Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Utřeme cukr s máslem, přidáme tvaroh, vejce a mouku. Vypracujeme těsto, které vyválíme na vále, rozkrájíme a plníme ovocem. Tvarohové knedlíky plněné... více o Tvarohové knedlíky plněné ovocem
Nachystáme si dortovou formu, do které postupně skládáme piškoty. Na piškoty nandáme rozšlehanou zakysanou smetanu (je tak nadýchanější), do které si... více o Nepečený dort s ovocem
Vymažeme a vysypeme formu 30x20 cm. Troubu rozehřejeme na 180 stupňů. Máslo (musí mít pokojovou teplotu) s cukrem krupice smícháme elektrickým... více o Buchta s marmeládou a kokosem z Anglie
Vše by mělo mít stejnou teplotu!!! 1) Droždí dáme do vlažného mléka se špetkou cukru + mouky a necháme v teple. 2) Všechny ingredience zpracujeme v... více o Domácí koblížky od babičky
Rozehřejte troubu na 170°C. Dortovou formu vyložte pečícím papírem. Ušlehejte tuhý sníh z bílků. Žloutky s DIA mandlovou pastou ušlehejte do světlé... více o Mandlový dort DIA
Mléko a smetanu nalijte do kastrolu, přihoďte vanilkový lusk, na středně prudkém ohni přiveďte k varu a ihned odstavte. Nechte vanilku v mléce 15... více o Zmrzlina ze zeleného čaje
Vymažte máslem nebo tukem dva velké plechy na pečení (lze použít i pečící papír). Troubu vyhřejte na 180°C. Do velké mísy dejte cukr máslo nebo tuk.... více o Vláčné sušenky s čokoládou
Čokoládu vsypeme do oslazené smetany, za stálého míchání přivedeme k varu a pak necháme vychladnout. Čokoládovou smetanu vlijeme do šlehače, přidáme... více o Pařížský krém
Bublaniny jsou dobré s různými druhy drobenek. POSTUP: Máslo, cukr a vajíčka ušleháme doběla, potom přidáme zbytek surovin. Nalijeme na předem... více o Borůvková bublanina
Velice jednoduše: Tabulku čokolády spolu s mandlemi (nebo jinými ořechy) nasekáme na malé kousky. Z bílků si ušleháme sníh. Vše smícháme dohromady.... více o Lahodná bábovka
Nejprve si připravíme těsto na lívanečky: Do mísy dáme prášek do pečiva, mouku, cukr a přidáme špetku soli. V druhé míse si rozšleháme vejce, poté... více o Americké palačinky s horkými jablky
Všechny ingredience na těsto smícháme, až vytvoříme hmotu, tu pak dáme cca na půl hodiny do lednice. Těsto vyválíme a vykrájíme kolečka, které... více o Košíčky jako francouzské tarte
Ve vodní lázni nechte rozpustit máslo s čokoládou, čokoláda se musí rozpustit všechna. V míse rozmícháme vajíčka, žloutky a cukr, poté přidáme mouku a... více o Čokoládový fondán - chocolate fondant
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, vodu, mouku s kakaem a kypřidlem a vše dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků a těsto... více o Piškotovo-kávové řezy
Nejprve si upečeme kulatý korpus v předehřáté troubě na 180 °C. Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu, mouku s kypřidlem a dobře... více o Bílý roládový dort
Nejprve si uvaříme vanilkový puding podle návodu na obale, ale s menším množstvím mléka. Až puding vychladne, zašleháme do něj tvarohy a moučkový cukr... více o Pribináček
Čokoládové náplně: Nejprve si připravíme puding dle návodu na obalu. Podstatně menší část ještě teplého pudingu dáme stranou a do ní přidáme nalámanou... více o Čokoládovo-tvarohový pohár
Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Smetanu ušleháme a obě hmoty spojíme. Uvařené a oloupané brambory (uvařené den předem, nejlépe... více o Babiččina bramborovo-maková bábovka
Recept je určen pro dortovou formu o průměru 26 cm. Nepečené těsto: Rozdrtíme nebo rozemeleme piškoty a spojíme je rozpuštěným máslem. Tuto hmotu... více o Nepečený dort s bílou čokoládou
Hera + cukr + vejce + voda + mouky + pr. do peč. + smetana. Borůvky obalit v mouce. Troubu nahřát na 220°C, potom ztlumit na 180°C a pečeme 30-40... více o Maminčina borůvková buchta
Smícháme ingredience, na pečící papír děláme ''hromádky''. Pečeme při 180 stupních asi 15 minut.... více o Americké sušenky
Korpusy: žloutky vyšleháme s cukrem do husté pěny, poté vmícháme teplou vodu, olej, polohrubou mouku s kypřidlem a kakaem. Vše dobře prošleháme a... více o Bílý smetanovo-tvarohový dort
Listové těsto rozválíme na pomoučněném stole. Těsto potřeme rozetřeným česnekem se solí nebo česnekovou pastou (množství dle chuti), poklademe salámem... více o Listové chuťovky s olivou
Nejprve si zvážíme vejce i se skořápkou a podle váhy vajec si odměříme váhu cukru a mouky. Žloutky vyšleháme s cukrem do husté pěny, vmícháme olej,... více o Studentský piškot
Celá vejce šleháme s cukrem do husté pěny, pak vmícháme vlažné máslo, mouku s kypřidlem a aroma, dobře promícháme a nakonec zlehka (už ne šlehačem)... více o Jahodové muffiny II.
