Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
V misce si rozmícháme zakysanou smetanu s vanilkovým cukrem (kdo má radši sladší přidá i cukr moučkový), banány nakrájíme na kolečka. Do misky na dno... více o piškotové banány
Vše od másla po 20 dkg hladké mouky smícháme a dáme na 10 minut vařit do vodní lázně. Poté nasypeme na vál 37 dkg hladké mouky, vylejeme na to směs a... více o Vánoční perníčky III.
Med šleháme se žloutky, přidáme strouhané studené brambory, kůru z citronu, ušlehaný sníh z bílků a polovinu ořechů. Těsto vtlačíme do formy, posypeme... více o Ořechový koláč bez mouky
Žloutky rozmělníme, promícháme se změklým máslem nebo tukem, povlažíme rumem a dochutíme prosátým cukrem. Hmotu necháme v chladu odležet. Ořechy v... více o Brambůrky
Vše propracujeme,necháme 2 hod. v lednici uležet, vykrajujeme srdíčka,pečeme, vychladlé slepujeme, pocukrovat.... více o Slepovaná srdíčka
Plátky těsta oddělíme a necháme rozmrazit. Dotenka je vyválíme a rozkrájíme na čtverce 10x10 cm. Plech vyložíme papírem na pečení a v předehřáté... více o Vrstvený moučník s marcipánem
Oba druhy čokolády nahrubo nakrájíme a rozpustíme ve vodní lázni, přimícháme espreso. Necháme mírně vychladnout. Žloutky s 50 g cukru ušleháme do pěny... více o Čokoládová pěna
Žloutky rozmícháme se 125 g cukru, solamylem a moukou, vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 15... více o Zuccotto s čokoládou
V misce smícháme mouku, koření a sodu. Směs dáme na vál, přidáme nasekaný tuk, do důlku dáme cukr, med a vodu a opatrně vypracujeme těsto. Vyválíme a... více o Medové figurky z těsta
Vejce s cukrem našleháme v misce a přidáme citronovou kůru. V hrnci ohřejeme polovinu smetany a rozpustíme v ní čokoládu. Smícháme se žloutkem a s... více o Tiramisu s čokoládou II.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, ke konci šlehání postupně přidáváme krupicový cukr, pak přisypeme cukr moučkový a bramborovu moučku. Lehce promícháme.... více o Banány na bezé
Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh. Za stálého šlehání postupně přidáváme cukr, poté kakao. Do sáčku s ozdobnou koncovkou dáme 1/4 celkového... více o Bezé s višňovu zmrzlinou
Máslo, cukr, kakao a žloutky utřeme po pěny. Přidáme mleté oříšky, mouku s kypřícím práškem a tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na plech a upečeme. *... více o Karamelové řezy
Marcipánovou směs uhněteme z mandlí, moučkového cukru a bílku, pro barvu můžeme přimíchat potravinářskou barvu. Na další směs smícháme cukr, ořechy,... více o Mozartovy kuličky
Želatinu namočíme do studené vody. Čtyři hrušky oloupeme, rozkrájíme, pokapeme citronovou šťávou a osladíme čtyřmi lžičkami cukru. Dusíme je pod... více o Hruškový krém s čokoládovou pěnou
Na těsto zpracujeme všechny uvedené suroviny dohromady a rozválíme na plech velikosti čtverce 23 cm. Pečeme asi 10 minut. Mezitím na pánvi smícháme... více o Mandlové čtverce
Kokosky rozdrobíme, přidáme rozpuštěné máslo a dobře prohněteme. Dortovou formu o průměru 24 cm vyložíme papírem, vložíme do ní máslovou hmotu a dáme... více o Tropický nepečený dort
V míse smícháme tvaroh s vejci, přidáme smetanu, cukr, mouku a sůl. Všechny suroviny vypracujeme, až vznikne hladké těsto. Rozinky opláchneme, osušíme... více o Tvarohové placičky
Zpracovat a rozetřít na vymazaný a vysypaný plech. Tvaroh dáme do pytlíku a uděláme mřížky. Do každého čtverečku můžeme dát džem, ovoce.... více o Prošívaná deka II.
Jablka rozčtvrtíme, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme je na kousky. Ty dáme do hrnce spolu s 50 g cukru a 50 ml vody a přivedeme k varu. Za... více o Kynuté polštářky s jablky
Tyčinky Snickers a arašídy nahrubo nasekáme. Máslo, sůl, cukr, vanilkový cukr vyšleháme do pěny. Postupně do ní zašleháváváme vejce. Mouku smícháme s... více o Americké bochánky
V míse třeme máslo, cukr a žloutky do pěny. Přisypeme mouku promíchanou s práškem do pečiva, přilijeme mléko a nakonec tuhý sníh z bílků. Na pánvičce... více o Borůvkový koláč V.
