Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Moučkový cukr prosejeme přes jemné sítko, ideálně dvakrát. Citronovou šťávu vymačkáme a přelijeme přes sítko. Do přesátého cukru přidáme citronovou... více o Základní citronová poleva
Mouku, kypřicí prášek a moučkový cukr prosejeme do mísy. Přidáme vanilkový cukr, tvaroh, máslo, vejce, rum a špetku soli. Ze zmíněných ingrediencí... více o Štola s marcipánem
Rozinky zalijeme rumem a necháme nasáknout. Z vlažného mléka, trochy cukru a droždí necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, sůl,... více o Velikonoční věnec
Máslo, žloutky a cukry vyšleháme do pěny, přidáme ořechy, rozinky, kandované ovoce, mouku smíchanou s kypřícím práškem a nakonec vmícháme ušlehaný... více o Velikonoční biskupský beránek II.
Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, po lžících přidáváme mouku s kypřícím práškem, vodu, ořechy a citronovou kůru. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh z... více o Velký ořechový dort
Heru, cukr a vejce vyšleháme do pěny, přidáme smetanu a mouku smíchanou s kypřícím práškem a umícháme hladké těsto. Rozdělíme ho na tři díly a do... více o Papoušková buchta
Všechny suroviny dáme do mísy a umícháme hladké těsto. Těsto nalijeme na hlubší plech vyložený pečícím papírem, dáme do trouby vyhřáté na 160 °C a... více o Hrnkový makovec
Sušenky rozmixujeme (rozdrtíme) spolu s mandlemi a smícháme s rozpuštěným máslem. Směs vtlačíme do dortové formy vyložené pečícím papírem dáme do... více o Sušenkový cheesecake
Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme olej, mléko a nakonec vmícháme mouku smíchanou s kypřícím práškem. Těsto nalijeme na hlubší vymazaný a... více o Buchta s pudinkem a zakysanou smetanou
Vlašské ořechy a ovesné vločky společně rozmixujeme a přidáme dvě lžičky cukru. Směs promícháme s mlékem. Mléko s ořechy a vločkami nalijeme do hrnce.... více o Ovesno-ořechový pudink
Nejprve připravíme kvásek. Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí, které pocukrujeme, zaprášíme moukou a vše rozmícháme. Kvásek necháme vzejít na... více o Koblihy
V první míse smícháme suché ingredience a pořádné promícháme. Ve druhé míse smícháme mokré ingredience a také pořádně promícháme. Následně postupně... více o Kefírová bábovka
Z mouky, cukru, sody, koření, vajec, medu a rozpuštěného másla vypracujeme tuhé těsto, které necháme odpočinout. Těsto vyválíme na pomoučeném válu a... více o Perníčky II.
Máslo, žloutky a cukr vyšleháme do pěny, přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem a vypracujeme těsto. Třetinu dáme do mrazáku a zbytek namačkáme na... více o Hraběnčiny řezy II.
Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme tvaroh, pudink a trochu rumu. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Těsto nalijeme do dortové formy,... více o Rychlý tvarožník
Vločky, nahrubo nasekané ořechy a semínka dáme do mísy a promícháme. V kastrůlku si smícháme med s olejem a na mírném plameni mícháme, dokud se nám... více o Granola
Kondenzované mléko nalijeme do mísy, přisypme jemně strouhaný nebo mletý kokos a směs propracujeme. Přikryjeme potravinářskou fólií a dáme minimálně... více o Rafaelo kuličky
Připravíme si na suchou směs: mandlovou mouku, moučkový cukr, váhu nebo odměrku Do mixéru na oříšky dáme 90 - 100 g mandlové mouky a 160 g moučkového... více o Makronky
Ze všech surovin vypracujeme těsto. Těsto vyválíme na plát a vykrajujeme tvary, které dáváme na plech s pečícím papírem. Pečeme na 140 - 150 °C.... více o Šlehačkové cukroví
Z rozemletých piškotů, cukru, kakaa, másla, rumu a mléka zpracujeme těsto, které necháme přes noc odpočinout. Z těsta odebíráme kousky, které... více o Vosí hnízda
Mléko nalijeme do mísy a rozšleháme v něm vejce. Přidáme špetku soli a pomalu přisypáváme mouku. Stále šleháme, aby nevznikly hrudky. Hotové těsto... více o Recept na nejlepší palačinky
Mouku, cukry, skořici a kypřící prášek smícháme v míse, přidáme vejce, jogurt, nahrubo nastrouhaná jablka a rozinky. Hotové těsto nalijeme do vymazané... více o Jablková bábovka
Troubu předehřejeme na 180°C. Formu o průměru 24 - 26 cm vymažeme a vysypeme. Máslo s cukrem vyšleháme do nadýchané pěny, pak zašleháme vejce. Mouku... více o Nejlepší skořicový koláč
Z mouky, cukru, vloček a změklého másla "užmouláme" drobenku. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny. Přidáme tvaroh a vejce. Nakonec vmícháme mouku... více o Xtý tvarohový koláč s drobenkou
Tuk rozpustíme a necháme vychladnout. Do vychladnutého přilijeme Salko a mícháme tak dlouho, dokud nevznikne hustá hmota. Do ní nasypeme cukr, přidáme... více o Raffaelo koule
Žloutky s cukrem vyšleháme do husté pěny, přilijeme olej, přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem a kakaem a nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků... více o Míša řezy
Vejce s cukry vyšleháme do pěny, přilijeme olej s vodou, nakonec vmícháme mouku smíchanou s kypřícím práškem, kakaem a ořechy. Hotové těsto nalijeme... více o Pribináčkové řezy
Mouky, cukr, kypřící prášky a kakao smícháme v míse, přidáme vejce, olej, med, smetanu a mléko. Z těchto surovin vypracujeme hladké těsto, které... více o Žitno-špaldový perník
Změklé máslo, cukry a žloutky vyšleháme do pěny, přidáme tvaroh, přisypeme mouku smíchanou s kypřícím práškem, kůru z citronu a rozinky. Nakonec... více o Tvarohová bábovka II.
Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme do druhého dne odležet. Vyválíme tenký plát a vykrajujeme z něj různé tvary, které dáváme na... více o Perníčky II. - hned měkké
Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut odpočinout. Těsto plníme do vymazaných formiček a pečeme na 180 °C cca 8 minut.... více o Starodávné pracny
Z droždí, lžíce cukru a mouky a trochy vlažného mléka necháte na teplém místě vzejít kvásek. Rebarboru oloupete, nakrájíte na malé kostičky, vsypete... více o Jahodovo-rebarborový koláč
Z bílků a poloviny cukru vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s máslem, nastrouhanou kůrou z citronu, zbylým cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.... více o Mandlová bábovka
Sušenky nebo zbylé vánoční cukroví rozdrtíme úplně na prášek. Rozdrcený prášek dáme do misky a přidáme rozehřáté máslo s vanilkovým cukrem. Dobře... více o Mražený dort z Flory
Nakrájejte čokoládu na menší kousky a vložte do misky. Zahřejte smetanu k bodu varu a zalijte s ní čokoládu. Nechte 5 minut odstát. Pomalu míchejte ... více o Ganache do koblih nebo dortů
Připravte si pečicí formu, vymažte ji máslem a vysypte hrubou moukou. V míse vyšlehejte žloutky, změklé máslo a cukr do pěny. V další míse ušlehejte z... více o Velikonoční biskupský beránek
V hrnci rozpustíte tuk a odstavíte z plotny. Přidáte kokos, cukry, sušené mléko a směs mícháte v horké lázni, až se utvoří hladká hmota. Hotovou... více o Dvoubarevná čokoláda do formiček
Na dno dortové formy vyskládáte vrstvu piškotů, tu zalijete vanilkovým tvarohem a na něj opět vmáčknete vrstvu piškotů. Teď vyšleháte a dle chuti... více o Vylepšený nepečený dort
Tyčinku Margot nastrouhejte nahrubo. Vyšlehejte máslo s cukry, žloutky a mlékem. Přidejte margotku, mouku smíchanou s kypřicím práškem a nakonec... více o Bábovka Margot
Mouku, cukr a prášek do pečiva smíchejte v míse. Přidejte vejce, smetanu a vypracujte hladké těsto. Naplňte jím pekáček vymazaný tukem a vysypaný... více o Švestkový koláč ze zakysané smetany
V rendlíku přivedeme k varu vodu s olejem a špetkou soli. Jakmile se začne směs vařit, vsypeme mouku. Hmotu důkladně mícháme. Když se přestane lepit... více o Mini věnečky
Jahody omyjte, zbavte stopek a osušte papírovou utěrkou. Polovinu jich rozmixujte se dvěma lžícemi cukru. Oddělte bílky od žloutků. Žloutky ušlehejte... více o Jahodové tiramisu podle časopisu F.O.O.D.
Borůvky dejte do kastrolu, přidejte 2 lžíce cukru, 2 lžíce vody a přiveďte k varu. Svařte na středně hustou omáčku, která bude stékat ze lžíce, a... více o Borůvkový mls s meruňkami
Do kastrůlku dejte mléko, rozmíchejte v něm žloutky, přidejte cukr a škrob a dobře rozmíchejte. Přidejte amaretto a za stálého míchání a na mírném... více o Opilé broskvové poháry s amarettem
Plátky želatiny dejte do misky, zalijte studenou vodu a nechte asi 5 minut nabobtnat. Formu (11 x 30 cm) lehounce vytřete olejem a vyložte... více o Jogurtová šarlota
Dno rozevírací dortové formy (20 cm) zlehka vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Sušenky rozmixujte na drobky, přidejte na kousky pokrájené... více o Nepečený malinový dort
Oddělte bílky od žloutků. Do velké mísy nasypte mouku s práškem do pečiva, přidejte cukr, pokrájené změklé máslo a žloutky. Suroviny promíchejte, aby... více o Hraběnčiny řezy podle časopisu F.O.O.D.
Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva, kořením a kakaem. V jiné větší míse rozšleháme med, vejce a cukr. Poté střídavě zapracujeme moučnou směs... více o Medánek
Sušenky nalámejte na kousky, rozdrťte např. pomocí hrnečku a smíchejte s rozpuštěným máslem. Dortovou formu vyložte papírem na pečení a strany vytřete... více o Americký cheesecake
Do mixéru dáme oloupané banány. Přilijeme kokosové mléko a přisypeme kakao. Mixujeme do hladka. Rozmixovanou směs nalijeme do krabičky a uložíme na 6... více o Domácí zmrzlina