Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Listové těsto: Jeden plát listového těsta (rozložený na pečícím papíře) potřeme vodou po celém povrchu. Poté na něj rozprostřeme druhý plát těsta a... více o Rychlý ananasový dezert
Nejprve si hezky utřem smetanu s tvarohem. V jiné nádobě, si připravíme želatinový ztužovač tak, jak je popsáno v návodu na obale. Když je ztužovač... více o Tvarohová bábovka dle Ládi Hrušky
Láďa Hruška ukázal v tv jak jednoduše si doma vyrobit šlehačku, pokud nemáme k dispozici zrovna tu kupovanou. Zde je jednoduchý postup - mléko si... více o Domácí šlehačka dle Ládi Hrušky
Smetanu vyšleháme do šlehačky, z bílků a špetky soli vyšleháme také tuhý sníh, a zvlášť vyšleháme i žloutky s cukrem. Začneme tím, že do našlehaných... více o Ruská zmrzlina dle Ládi Hrušky
Hladkou mouku, mléko, droždí, vejce a špetku soli, společně řádně promísíme. Vypracujeme lepkavé těsto, které ponecháme chvíli kynout v míse. Láďa... více o Jahodové maxi knedlíky dle Ládi Hrušky
Bílý jogurt, mouku, vejce, cukr, vanilkový cukr, kypřicí prášek, olej a mléko, společně promísíme v hebounké těsto. Troubu předehřejeme na 180°C a... více o Jogurtový koláč dle Ládi Hrušky
1. Předehřejeme troubu na 180 stupňů a vymažeme formu o průměru 23 cm. 2. Máslo s mlékem dáme do malého kastrůlku a zahříváme, dokud se máslo... více o Kakaový dort s mandarinkami a marcipánem
Do mouky přidáme vajíčka,prášek do pečiva,vanilkový cukr,mléko,cukr a olej.Vše mixére promícháme. plech vymažeme olejem nebo máslem a vysypeme mouku... více o hrnková bublanina
1. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Lehce vmícháme mouku s práškem do pečiva a kakaem. Těsto dáme do vymazané a vysypané formy o průměru 24 cm a... více o Jadran dort
Korpus: Z bílků ušleháme tuhý sníh, zašleháme cukr, žloutky a olej, ručně přimícháme mouku a kakao. Nalijeme do vymazané formy a zvolna upečeme.... více o Šlehačkový dort s banány
Na pomoučněném stole rozválíme z těsta slabší plát, který dobře potřeme vejcem, posypeme ořechy, skořicí a cukrem. Dlaněmi nebo válečkem vše lehce... více o Křupaví ořechoví šnečci
1. Vejce (2 ks) rozmícháme vidličkou a roztavíme Heru (25 g). Přidáme nastrouhanou větší hrušku. Přidáme mouku (1,75 hrnku) a do ní vmíchanou jedlou... více o Muffiny: Hruška, med a skořice
Margotku dejte do lednice. Až bude zchladlá, tak ji nastrouhejte najemno. Oddělte žloutky od bílků a bílky našlehejte ve sníh. Mezitím smíchejte sypké... více o Bábovka Margotka s čokoládou
Oloupejte pomeranče a zbavte je co největšího množství bílé slupky - můžete loupat nožem ;-). (Volitelné - vykrojte si pár segmentů na ozdobu). Zbytek... více o Chia dezert z červeného pomeranče
Tyčovým mixérem udělejte pyré z vody a manga. Vmíchejte chia semínka a kokosové mléko/jogurt. Nechte v lednici semínka nabobtnat a po chvíli... více o Chia dezert s mangem
V míse smíchejte mouku, cukr, kypřící prášek a sůl. Udělejte (tyčovým mixérem nebo i vidličkou) jemné pyré z banánu a vody. Rozšlehejte k nim vejce a... více o Banánové vafle s javorovým sirupem
Uvedené množství odpovídá řezům, pokud chceme péct dort (25 cm), postačí nám poloviční množství. Ingredience na drobenku nasypeme do mísy a vytvoříme... více o "Piña Colada" ananasovo-kokosové řezy (dort)
