Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Na marcipán používejte jenom polotučné sušené mléko. Suroviny smíchejte na vále dohromady, nejlépe rukama řádně prohněteme. Dále přibarvujeme... více o Marcipán od cukrářky
Rozetřeme tvaroh, přidáme 4 žloutky, rozdělané kvasnice a 4 lžíce vlažné sladké smetany. Vypracujeme s moukou, trošku osolíme a děláme koblihy ... více o Tvarohové koblihy IV.
Utřeme máslo a přidáme moučkový cukr, trochu skořice, mletý hřebíček, citronovou kůru, nastrouhané mandle, jedno vejce. To vše umícháme a přidáme... více o Marcipánky
1. Smíchat vejce, cukr, mouku a prášek do pečiva a ručně vmíchat jablka. 2. Nalít těsto na plech a vložit do rozehřáté trouby (160°C). 3. Péct těsto... více o Jablkový koláč s čokoládovou polevou
Těsto: vejce vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, smetanu a mouku s práškem do pečiva. Vše dobře promícháme, nalijeme do připraveného plechu,... více o Smetanový koláč s meruňkami a žmolenkou
Těsto: do mísy si dáme mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme žloutky, rum, moučkový cukr a rozdrobené droždí. Přilijeme asi 100 ml mléka,... více o Podzimní jablečný (hruškový) koláč s drobenkou
Rozdělíme si žloutky od bílků. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. V míse smícháme zbylé žloutky, mouku a prášek do pečiva. Poté přidáme hotový sníh a... více o Hrníčková ovocná roláda
Světlé těsto: žloutky utřeme s cukrem do pěny, vmícháme aroma, olej, vodu, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků... více o Dvoubarevný roládový dort se smetanovým krémem
Rozmícháme mouku a sůl, uděláme důlek, do nej dáme vejce, mícháme a pomalu přiléváme mléko. Mícháme alespoň 10 minut. Těsto necháme jednu hodinu... více o Yorkšírský puding ala DoPe
Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme aroma, smetanu, máslo, kokos, mouku s práškem do pečiva a dobře promícháme. Do připravené bábovkové formy... více o Kokosová bábovka ze šlehačky
Vejce vyšleháme s cukrem. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme k hmotě. Následně vmícháme kysanou smetanu a mléko. Řádně promícháme a vlijeme... více o Bábovka s kysanou smetanou na plech
1. Uvaříme mák s mlékem a se 100 g práškového cukru > necháme vychladit. 2. Žloutky + moučkový cukr + vanilkový cukr + skořicový cukr + citronovou... více o Makové trojúhelníčky
**Na 5–7 sklenic po 200 ml:** Omyté blumy dejte do většího hrnce, podlijte vodou, přiklopte a bez míchání nechte rozvařit, asi tak 20 minut. Částečně... více o Voňavý blumový džem
Do mísy nasypeme mouku, cukr, prášek do perníku, přidáme vejce, zakysanou smetanu a džem (já použila hruškový rosol). Vše smícháme a postupně... více o Perníková buchta s vločkovosušenkovým posypem
1. Na přípravu těsta dáme do mísy mouku, cukr a sůl. Přisypeme Pomocníka na kynuté těsto Expres a důkladně promícháme. Přidáme vodu, olej a vejce.... více o Kynuté věnce
Rozválené listové těsto posypat parmazánem a bylinkami. Zaválet, nakrájet na dlouhé proužky a zatočit do vrtulí (spirál). Péci na 180°C 10 minut.... více o Listové vrtule
DORT: Mléko s vločkami přivedeme k varu a asi dvě minuty povaříme. Odstavíme hrnec z plotny a přidáme vajíčko a med. Vlijeme do dortové formy vyložené... více o Zdravý ovesný dortík
Maliny dáme do kastrolu, přidáme 100 ml vody a za občasného zamíchání necháme cca 10 minut podusit. Pak přecedíme a propasírujeme, šťávu doplníme do... více o Malinový pudink
Plech vyložíme pečící papírem. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, aroma, vodu, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec zlehka... více o Báječná (nejen) broskvová roláda
Ostružiny dáme do kastrolu, zalijeme vodou a povaříme asi 5 minut. Pak je přecedíme, propasírujeme přes cedník s malými oky. Šťávu dle potřeby... více o Nepečený ostružinový dort
Korpus: žloutky utřeme s cukrem do pěny, vmícháme olej, vodu a polohrubou mouku s práškem do pečiva. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků, těsto... více o Ostružinový dort (řez) se smetanovým krémem
Polohrubou mouku v míse smícháme s vanilkovým cukrem, solí a citronovou kůrou. Ve středu mouky uděláme dolíček, do kterého rozdrobíme kostku droždí,... více o "Buďáky" - švestkové bochánky (buchty)
Máslo s cukrem utřeme do pěny. Přidáme vejce, polohrubou mouku, prášek do pečiva a mléko. Vše dobře promícháme a těsto rozdělíme na dva díly. Do... více o Dvoubarevné margot řezy - píchané
Z mléka, vejce, skořicového cukru, soli, rumu, mouky smíchané s práškem do pečiva umícháme hladké středně husté těstíčko, do kterého vmícháme... více o Bleskové švestkové lívance
Do mísy dáme mouky, uprostřed uděláme důlek rozdrobíme do něj droždí, které posypeme cukrem, přidáme trochu vlažného mléka a mírně promícháme. Až nám... více o Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí
Do mísy nasypeme polohrubou mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme krupicovým cukrem a přilijeme trochu vlažného mléka... více o Kynutý švestkový závin (štrůdl)
Všechny ingredience na drobenku dáme do větší mísy a užmouláme mezi prsty drobenku. Pokud je třeba, přidáme po lžičkách mléko nebo naopak trochu mouky... více o Drobenkový kokosový koláč s tvarohem
1 vejce a žloutek z druhého utřeme s cukrem, přidáme olej a najemno strouhanou cuketu i se šťávou. Vmícháme sypké ingredience a nalijeme do hlubokého... více o Cuketový perník II.