Těsto: Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky šleháme s vodou do pěny a pak s cukrem do husté pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh a malou část opatrně... více o Bezlepkový dort
Veškeré ingredyence smícháme a vlieme do vymazané a vysypané formy.Pečeme cca 1h.,při180°.... více o Hrníčková bábovka II.
Oddělíme si žloutky od bílků. Žloutky ušleháme s 3 lžícemi moučkového cukru. Po zašlehání cukru vmícháme polohrubou mouku a nakonec ušlehaný sníh z... více o Banánovo - čokoládové řezy
1.) Jahody odstopkujeme a spolu s cukrem je dáme do robotu a rozmixujeme na pyré (malé kousky nevadí). Smetanu dejte do misky a postupně do ní... více o Jahodovo-smetanová zmrzlina
Začneme těstem: Nejprve oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme pevný sníh a žloutky utřeme s cukrem. K utřeným žloutkům přisypeme mouku a prášek... více o Pudingovo-ovocný koláč
Vejce ušleháme s cukrem a pak přidáme ostatní suroviny, vylijeme na máslem vymazaný a moukou vymazaný plech (nebo na papír). Pečeme asi 30 minut ... více o Zakázaná buchta se 4 vejci
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme smetanu, vlažné máslo, mouku, prášek do pečiva, aroma a řádně promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z... více o Šlehačkový koláč s rebarborou
Předehřejte troubu na 175 stupňů. V míse rozkvedlejte máslo, cukr, vajíčka a vanilkový cukr. Dobře vše smíchejte dohromady, možná se Vám bude hodit... více o Kouzelné kakaové sušenky
Z mouky, Hery, cukru a vejce vypracujeme těsto, které necháme hodinu odpočinout v ledničce. Těsto rozválíme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe na... více o Křehký ovocný koláč s polevou
Smíchejte vločky, kokos a mouku. Potom v malém hrnci smíchejte máslo a med a pomalu zahřejte dokud se nerozpustí. Smíchejte horkou vodu a sodu a... více o Anzac sušenky
Vejce, máslo, mouku, cukr a kypřící prášek smíchejte a vyšlehejte do jemné konzistence. Kakao smíchejte s vodou, až vznikne hustší pasta a tu... více o Božský čokoládový dort
Smícháme všechny suroviny a vypracujeme těsto. Následně těsto rozdělíme na dvě poloviny. První polovinu rozválíme na plech, na to přidáme na kousky... více o Buchta s rebarborou II.
Vyšleháme změklé máslo, cukr a citronovou kůru, dokud směs není nadýchaná a jemná (cca 5 minut). Pak přidáme mouku, pořádně promícháme. V jiné misce... více o Citronové muffiny
Těsto: Změklé máslo vyšleháme s cukrem, moukou, solí a kypřicím práškem, dokud to strukturou nepřipomíná strouhanku. Vyšlehejte mléko s vejci, pak 2/3... více o Bostonské krémové mufiny
Dortovou formu vymažeme a vysypeme moukou. Našleháme žloutky s polovinou cukru, postupně přiléváme 3-4 lžíce vařící vody a šleháme do husté pěny. Z... více o Lehký jemný ovocný dort
Suroviny do pekárny vkládáme v následujícím pořadí: mléko, máslo, žloutky, rum (kdo má rád, ale nemusí být), mouka, cukr, vanilkový cukr, citronová... více o Povidlové buchty - těsto z domácí pekárny
1) vypracujeme těsto 2) vytvoříme kuličky (střední velikosti) 3) kuličky dáme ztuhnout do ledničky (nejlépe přes noc) 4) z kuliček tvoříme placičky,... více o Vinné rohlíčky
Ve vodní lázni rozehřejeme na kousku másla čokoládu, přidáme šlehačku (250 ml), kakao a cukr. Vše na mírném ohni promícháme. Slejeme do připravených... více o Horká čokoláda - snadná
Nejprve připravíme těsto (Pâte brisée). V míse smícháme mouku, máslo, hnědý cukr a špetku soli. Přidáváme postupně asi půl sklenice studené vody,... více o Rebarborový dort - tarte
Připravíme si sníh. Do mísy dáme žloutky a cukr, třeme. Poté přidáme mouku, sníh, prdopeč. Předehřejeme troubu na 180°C a těsto nalijeme do dortové... více o Nízký čokoládový dortík
Do mísy jsem si oddělila žloutky, které jsem si vymíchala se skleničkou cukru do pěny. Poté jsem přimíchala skleničku oleje a skleničku mléka. Poté... více o Rychlý koláč s broskvemi a tvarohem
Žloutky ušlehat za postupného přidávání horké vody, potom přidávat cukr a ušlehat do husté pěny. Ušleháme hustý sníh z bílků. Do žloutkové hmoty... více o Malý korpus
Důležité je smíchat zvlášť sypké a "mokré" suroviny. Vajíčka tedy rozšleháme v mléce a oleji, přisypeme smíchané sypké suroviny a další suroviny podle... více o Nejlepší nadýchané muffiny
Z hladké mouky, másla, vejce, cukru, chladné vody a špetky soli vypracujeme těsto. Pozor, máslo do těsta musí být chladné. Hotové těsto necháme půl... více o Francouzský křehký jablečný koláč
1. Hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout. 2. Máslo vyšleháme ručním šlehačem a postupně vmícháme cukr, vanilínový cukr,... více o Čokoládový dort ala Sacher