Uvedené množství je na velký hluboký plech. Na dort s průměrem cca 25 cm stačí poloviční množství. Plech vyložíme pečícím papírem a z uvedených... více o Drobenkový koláč (řez, dort) s ovocným želé - bez vajec
Do mísy rozklepneme vejce, přidáme cukry a vyšleháme vše do pěny, přidáme olej, přesnídávky nebo rozvary či pyré a promícháme. Přisypeme mouku se... více o Buchta (koláč) z přesnídávek - jednoduchá a vláčná
Tento recept dělal Láďa Hruška speciálně pro Helenku Vondráčkovou. Postup je velmi jednoduchý a výsledek stojí za to! Oloupané banány rozpůlíme. V... více o Banánové sušenky pro Helenu Vondráčkovou dle Ládi Hrušky
Listové těsto opatrně rozválíme na tenký plát a rozkrájíme na pravidelné čtverečky. Docílíme jednoduše, když budem stále půlit půlky. Čtverečky... více o Banánové šátečky dle Ládi Hrušky
Nejprve si omytá jablka rozkrojíme na půl, vykrojíme z nich jadřinec a půlky rozkrájíme na 1-2 mm tenké plátky. Listové těsto opatrně vyválíme do... více o Jablkové růžičky dle Ládi Hrušky
Do mouky vmícháme prášek do pečiva, přidáme cukr a špetku soli. V rendlíčku si rozpustíme máslo, zasypeme kakaem a zalijeme pivem. Vejce vyšleháme,... více o Pivní čokoládový dort dle Ládi Hrušky
Měkký varoh, smetanu, půl vanilkového cukru a a tři lžíce cukru moučkového utřeme společně v misce. Poté šlehačem směs ještě vyšleháme, stačí minuta.... více o Tvarohový nanuk dle Ládi Hrušky
Do misky si vyklopíme tvaroh, přidáme krupičku, vejce, kypřící prášek, sůl, cukr a citronovou kůru. Vypracujeme poctivé těsto. Těsto pak rozválíme na... více o Tvarohové knedlíky dle Ládi Hrušky
Odměříme 150 g hladké mouky, kterou je nutné prosít do mísy, ve které vytvoříme těsto. K mouce následně přidáme 60 g másla. Je lepší jej vyjmout z... více o Apple-pear pie
Do misky si nastrouháme perník. V jiné míse vejce vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej s mlékem, promícháme a poté ještě přidáme mouku s kůrou a... více o Bábovka "trio"
Do kastrólku nalijeme pivo, přisypeme cukr, nasekané rozinky a na silnější placky rozmáčknuté oloupané stroužky česneku. Jelikož by se nám hřebíček... více o Rozinková omáčka (čatní) k uzenému masu
V pánvi rozpustíme kousek másla, na kterém necháme zesklovatět cibuli, pak přidáme na plátky pokrájené žampiony a společně s nasekanými bylinkami (dle... více o Hermelín / Camembert v listovém těstě
Těsto: V míse smícháme mouku s kypřidlem, cukry a kůrou. Přidáme máslo s vejcem a vypracujeme hladké těsto, které necháme půl hodiny odpočinout. Pak... více o Jablečné řezy / koláč (nejen) s pudinkem
Vejce vyšleháme s vanilkovým a moučkovým cukrem a dle potřeby přisypáváme mleté vlašské ořechy (lze i lískové nebo mandle). Vymícháme hustější kaši,... více o Ořechoví šnečci - rychle a chutně
Nejprve si připravíme kvásek. Rozdrobíme droždí do trošky z vlažného mléka. Přisypeme trochu cukru, jemně zamícháme a vyčkáme. Dva a půl hrnku... více o Trdelník dle Ládi Hrušky
Žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem utřeme do husté pěny. Přilijeme olej a horkou vodu. Nyní použijeme robota a směs vyšleháme do pěny. Když má hmota... více o Velikonoční beránek dle Ládi Hrušky
