Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Začneme tím, že rozšleháme vejce a cukr krystal. Přidáme roztopené máslo (pokojové teploty) a zamícháme. Poté přidáme vanilkový extrakt (nebo... více o Lívance z ameriky
Vyšleháme všechny suroviny. Vymažeme plech buď olejem nebo máslem a vysypeme moukou. Předehřejeme si troubu na 200°C. Těsto vylijeme na vysypaný plech... více o Hrníčková bábovka i buchta
Korpus: žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu a prošleháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec vmícháme tuhý sníh... více o Třešňový dort / řez
Nejdříve ušleháme žloutky s medem a olejem a bílky si dáme stranou do misky. Potom přidáme mouku a kypřící prášek a vše smícháme do hladka. Vyšleháme... více o Čokoládová bábovka s hruškami v karamelu
Žloutky, cukr, tvaroh a máslo vyšlehejte, přidejte citronovou kůru (asi z půlky citronu). Prosátou mouku promíchejte s práškem do pečiva a přidejte k... více o Tvarohový koláč s lesním ovocem
Dortovou formu s průměrem 22 cm vyložte pečícím papírem. Do mixéru vložte rozinky a kešu oříšky. Mixujte dohladka. Směs by měla být lehce mastná díky... více o Fitness jogurtový koláč nepečený
1. Nejprve si řádně vymažeme dortovou formu máslem, ale opravdu poctivě, a vysypeme pol.moukou. Troubu si předehřejeme na 170°. 2. Čokoládu s máslem... více o Brownies - vláčné a kypré :-)
Nejdřív rozšleháme vajíčka. Poté přilijeme smetanu a rozmícháme. Přidáme mouku, aby vzniklo řídší těstíčko. Nezapomeňte, že oříšky taky zahušťují.... více o Voňavé palačinky
Z mouky, cukru, van. cukru, prášku do pečiva a vajec ušleháme těsto, přidáme mléko. Do těsta vmícháme omyté borůvky, těsto vlijeme do moukou vysypané... více o Borůvkový koláč s pudinkem a jahodami
Krém: smetanu vyšleháme se ztužovačem do tuha a zlehka vmícháme do vyšlehaného mascarpone (tvarohu) s cukrem dle chuti. Krém rozdělíme a do poloviny... více o "Jahoďák" - jahodový dort
Strouhanku navlhčíme mlékem, trošku mléka si necháme, přidáme do něj vlahé máslo a žloutky a rozkvedláme. Všechny suroviny smícháme a vypracujeme... více o Těsto se strouhankou na ovocné knedlíky
Namočte plátky želatiny asi na 10 minut do misky se studenou vodou. Dobře je vyždímejte a po jednom rozmíchejte v 60 ml teplé vody, až se želatina... více o Fondán
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme vodu, olej a promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, opět dobře promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý... více o Jahodová roláda II. - rychle a chutně
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme vlažné máslo, promícháme a zalijeme smetanou. Přisypeme mouku s kypřidlem a kůrou, dobře promícháme a... více o Jednoduchý jahodový koláč II.
Brusinky nasypeme do hrnečku a zalijeme rumem, čajem nebo citronovou šťávou smíchanou s vodou. Necháme cca 30 minut nabobtnat, pak je scedíme. Mouky... více o Brusinková štola - tvarohová
Brambory ve slupce uvaříme doměkka, slijeme a necháme zchladnout. Pak oloupeme a nastrouháme. Nejlepší jsou brambory vařené den předem a moučnaté.... více o Bramborové šišky / noky (nejen) s mákem
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme vodu, olej, promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, opět dobře promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý... více o Jahodová roláda - rychle a chutně
Tento recept jsem vytvořila asi ze dvou různých receptů a s vlastní fantazií. Jelikož poslední dobou používám hodně ovesné vločky a snažím se jíst... více o Jednoduché ovesné sušenky
Náplň: tvaroh dáme do misky, přisypeme pudinkový prášek a cukr dle chuti (v kombinaci s rebarborou více, než jsme zvyklí) a vše dobře promícháme. Pak... více o Tvarohové šátečky (závin) s rebarborou
V míse si vyšleháme žloutky s cukry do pěny, přilijeme smetanu, promícháme, přisypeme mouku s kypřidlem (lze použít i prášek do perníku), těsto můžeme... více o Bábovka s rebarborou - šlehačková
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej s vodou, promícháme a poté zašleháme i mouku s kypřidlem a kakaem. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh... více o "Míša" roláda
Listová těsta rozválíme na pomoučněném stole na slabé pláty. Jeden o velikosti klasického nízkého plechu a druhý o něco víc, tak, aby nám okraje... více o Jednoduché karamelové řezy
Mouku promíchejte v míse se solí, uprostřed vytvořte důlek, rozdrobte do něj droždí, přisypte krupicový cukr, přilijte olej a zbylým mlékem (dle... více o Stříhaná vánočka s náplní
Vejce vyšleháme s cukrem, přilijeme olej, podmáslí (kefír), přisypeme mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Těsto nalijeme do máslem vymazaného a... více o Jahodový koláč z podmáslí (kefíru)
Korpus: žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej s vodou, promícháme a přisypeme mouku s kypřidlem. Vše ještě jednou dobře promícháme a nakonec... více o Smetanové řezy s ovocem