Vše (až na čokoládu) smícháme dohromady a rozmístíme do mističek. Necháme si rozpustit čokoládu a mírně tvaroh pokapeme. Dáme tak na 10 minut ztuhnout... více o Tvarohová mňamka
Vše důkladně promícháme a vložíme na několik hodin do ledničky.... více o Nutela (DUKAN)
Vajíčko vyšleháme se sladidlem, pak přidáme sušené mléko, kypřící prášek a nízkotučné mléko. Připravené těsto naplníme 6 forem na muffiny. Pečeme 20... více o Perníkové muffiny (DUKAN)
Jako první si nastavím teplotu trouby na 180 stupňů a položím si košíčky na muffiny na plech. Poté si nakrájím čokoládu na malé kousky, do mísy si... více o Muffiny s čokoládou
Vše pořádně promícháme a pečeme na pánvi bez tuku. Sladidlo před přidáním rozdrtíme.... více o Pudinkové lívanečky (DUKAN)
Z mouky, prášku do pečiva, cukru, vejce a Hery si připravíme těsto, které rozdělíme na dvě půlky. První část těsta rozválíme a dáme na vymazaný a... více o Lázeňský koláč
Smícháme všechny suché ingredience na těsto. Je lepší mouku prosít a smíchat s kypřícím práškem. Potom přidáme ostatní suroviny, pořádně promícháme... více o Ovocný koláč se žmolenkou
1. Předehřejeme si troubu na 190-200 stupňů. PŘI PEČENÍ JSEM POUŽILA SILIKONOVOU FORMU O STRANĚ 20,5 CM, VÝŠKA 7 CM. 2. Rozdělíme formu alobalem (foto... více o Dvoubarevné řezy
Těsto na pizzu upečte na sucho v troubě (recept si můžete vybrat tady na stránkách nebo koupit - čím kvalitnější a tenčí, tím lepší). Po upečení... více o Nutelová pizza
1. Troubu předehřejte na 160°C. Koláčovou formu o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte kakaovým práškem. 2. V míse... více o Brownies s ovocem
Mouky smícháme s kypřicím práškem, cukrem,vanilkovým cukrem, přidáme vejce, olej, mléko a těsto nalejeme na vymazaný a vysypaný plech. Poklademe... více o Mirabelkový koláč
Z ingrediencí na korpus vytvořte hladké těsto a nechte v lednici hodinu odpočinout. Pak ho vyválejte a umístěte do formy na pečení (taková s tím... více o Ovocný tart
1) Rozmixujeme broskve. 2) Ušleháme z bílků sníh a postupně do něj zašleháme polovinu cukru. 3) K rozmixovaným broskvím zatřeme zbylý cukr a sníh. Do... více o Broskvová mňamka
1) Do mísy prolisujeme nebo na jemném struhadle nastrouháme oloupané, den předem uvařené brambory. Osolte, přidejte vajíčko, většinu mouky a dětskou... více o Knedlíky s blumami
Z tuku (hera, máslo), vejce, moučkového cukru, mouky a prášku do pečiva vypracujeme tužší, nelepivé těsto (drobenku) a po dobu přípravy náplně a ovoce... více o Drobenkový koláč s ostružinami
Smícháme mouku, sůl a postupně přidáváme vodu a nakonec 1 vejce. Těsto necháme hodinu uležet. Poté opečeme tenké placky. Na pánvi uděláme volská oka... více o Tradiční galety
Vejce vyšleháme s cukrem i máslem.Postupně přidáváme prosátou mouku s práškem do pečiva i s mlékem.Poté přidáme citronovou kůru a štávu. Troubu si... více o Jednoduchá citronová buchta
Veškeré uvedené ingredience si připravíme hodinu až dvě před samotným pečením, aby získaly pokojovou teplotu. Sušenky rozdrtíme válečkem nebo v... více o Cheesecake čokoládový
Troubu zapněte na 180 stupňů a pusťte se do přípravy těsta. Formu vymažte kouskem másla a zlehka vysypte trochou holandského kakaa. Čokoládu nalámejte... více o Čokoládový koláč s malinami a šlehačkou
Vejce dáme do hrnku a dolejeme mlékem a přidáme všechny ingredience. Navrch můžeme dát jakékoli ovoce. Navrch se dá také přidat drobenka. Je to rychlý... více o Ovocný koláč univerzál
1. Připravíme si těsto z mouky, másla, 1 vejce a špetky soli. Moukou posypeme vál, do mouky nakrájíme máslo rovnou z lednice a vklepneme vajíčko,... více o Slaný koláč z křehkého těsta (quiche)
Omyté jahody rozpůlíme a pokapeme likérem a necháme chvilku rozležet. Dortovou formu vyložíme na dně a po stranách piškoty a pokapeme 100 ml kávy,... více o Tiramisu s jahodami a čokoládou