karamelovou šlehačku. Zkaramelizujeme cukr a přilijeme k němu 250 ml smetany (pozor, ať se nepopálíte). Mícháme tak dlouho,... více o Karamelové větrníky
Z ingrediencí na korpus vypracujeme jemné těsto. Vložíme je na dno a vytáhneme kolem stěn vymazané a vysypané dortové formy. Těsto sem tam propícháme... více o Torta alla ricotta
Všechny sypké a tekuté přísady se míchají zvlášť: V jedné větší míse smíchejte oba druhy mouky, sodu, kypřící prášek, cukr (i vanilkový, pokud ho... více o American Pancakes
Těsto: Mouku, olej, vodu a vejce smícháme a uhnětneme do těsta. Necháme cca 10 minut odstát. Náplň: Jablka nastrouháme, broskve a banány nakrájíme do... více o Ovocný štrůdl s karamelem
Do mouky na vále uděláme důlek a rozdrobíme droždí - pocukrujeme a hned s ostatními ingrediencemi rukama vypracujeme vláčné těsto - NENECHÁVÁME KYNOUT... více o NEKYNUTÉ ,RYCHLÉ TĚSTO NA ZÁVIN - ŠTRÚDL - od mojí babičky :-)
Připravíme si těsto: do misky dáme 2 vejce, hrnek cukru krupice a vyšleháme. Přidáme 0,5 hrnku oleje, 2 hrnky hl. mouky, 1 hrnek mléka a opět... více o Rychlé eskymo řezy
Smíchejte mouku, cukr a sůl. V nádobě se ve směsi udělejte důlek, kam se rozdrobí kvasnice a nalije se zde část mléka, stačí trochu. Z toho, co jsme... více o Tvarohové kynuté buchty
Po svaření Hery, cukru, kakaa a vody odlijeme 1/3 na polevu, do které přidáme solamyl a krátce provaříme, tím budeme mít polevu na buchtu, kterou jí... více o "Paneláková" buchta
Změklé máslo s moučkovým cukrem a solí vyšleháme do pěny, vmícháme vejce, mouky s kypřidlem, mlékem a dvěma lžícemi rumu. Vše dobře promícháme,... více o Banánové řezy s vanilkovým krémem
* všechny ingredience smícháme a dobře promícháme * těsto by mělo být lehce tekuté (buď naředit mlékem nebo zahustit moukou) * těsto stačí na cca 5-6... více o Mikrovlnkové rychloMUFFINY
Formu vyložíme pečícím papírem, který zlehka vymažeme máslem. Tři (nebo čtyři) banány podélně rozkrojíme a naskládáme na dno. Máslo s cukry a vejci... více o Banánový koláč se smetanou
Troubu předehřejte na 160°C. Žloutky utřete s cukrem a jemně strouhanou citronovou kůrou do pěny. Přimíchejte dobře prosáté kakao, vařené a jemně... více o Kakaový bramborový dort
Do hrnce dáme Heru, cukr, vodu a rozlámanou čokoládu. Vše necháme společně rozpustit a vaříme 5 minut. Poté odlijeme 1 hrnek bokem a dáme vychladit.... více o Čokoládové řezy s kokosem
Grapefruity oloupeme, jednotlivé dílky odblaníme a naskládáme na dno chlebíčkové formy. Želatinu namočíme ve studené vodě a zahřejeme téměř k bodu... více o Smetanový dort s grepovým želé
Mouku prosejeme s cukrem, přidáme na kousky nakrájené máslo, žloutky, kůru a zpracujeme pevné těsto. Uložíme je do lednice na hodinu odpočinout. Pak... více o Šlehačkový tvarohový dort
Vejce rozšleháme s cukrem (i vanilkáčem, případně van. aroma). Poté přidáme rozpuštěné máslo a zakysanou smetanu a důkladně promícháme. Postupně... více o Muffiny po belgicku
Mouku prosejeme a smícháme s kypřícím práškem. V druhé míse šlehačem našleháme mléko s olejem, cukrem a vejcem. K druhé směsi přimícháme směs první a... více o Apple cupcakes
Změklé máslo, vejce a cukry ušleháme, přidáme tvaroh a znovu šleháme dohladka. Přidáme mouku s kypřidlem a citronovou kůrou a vše dobře promícháme.... více o Jablkovo-tvarohový koláč se skořicovou drobenkou
Dortovou formu vyložíme po obvodu a na dně piškoty. Tvaroh smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a likérem. Smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku a... více o Meruňková Charlotta
Troubu předehřejeme na 180°C. Čtyřem prázdným plechovkám, např. od mandarinek, odřízneme dna, vymažeme olejem a vyložíme pruhy pečícího papíru. Poté... více o Čokoládové dortíky
Cukr, van.cukr, skořici, celá vejce a olej vyšlehat do husté pěny. Přišlehat mouku s práškem do pečiva a nakonec vařečkou vmíchat dýni a semínka.... více o Dýňový koláč famózní
V hrnku mléka Mixíkem rozmícháme vejce (jde to i vidličkou, ale zůstávají žmolky), vlejeme do zbytku mléka. Přidáme špetku soli, cukr, vanilku a za... více o Krupicová kaše
Zavařenou plechovku slazeného kondenzovaného mléka dejte do hrnce, zalijte vodou a 2,5 až 3 hodiny vařte. Mezitím troubu předehřejte na 180°C, sušenky... více o Dort s karamelem, banány a šlehačkou