Vše smícháme do těsta a dáme na 1-2 hodiny do chladu. Zhotovené těsto vkládáme do lisu na česnek nebo vyválíme a vykrajujeme dle libosti. Ideálně... více o Skořicové sušenky - "skořičňáky"
Všechny suroviny uvedené v receptu smícháme v misce a vypracujeme si těsto. Těsto pak ponecháme hodinku vykynout. Během kynutí, si připravíme náplň.... více o Skořicový pletenec dle Ládi Hrušky
Zde je naprosto jednoduchý postup! Všechny suroviny uvedené v receptu, smícháme v misce a vypracujeme poctivé těsto. Z těsta pak utvoříme jakousi... více o Čarodějnické prsty dle Ládi Hrušky
Nejprve si musíme připravit těsto. Vejce spolu s cukrem, vyšleháme na hustou pěnu. Za stálého šlehání přidáme lžíci oleje, kakao, mouku a kypřící... více o Dětský mléčný řez dle Ládi Hrušky
Začneme tím, že si hezky vyšleháme smetanu. Tu pak přidáme do misky, kde jsme si smíchali tvaroh, zakysanou smetanu, a oba cukry. Šlehačku vmíchávejte... více o Tiramisu pro děti dle Ládi Hrušky
Omytá, olupaná a nahrubo nastrouhaná jablka vložíme dohrnce. Podlijeme cca 200 ml vody, přidáme půl lžičky skořice a dusíme 5 minut. Poté si v jiné... více o Nepečený jablkový dort dle Ládi Hrušky
Větší jablka očistíme a nastrouháme. Celá vejce rozšleháme s oběma cukry. Přidáme rozpuštěné máslo, mléko, strouhaná jablka se skořicí a nakonec... více o Jablečné muffiny se skořicí
Nejprve je potřeba oddělit bílky od žloutků. Žloutky pak utřeme s cukrem - použijeme zatím tři čtvrtě z připraveného cukru. Přidáme ještě lžíci horké... více o Domácí piškoty dle Ládi Hrušky
Láďa Hruška tentokrát ukázal v tv můj nejoblíbenější recept. Je snadný a tak moooc chutný :) Všechny ingredience které jsou vypsané na buchtičky si... více o Buchtičky se šodó dle Ládi Hrušky
Recept je naprosto jednoduchý. Jde o knedlíky NEKYNUTÉ, které budete díky tomu mít raz dva :) Do misky si nasypeme hrnek mouky a přidáme špetku soli.... více o Švestkové knedlíky dle Ládi Hrušky
Přípravíme si misku, lžíci a suroviny. Do misky dáme vanilkový cukr, moučkový cukr, kakao a zamícháme. Po zamíchání přidáme měkký tvaroh a zakysanou... více o Domácí čokoládová zmrzlina
V hrnku smícháme vločky s 60 ml mléka, medem, skořicí, vejcem a práškem do pečiva, dáme odstát na 60 minut do ledničky, ať vločky změknou. Pak přidáme... více o Fitness MUGCAKE
Acidofilní mléko smícháme s vejcem, cukrem, solí, moukou a vše vymícháme v hladké řidší těstíčko, které se nám bude dobře rozlévat po rozpálené pánvi... více o Jemné palačinky z acidofilního mléka
Mléko rozmícháme s cukrem, solí, moukou a kypřidlem na hladké hustější těstíčko, které můžeme ochutit například skořicí, kokosem, kousky pokrájeného... více o Jemné lívance z acidofilního mléka - bez vajec
Žloutky v míse vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme cappuccino, olej, vodu a promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, promícháme a nakonec zlehka... více o Jednoduché cappuccino řezy
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme smetanu s vlažným rozpuštěným tukem a dobře promícháme. Přisypeme kokos, mouku s kypřidlem a opět dobře... více o Jablkovo-kokosová bábovka ze zakysané smetany
Recept je velmi snadný a zvládne ho každý! Prostě a jendoduše, smíchejte naprosto všechny suroviny uvedené výše, a ručně vytvořte z ingrediencí... více o Minikoblížky z jogurtu dle Ládi Hrušky
Oloupanou cuketu si nastrouháme na jemném struhadle. K cuketě pak přidáme všechny ingredience v uvedeném poměru, jen marmeládu a čokoládu zatím... více o Cuketový “sachr“ dort dle Ládi Hrušky
Nejlépe bezpeckový, červený meloun si rozkrojíme a lžící vydlabeme jeho obsah. Pokud má pecky, je žádoucí je odstranit. Připravené kousky melouna pak... více o Melounová zmrzlina dle Ládi Hrušky
Zde je naprosto jednoduchý postup přípravy této chutné záležitosti : Všechny ingredience, kromě jablek, si smícháme a to v množství v jakém máme... více o Sypaný skořicový koláč dle Ládi Hrušky
Do mísy nastrouháme Margotku na hrubém struhadle. Přidáme vejce, smetanu, olej, cukr a mouku s kypřidlem. Vše dobře promícháme, nalijeme do... více o Buchta Margot "píchaná"
Smetanu vyšleháme s cukrem a cappuccinem téměř dotuha, přidáme mascarpone (lze použít i tvaroh nebo smetanovou domácí lučinu) a vše došleháme na... více o Cappuccino poháry
1. Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. 2. Přidáme olej, mléko, rum, mouku smíchanou s kypřícím práškem a kokos. 3. Vzniklé těsto rozlijeme do 3... více o Papoušková buchta
Nejdříve si předehřejeme troubu na 170 stupňů. 1. Poté si banány oloupeme a pomačkáme vidličkou nebo také můžeme použít ruční mixér. 2. Přidáme med,... více o Zdravé a rychlé banánové sušenky
Hladké těsto vypracujeme z polohrubé mouky smíchané v míse s cukrem a kypřidlem, do které jsme přidali změklý tuk (lze použít i máslo) a žloutky.... více o Jemné tvarohové řezy s ovocem