Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Připravíme si těsto, které upečeme při teplotě 180 stupňů cca 15-20 minut. Upečené necháme vychladnout a pomocí vykrajovače jadérek na jablka uděláme... více o Pudinkové řezy se šlehačkou
Listové těsto rozválíme na tenký plát, který překrojíme na polovinu. Jednu polovinu vcelku přendáme na druhou stranu plechu a upečeme při teplotě 200... více o Poctivé vanilkové krémeše
Práškovou šlehačku vyšleháme do tuhé pěny spolu s mlékem, přidáme moučkový cukr, rozmixované sušenky a rozpuštěnou čokoládu. Důkladně promícháme.... více o Pudinkový pohár
Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem a promícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a postupně a... více o Tvarohová buchta
Plec vyložíme pečicím papírem na něj položíme rozválené listové těsto a následně ho propíchneme vidličkou. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě... více o Jogurtový krémeš s piškoty
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, postupně přidáme teplou vodu, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec přimícháme ušlehaný sníh z bílků.... více o Svěží jablečný desert
Nejdřív si upečeme základní a vrchní korpus z prošívané deky: Základní korpus: Vajíčka vyšleháme s cukrem do tuhé pěny. Postupně přelijeme vodu, olej... více o Prošívaná deka krémem a banány
Připravíme si formu o velikosti 25 x 35 cm. Sušenky namočíme do mléka a poklademe je v dvojité vrstvě na dno formy. Mléko dáme vařit, přidáme cukr,... více o Pudinkový dezert bez pečení
Vodu s cukrem ohřejeme v hrnci. Teploměr vložte do vody a naměřte teplotu 121 stupňů. V misce mixérem vyšleháme žloutky a celé vajíčko a postupně... více o Čokoládová pěna s jahodami
Mandle rozmixujeme na jemný prášek. Studené máslo nastrouháme na jemném struhadle, přidáme prosátou mouku a vše promícháme. Do hmoty přidáme mleté... více o Banánový dort s čokoládovou pěnou
Nad párou pozvolna rozpustíme med, cukr, máslo, přidáme vejce, jedlou sodu – zlehka rozpouštíme, aby se vejce nesrazila, naposled přidáme mouku.... více o Medovníkové kuličky
1.Předehřejeme si troubu na 190 stupňů a formu na muffiny si lehce vymažeme máslem. 2.Mouku s práškem do pečiva prosejeme přes sítko, přidáme mléko,... více o Čokoládovo-oříškové muffiny
1.Do robotové mísy si dáme všechny suroviny kromě mandlí a 1 vajíčka. Hákem necháme vymíchat těsto, aby bylo hladké a nelepivé. 2.Těsto vyklopíme na... více o Sladké "Mandlovky"
V ohřátém mléce rozpusťte máslo. Mouku prosejte do mísy a uprostřed udělejte důlek. Rozdrobte do něj droždí, posypte ho vanilkovým cukrem, zalijte... více o Kynutý beránek
Do mísy nebo robotu prosejte mouku. Přidejte na kousky nakrájené máslo, žloutky, tuzemák, citronovou kůru a šťávu a vypracujte pevné těsto. Zabalte ho... více o Boží milosti F.O.O.D.
Smetanu zahřejte a polovinu vlijte do misky. Rozdrobte do ní droždí, promíchejte s vanilkovým cukrem a lžící hladké mouky a na teplém místě nechte... více o Ptačí jidášky
Ve vlažném mléce rozpusťte máslo a nechte zchladnout. Odvažte cukr a mouku. Do poloviny vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a mouky... více o Věnec s brusinkami
Troubu předehřejte na 180 °C. Změklé máslo vyšlehejte do pěny s cukrem, vanilkovým extraktem a citronovou kůrou. Zašlehejte vejce, pak tvaroh a... více o Bezlepkový tvarohový mazanec
Troubu rozehřejte na 180 °C. Z poloviny vlažného mléka, vanilkového cukru a rozdrobeného droždí nechte na teplém místě vzejít kvásek. Ve velké míse... více o Mazanec s mandlemi
Vlašské ořechy si nasekáme nahrubo, smícháme s ovesnými vločkami a vysypeme do plechu vyloženým pečícím papírem. Dáme do vyhřáté trouby na 180 stupňů... více o Domácí müsli tyčinky
Troubu předehřejte na 180 oC, kokotky vymažte máslem. Jablka nakrájejte na plátky, v míse smíchejte se zakysanou smetanou, skořicovým cukrem a mátou.... více o Zapečená jablka s vanilkovým přelivem
Do mísy robotu nalijeme mléko, rozdrobíme droždí, přidáme cukr, mouku, sůl a vajíčka. Hákem umícháme hladké řídké těsto a necháme pod utěrkou na... více o Lívance s cukrem a skořicí
Bílky s cukrem vyšleháme mixérem na maximum, a to tak dlouho, dokud je opravdu hoooodně pevný. Zjistíto to zkouškou, že do sněho namočíte špičku prstu... více o Korpus na dort
Piškot: Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Mouku smícháme s práškem do pečiva a prosejeme. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme horkou vodu... více o Kokosový dort s ovocem
Sušenky rozlámeme na menší kousky a msícháme je s rozpuštěným máslem. Směs uplácáme na dno formy a dáme do ledničky ztvrdnout. Mezitím si smícháme... více o Svěží pudinkovo-tvarohový dort
