Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Plech vyložíme pečícím papírem (nebo použijeme silikonový plech) a dobře vymažeme máslem. Dno rovnoměrně posypeme pokrájenými jablky, na která... více o Lívancový koláč - pečený
Množství těsta je určeno do kulaté formy o průměru 22-25 cm nebo do pekáčku s rozměry cca 35x22 cm. Čím bude forma menší, tím bude piškot vyšší. Dle... více o Jablečný piškot (korpus)
Měšce: Připravíme si formu na muffiny. Nastříháme si pečící papír a vyložíme jím misky ve formě. Mně se osvěčily 2 trojúhelníky položené na sobě.... více o Jablečné měšce s vanilkovou omáčkou
Smícháme tvaroh a cukr krystal (cukr dle chuti), nakrájíme jablka na plátky. Na plátek toasťáku namažeme rostlinné máslo, poté namažeme sladký tvaroh,... více o Toast ala žemlovka
Můj přítel o této bábovce tvrdí, že je nejlepší, jakou kdy jedl. Peču ji i dvakrát týdně. Cukr krystal, vanilkový cukr a máslo ušleháme a postupně... více o Nejlepší banánová bábovka
Je mnoho způsobů, jak si doma udělat kandovanou pomerančovou nebo citronovou kůru na mlsání nebo do moučníků. Co budeme potřebovat vždy: kůra, cukr... více o Kandovaná pomerančová (citronová) kůra
Bílky vyšleháme s cukrem krupicí na sníh. Poté vmícháme vanilkový cukr s kokosem a moukou. Těsto nalijeme na plech s pečícím papírem a rovnoměrně... více o "Štafetky" - zákusky, roláda, řez
Množství záleží na počtu strávníku, ale největší podíl (alespoň 50%) tvoří vždy ovesné nebo pšeničné, špaldové, žitné, ječné vločky. Ty necháme na... více o Müsli cukroví nebo tyčinky bez pečení
Prvně si ve vodní lázni rozpustíme máslo a hořkou čokoládu na hustý krém, který necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Poté do hmoty zašleháme vejce... více o Chilli sušenky
Banán rozmixujeme s vejci dohladka. Klademe na rozpálenou pánev vymazanou trochou oleje.... více o Rychlé banánové lívance
Do hrnce nalijeme mléko, přidáme cukr a máslo. Přivedeme prudce k varu. Při varu stáhneme plamen a za neustálého míchání vaříme až do zhoustnutí po... více o Domácí salko
Máslo a cukr utřete do pěny, přidejte ovocnou esenci a zapracujte obě mouky. Vypracujte pružné těsto, které zabalte do fólie a dejte na hodinu do... více o Plněné máslové sušenky
Z mouky, prášku do pečiva, másla a Nivy uděláme drobenku, do které přidáme žloutek a smetanu. Vypracujeme hladké těsto, které necháme cca hodinu... více o Nivové sušenky (slané cukroví)
Ze žloutků a cukru vyšleháme pěnu, do které přidáme cukr, olej, vodu, opět prošleháme, přidáme mouku s kypřidlem a kakaem, dobře promícháme a nakonec... více o Dvoubarevný roládový pařížský dort
1. Zapneme troubu na 160 stupňů. 2. Nastrouháme najemno mrkev a přes cedník vymačkáme přebytečnou šťávu. 3. Smícháme mleté mandle s práškem do pečiva,... více o Mrkvová bezlepková buchta
Vodu, Heru, cukr, vanilkový cukr a kakao rozpustíme, 1 sklenici odlijeme a dáme stranou. Do zbytku dáme vejce, mouku a prášek do pečiva a uděláme... více o Perník z Plzně
Vejce ušleháme s cukrem, přidáme mouku a prášek do pečiva, olej a vodu. Těsto si rozdělíme na dvě půlky, do jedne (té menší) přidáme kakao. Uděláme si... více o Trio koláč
1) Ovoce rozmrazíme v mikrovonce (cca na 1 min.) a poté znovu vložíme do mrazáku na 5 minut. 2) Na dno mixéru dáme ovoce, poté zalijeme medem,... více o Mražený jogurt
Kouzelná buchta se jmenuje proto, že při dodržení přesného postupu upečeme buchtu, která bude mít 3 vrstvy různé konzistence. Vespod se nám vytvoří... více o Kouzelná buchta
Bílou čokoládu rozlámeme na kousky a spolu s máslem rozpustíme. Přidáme tvaroh a rozmícháme. Přidáme vejce s moukou a prášek do pečiva a vše... více o Tvarohová bábovka s bílou čokoládou
Troubu předehřejeme na 180°C. Vymažeme formu a vysypeme moukou. Ušleháme vejce a cukr. Přidáme mouku, olej, vodu a závěrem kypřící prášek. Těsto... více o Piškotový korpus na dort
Z bílků ušlehejte sníh. Změklé sádlo a všechny ostatní ingredience smíchejte - směs je velmi hustá, nelekejte se (hůře se rozprostírá na plech).... více o Sádlové měsíčky
Celá vejce s cukrem vyšleháme, postupně přidáváme olej, přimícháváme střídavě mléko a mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Upečeme na papíře... více o Banánový zákusek II.
Piškoty umeleme a smícháme s ostatními přísadami. Vypracujeme polotuhé těsto a necháme v chladničce ztuhnout. Z hmoty tvarujeme kávová zrna (dovnitř... více o Kávová zrna II.