Nejprve si pěkně utřeme tuk s cukrem a vanilkovým cukrem. Utřeme ručně a poté vyšleháme šlehačem do pěny. Přidáme tvaroh a také jedno vajíčko, to... více o Tvarohový mazanec dle Ládi Hrušky
Vejce v míse smícháme s cukry, olejem a kefírem. Pak přisypeme hladkou i polohrubou mouku se sodou a vše dobře promícháme. Dle chuti můžeme (ale... více o Dvoubarevný kefírový koláč / bábovka
Recept je hotový opravdu během chvilky. Na plechu v troubě si nasucho opražíme oříšky, asi tak 13 minut při 180 stupních. V horkém stavu je přemístíme... více o Čokoládovo-oříškový krém dle Ládi Hrušky
Postup je velmi jednoduchý, popíšu tak, jak předvedl Láďa Hruška. Na mírném ohni ohřejeme mléko a připravíme pudink. Po zhoustnutí do něj vmícháme... více o Tvarohový desert - termix dle Ládi Hrušky
Naprosto jednoduchý postup, který v tv předvedl inspektor Láďa Hruška - Banán rozmačkal přes vidličku, přidal dvě vejce a vidličkou poctivě vyšlehal.... více o Dietní palačinky dle Ládi Hrušky
Tuk si utřeme nejprve s cukrem. Nejdřív ručně, poté vyšleháme do pěny šlehačem. Do misky pak přidáme postupně zbylé suroviny - žloutky, hrnek... více o Kakaové sušenky dle Ládi Hrušky
Kromě másla a rumu, všechny ingredience hezky zpracujeme ve vláčné těsto. To pak pod utěrkou na teplém místě, ponecháme půl hodiny kynout. Když nám... více o Nesmažené koblihy dle Ládi Hrušky
Recept je velmi jednoduchý. Začneme tím, že si úhledně vyválíme listové těsto. Podle talíře, který položíme na těsto, vykrojíme z těsta kolo, které... více o Nugátové croissanty dle Ládi Hrušky
Rýži operte a dejte do hrnce pokud možno s nepřilnavým povrchem. Zalijte mlékem a trochou vody, přidejte cukr a přiveďte k varu. Pak ztlumte plamen a... více o Limetková mléčná rýže s kokosem
Listové těsto vyválíme do velikosti nízkého velkého plechu na pečení a přeneseme ho na pečící papír nebo fólii. V misce si vyšleháme vejce se... více o Křehké ořechové tyčinky z listového těsta
Zceďte kešu oříšky a rozmixujte je na pastu. Vymačkejte štávu z pomerančů - měl by jí být něco přes šálek. Pokud jí bude víc, přidejte trochu víc chia... více o Chia dezert s pomerančem
Chia jsou černá semínka šalvěje hispánské, která na sebe vážou vodu a tím pomáhají udržovat tělo hydratované. Obsahují spoustu vlákniny, zinek, hořčík... více o Chai chia s ovocným přelivem
Do misky nebo dortové formy vyložené fólií nebo vymazané tukem či olejem naskládáme vrstvu piškot, kterou potřeme vrstvou smetany nebo jogurtu (můžeme... více o Rychlý smetanovo-čokoládový dezert
Korpus: vejce, kefír, cukr, olej, kakao, mouku a kypřidla dáme do mísy a vše dobře vyšleháme na hladké těsto, které nalijeme do vymazaného a moukou... více o Míša řezy - jen dvě vejce: po našem
V kastrůlku rozmícháme na mírném plameni za stálého míchání máslo s mlékem, cukrem, kakaem a pudinkovým práškem (plnější lžíce). Vše necháme krátce... více o Jednoduchá vařená poleva
Korpus: do mísy rozklepneme vejce, přilijeme kefír a olej, přisypeme cukr, kakao, mouku s kypřidly a vše promícháme na hladké těsto, které nalijeme do... více o Kefírovo-kokosové řezy: Eskymo po našem
Postup si pamatuji z tv, kde ho předvedl inspektor Láďa Hruška, je to více než snadné. Připravíme si již koupený korpus a dáme stranou. Smetanu,... více o Třepací fofr dort dle Ládi Hrušky