Máslo nechte změknout při pokojové teplotě a pak jej utřete s cukrem, vejci, a skořicí. Vmíchejte mouku prosátou s kypřícím práškem a nakonec do těsta... více o Velikonoční muffiny
Připravte si silikonovou formičku na vajíčka. Asi 500g čokoládových peciček pomalu rozpusťte ve vodní lázni. Teplota musí být 45 stupňů.Čokoládu... více o Čokoládová vajíčka
Oddělte žloutky od bílků. Žloutky utřete s citronovou kůrou a 50 g cukru, bílky vyšlehejte s 50 g cukru na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojte. Pak... více o Piškotový nákyp se švestkovým kompotem
Oddělte žloutky od bílků a utřete je s cukrem a citronovou kůrou. Bílky vyšlehejte s citronovou šťávou a solí a sníh zapracujte do žloutků. Vmíchejte... více o Staročeský jablkový nákyp
Brambory oloupejte, najemno nastrouhejte a vyždímejte z nich přebytečnou vodu. V míse utřete žloutky s máslem, přidejte brambory, smetanu a na závěr... více o Bramborové vdolky se skořicí
Brambory uvařte ve slupce, poté oloupejte a rozmačkejte. Vložte je do robotu, přidejte sůl, zakysanou smetanu, žloutky a umíchejte. Z bílků vyšlehejte... více o Smetanovobramborová paštika
Jablko ostrouháme a nakrájíme na kolečka. Jádro vydloubneme. Kolečka dáme do mísy a zamícháme s půl lžičkou skořice. V míse smícháme vejce, máslo a... více o Jablkové lívance
1) Vezmete si jednu velkou misku ,dáte do ní 3 hrnky hladké mouky přidejte do misky 1 vejce. 2)Míchejte misku z ingrediencemi a pomalu do ní lite 4... více o Palačinky nejrychllější nejchutnejší varijanta!
Vločky nasypte do hluboké pánve, zalijte mlékem a přidejte špetku soli. Přiveďte k varu a 4–5 minut nechte probublávat, pak 2 minuty odstát. Banán... více o Ovesná kaše s banánem
Vodu, žloutek, ocet a sůl vyšlehejte a důkladně propracujte s moukou a tukem. Těsto nechte minimálně 2 hodiny odpočinout v ledničce, ideálně přes noc.... více o Kremrole paní Čermákové
Nejprve smícháme všechny suché a poté všechny tekuté ingredience do dvou misek. Obě směsi spojíme a vlijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy.... více o Zdravá kakaová vegan bábovka
Do mísy dejte tvaroh, cukr, vejce, rozpuštěnou Heru a vanilkový extrakt. Vše dohromady vyšlehejte dohladka. Pomalu vmíchejte mouku s práškem do pečiva... více o Vanilková bábovka z tvarohu
Polovinu mléka mírně ohřejte a rozmíchejte v něm vanilkový cukr a rozdrobené droždí. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte obě mouky.... více o Kynutý koláč s tvarohem
Připravte polevu. Moučkový cukr smíchejte s citronovou šťávou a v ledničce nechte trochu ztuhnout. Z mouky prozatím odložte stranou 1 lžíci. Mouku... více o Citronovoborůvková bábovka
V míse smíchejte třtinový cukr, mouku, skořici, máslo, ořechy a rozinky. Prsty vypracujte drobenku. Nechte ji v ledničce odpočinout a ztuhnout,... více o Brusinková bábovka s drobenkou
V hluboké míse vyšlehejte máslo se žloutky, cukr a citronovou kůru do světlé pěny. Přidejte tvaroh a citronovou šťávu. Do druhé mísy prosejte mouku,... více o Tvarohovojablečná bábovka
Sušenky rozdrťte a vmíchejte do rozpuštěného másla. Směs namačkejte do kulaté otevírací formy na dort se dnem vyloženým pečícím papírem a dejte... více o Nepečený cheesecake s omáčkou z čerstvých borůvek
Nejprve si připravíme chia gel - 10 v chia řemínek zalijeme 100 ml vroucí vody a necháme odstát. Dále si připravíme suchou směs. Oba druhy rýže s... více o Bezlepková vegan buchta
Mléko se smetanou svařte. Z 1 citronu nastrouhejte kůru, dužninu nakrájejte na malé kousky, ze zbytku vymačkejte šťávu. Jablka nakrájejte na měsíčky,... více o Jablečný clafoutis s citrony
Banány rozmixujete s citronovou šťávou na pyré. To nalijete na plech nebo rovné talíře a sušíte na 40 stupňů v troubě nebo v sušičce nejlíp přes noc.... více o Banánové palačinky raw
Do mixéru dejte všechny ingredience na základ a mixujte, dokud nevznikne konzistence pasty. Přesuňte ji na hluboký plech vyložený pečicím papírem,... více o Kokosové řezy s citronem
Troubu zapněte na 175 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Prosejte mouku se špetkou soli, práškem do pečiva a kořením. Rozpuštěný kokosový olej... více o Dýňové sušenky s čokoládou
Vanilkový lusk rozřízněte a špičkou nože vyloupněte semínka. Přidejte je do mouky stejně jako cukr, máslo a žloutky. Vypracujte drobenku a z té pak... více o Mřížkové koláčky
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců, nakrájejte na 1 cm tlustá kolečka. Rovnoměrně zakapejte lžící alkoholu. Mouku prosejte se solí a skořicí, potom... více o Smaženky s calvadosem
Troubu zapněte na 150 °C. Dotuha vyšlehejte bílky s cukrem, poté zlehka vmíchejte mleté mandle a likér. Pečicí papír potřete kouskem másla a lžící na... více o Amaretti sušenky