Těsto: Z másla, mouky, vejce a vody vypracujeme těsto. Zabalíme do mikrotenového sáčku a vložíme odpočinout na 24 hodin do lednice. Náplň: Ořechy,... více o Žabí hubičky
Změklé máslo utřeme s oběma cukry, vmícháme žloutky a poté přidáme i ořechy, rozinky předem namočené v rumu a kandované ovoce. Postupně zapracujeme... více o Lenčin biskupský chlebíček
Z hladké mouky, kypřidla, cukrů, kůry, pudinku, změklého másla, smetany a žloutku vypracujeme hladké, vláčné těsto, které rozdělíme na dva díly. Ty... více o Domácí jablečný závin (štrůdl)
Mouku dáme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a zalijeme částí vlažného mléka. Trošku promícháme a... více o "Rozetky" - šneci s tvarohem a švestkami
Z hladké mouky, pudinku, kypřidla, cukrů, tuku a jogurtu vypracujeme hladké těsto, které na pomoučněném stole vyválíme na plát silný cca 3 mm, který... více o Domácí šátečky (nejen) s tvarohem
Z mouky, ořechů, cukru, másla a žloutků vypracujeme těsto, které necháme v chladu přes noc proležet. Pak ho na pomoučněném stole vyválíme na slabý... více o Ořechové kytičky s krémem
Z mouky, mletých ořechů, másla, moučkového cukru a kakaa vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu proležet (nejlépe přes noc). Pokud se nám... více o Vánoční stromečky - bez vajec
Korpus: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme aroma, olej, vodu, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků, těsto... více o Jahodovo-smetanové řezy
Všechny ingredience s výjimkou ořechů a čokolády smícháme do sebe a rukama propracujeme tužší, hladké těsto. Zabalíme do kuchyňské fólie a necháme... více o Vanilkovo-čokoládové knoflíky
V míse utřeme tuk s cukrem a 1 žloutkem do pěny. Přidáme strouhaný kokos, hladkou mouku a vše zpracujeme. Necháme v lednici nejméně 2 hodiny... více o Kokosové cukroví do formiček
Bílkový sníh si ochutíme cukrem a rozdělíme do misek. Ovoce si rozmixujeme a dáme do misek a zamícháme. Jednoduché a chutné. Dobrou chuť.... více o Pěna s ovocem
Mě tiramisu naučila kamarádka ze Sicílie. Mascarpone jsem koupil v Kauflandu, potřebuji 500 g, takže mascarpone Kaufland 250 g za 38 Kč je nejlepší... více o Ricetta Tiramisù, Recept na Tiramisu
1/ Sypké ingredience dáme do mísy, promícháme, přidáme tuk a zakysanou smetanu a utvoříme hladké těsto, které na pomoučněném stole vyválíme na plát o... více o Sušenky bez vajec - snadno a rychle
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, pak vmícháme změklé máslo (lze i částečně rozpuštěné), tvaroh (pokojová teplota), jemně nastrouhanou citronovou... více o Citronovo-tvarohová buchta
Z mouky, cukru, másla, mletých ořechů a kakaa vypracujeme těsto, které necháme přes noc v chladu proležet. Pokud se bude hodně drobit, můžeme přidat... více o Kakaovo-ořechoví ptáčci s krémem, bez vajec
Ingredience propracujeme v těsto a dáme odpočinout na chvíli do chladu. Poté z těsta tvarujeme malé kuličky, které rozmáčkneme na placičku - takže... více o Ořechovo-čokoládové cukroví
Utřeme pět žloutků a moučkový cukr, po trošce přidáváme vodu a olej. Poté přisypeme mouku s práškem do pečiva a ušlehaný sníh z bílků. Upečeme (180 °C... více o Zákusek se sušenkami Lotus
Umeleme kuřecí maso a krabí tyčinky. K masu přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, sojovou omáčku, koření, sůl, pepř, vejce a důkladně promícháme.... více o Dietní karbanátky
Těsto: žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým aroma do pěny, vmícháme olej, vodu, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec zlehka vmícháme tuhý... více o "POLÁRKA" vanilkové řezy
Příprava je velmi jednoduchá. Do mísy jsem nasypala mouku, kterou jsem dobře promíchala s cukrem a špetkou soli. Pak jsem přidala vaječné žloutky i... více o Jemné vánoční sušenky
Vodu s máslem vložíme do kastůlku a přivedeme k varu. Přidáme mouku a mícháme tak dlouho, dokud se hmota nezačne oddělovat od stěny. Necháme vychladit... více o Varna
V míse smícháme mouku, kypřidlo, kokos a cukr. Přidáme mléko, olej, vejce a aroma. Vše dobře promícháme, nalijeme do připraveného vyššího plechu,... více o Hrnková buchta s kokosem a polevou
Mouku smícháme s mákem, ořechy, kypřidlem, cukrem a citronovou kůrou. Přidáme olej, vejce, aroma a mléko dle hustoty těsta. Vymícháme hladké,... více o (nejen) Makový koláč
Těsto: Žloutky s cukrem utřeme do pěny, postupně přidáme nastrouhané ořechy, mrkev, olej, prosejeme mouku a prášek do pečiva. Ochutíme skořicí a... více o Mrkvové muffiny II.
Těsto - rozetřeme cukr s vajíčky, postupně přidáme mouku, kypřící prášek, olej, med a vanilkový cukr, promícháme a nalejeme na plech s pečícím papírem... více o Rychlá ovocná buchta - koláč
1) Těsto Na vále smíchejte cukr, rozměklé máslo, mouku s práškem do pečiva, žloutky, dle potřeby přidejte několik lžic mléka, aby vzniklo vláčné těsto... více o Stromečky s krémem