Troubu předehřejte na 180°C. Mouku prosejte spolu s kakaem, jedlou sodou a solí do středně velké mísy a promíchejte, aby ve směsi nebyly žádné kakaové... více o Čokoládovodýňové koláčky
Omytou mladou cuketu nastrouháme (i se slupkou) do mísy, přidáme vejce, cukry, vlažný tuk, kokos, mouku s práškem do pečiva a vše dobře promícháme.... více o Cuketovo-kokosový koláč s ovocem a žmolenkou
Z uvedených ingrediencí vytvoříme drobenku (žmolenku), kterou sypeme před pečením na buchty a koláče. Množství je na velký plech.... více o Kokosová žmolenka (drobenka)
Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme asi půl hodiny odpočinout, pak na pomoučněném stole vyválíme slabý kulatý plát, který přeneseme... více o Jablečný (hruškový) koláč s mandlovým tvarohem
1. Oloupeme jablka a nakrájíme na kostičky. 2. Dáme jablka do hrnce s trochou vody a hnědým cukrem, vaříme 10 minut. 3. (Lze dělat při vaření jablek.)... více o Apple crumble
1. Rozehřejeme si rendlík na sporáku, nasypeme do něho cukr krupici a mícháme do té doby, než nám cukr zkaramelizuje. 2. Do karamelu nasypeme... více o Karamelové placičky s ořechy
Tvaroh smícháme s vejci, přidáme cukr, krupici, vlažné máslo, citronovou šťávu a špetku soli. Vypracujeme těsto. Meruňky rozpůlíme. Těsto dáme do... více o Tvarohový koláč s příchutí meruněk
Do mísy dejte bonbony marshmallow a přidejte vodu. Jsou dva způsoby, jak se marshmallow dá rozpustit: 1. ve vodní lázni 2. v mikrovlnné troubě Pokud... více o Potahovací hmota
Do nádoby - nejlépe velké mísy - nasypeme kakao a nastříkáme celou šlehačku. Zamícháme a navrch dáme ořechy. Nádobu dáme do mrazáku a po 30 minutách... více o Čokoládová zmrzka
Bílky ušleháme s polovinou cukru do tuha. V jiné míse šleháme žloutky s druhou polovinou cukru a vanilkovým cukrem, dokud hmota viditelně nezesvětlá a... více o Mramorový korpus
Změklý tuk utřeme s cukry a žloutky do pěny. Přidáme rozmačkané banány, mléko, rum, kokos, čokoládu a mouku s práškem do pečiva. Vše řádně promícháme... více o Banánový chlebíček s kokosem
Dýni rozkrojte, odstraňte semínka, dýni oloupejte a nakrájejte na kousky. Povařte s jablečnou šťávou a 1 lžící cukru asi 10 minut na mírném plameni.... více o Dýňový pohár s mascarpone
Na koláč používáme všechny suroviny pokojové teploty, i hrušky. Těsto: žloutky vyšleháme s cukry a máslem do pěny, přidáme tvaroh, citronovou kůru ... více o Hruškový koláč s tvarohovým těstem a žmolenkou
Žloutky s cukry a máslem vyšleháme do hladké pěny. Přidáme jemnou, čerstvě nastrouhanou kůru z očištěného citronu a citronovou šťávu. Přisypeme mouku... více o Citronová bábovka z pomazánkového másla
Nejprve si předehřejeme troubu na 180 stupňů. Čokoládu a máslo si rozpustíme v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni, zchladíme na pokojovou teplotu,... více o Brownies z USA
Troubu předehřejme na 180 stupňů. Nejprve si smícháme máslo s banány, až bude vše dobře smíchané, přidáme cukr, vajíčko a vanilku, znovu promícháme,... více o Banánový chléb z USA
Máslo vytáhneme z ledničky, dáme na 10 minut odstát, po odstátí dáme do mísy a vyšleháme šlehačem při nejvyšších otáčkách. Poté přisypeme cukr moučku,... více o Krém na zdobení dortů
Zaděláme kynuté těsto a po prvním vykynutí ještě jednou podebereme měchačkou, aby lehce spadlo a dáme znovu nakynout. Pak si těsto nakrájíme na stejné... více o Jablečné vdolečky - kynuté, pečené
TĚSTO: Ušleháme žloutky s krupicovým cukrem do husté pěny. Bílky vyšleháme do hustého sněhu, ke kterému přidáme žloutkovou pěnu a mouku. Těsto... více o Ořechová roláda s rumem
Listové těsto rozválíme na pomoučněném stole na slabý plát, který potřeme bílkovou pěnou: Bílky vyšleháme se solí na tuhý sníh, do kterého zlehka... více o "Pěnové" koláčky z listového těsta
Z droždí připravíme kvásek. Máslo utřeme s cukrem, žloutky a citronovou kůrou, přidáme mouku se špetkou soli a vykynutý kvásek. Zaděláme těsto, které... více o (nejen) Svatomartinské podkovy - kynuté
Housky lehce opečte v troubě předehřáté na 200 °C. Hrušky rozčtvrťte a nakrájejte na plátky. Na pánvi rozehřejte máslo. Vmíchejte lžíci cukru a hrušky... více o Žemlovka s brusinkami