Cukr, vanilkový cukr, vejce a olej utřeme a postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva, ořechy, skořici a nastrouhanou cuketu. Vše v míse důkladně... více o Koláč z cukety
Máslo, cukr a vanilkový cukr utřeme do pěny, postupně přidáváme vejce (jedno po druhém) a třeme, poté přidáme kysanou smetanu a nakonec polohrubou... více o Barevný koláč
Žloutky, máslo a cukr vymícháme do pěny. Přilijeme mléko s rumem, vsypeme oříšky, rozinky a promícháme. Přisypeme piškoty rozlámané na poloviny a... více o Rumový nepečený dort
Vyšleháme pevný sníh z bílků a zpevníme ho částí cukru. Druhou část cukru vymícháme se žloutky a polovinou banánů. Obě hmoty spojíme a zasypeme... více o Banánové kostky
Vejce a cukr ušleháme do pěny. Přidáme na nudličky nastrouhané jablka a posekané ořechy. Vmícháme hrubou mouku s práškem do pečiva.Těsto vlijeme na... více o Jablkové řezy X.
Máslo, cukr a žloutky utřeme v míse do pěny, přidáme mouku a zpracujeme. Zdobícím sáčkem s velkou hvězdicovou trubičkou stříkáme různé tvary. Zdobíme... více o Máslové pečivo stříkané
Do vařícího mléka dáme máslo, cukr a přebranou vypranou rýži, kterou uvaříme doměka. Kaši necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny... více o Rýžový nákyp s meruňkami
Vše vymícháme do těsta asi 5 min., pak nalijeme do vysypané formy a pečeme asi hodinu.... více o Bábovka
Mouku, cukr a máslo mícháme tak dlouho, až vznikne "drobení". Z celého množství oddělíme 2-3 hrstky. Do zbytku přidáme prášek do pečiva, vejce a mléko... více o Hrníčková buchta
Mouku prosijeme do mísy, přidáme vanilkový cukr, sůl, tvaroh a na kousky nakrájené máslo. Přísady zpracujeme ručním hnětačem nejprve při nižší... více o Mřížkový koláč s jablky
Připravíme sirup: 6 a 1/2 lžičky cukru rozpustíme ve dvou lžících vody a smícháme s likérem. Těsto nebo vafle rozdělíme na tři obdélníky (jeden o... více o Norský zmrzlinový dort
Na těsto smícháme mouku s práškem do pečiva a prosejeme do mísy. Vmícháme zbývající přísady a elektrickým šlehačem hněteme do hladkého těsta. Na... více o Jablkovo-pudinkové koblížky
Smícháme tuk, cukr a mouku. Odebereme sklenici této směsi a do zbytku přidáme vejce, mléko a prášek do pečiva. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný... více o Drobenkový koláč
Do vychladlého rozpuštěného tuku zamícháme sušené mléko, moučkový cukr a vodu. Vypracujeme těsto, na prkýnku z něj vyválíme váleček, který nakrájíme... více o Kuličky "Raffaelo" III.
TĚSTO: Cukr žloutky a olej třeme. Přidáme vlažnou vodu, mouku s práškem do pečiva a sníh z bílků. Těsto rozdělíme na dva díly. Do jednoho dílu dáme 2... více o METROVÁ BUCHTA II.
Pudinkový prášek smícháme se 4 lžícemi mléka. Zbylé mléko se 2 lžícemi cukru přivedeme k varu. Za stálého míchání přilijeme připravenou pudinkovou... více o Pudink v karamelu
Smetanu nalijeme do vysoké nádoby, přidáme vejce a sůl a metličkou chvíli šleháme. Vsypeme cukr a šleháme ještě 3 minuty. Přidáme 60 g rozpuštěného... více o Clafoutis s hrozny
Oloupané banány, nakrájené na dlouhé proužky, vložíme do mělké zapékací misky a posypeme trochou cukru. Změklé máslo utřeme do pěny se zbývajícím... více o Banánové překvapení
Mouku, cukr a máslo mícháme tak dlouho, až vznikne "drobení". Z celého množství oddělíme 2-3 hrstky. Do zbytku přidáme prášek do pečiva, vejce a mléko... více o Hrníčková buchta pro nezkušené
Pomeranče omyjeme a ze 4 plodů odřízneme vršek. Odstraníme dužinu a šťávu zachytíme. Slupky uložíme do chladničky. Dužinu vylisujeme. Ze zbylých... více o Zmrzlina v pomeranči
Bílky smícháme s cukrem, přidáme rozpuštěné máslo společně s moukou a důkladně promícháme. Mícháme tak dlouho, dokud nevznikne stejnorodá hmota, těsto... více o Vaflové košíčky
Ohřejeme mléko s cukrem a vlažné vlijeme do mouky s droždím. Do vytvořeného kvásku vlijeme rozehřátou a mírně zchladlou heru, přidáme vejce a... více o Plněné rohlíčky
Z uvedených surovin umícháme těsto, které necháme do druhého dne v chladničce. Oloupaná jablka nahrubo nastrouháme (máme-li kyselejší jablka můžeme... více o Maminčin štrůdl
Žloutky s cukrem umícháme do pěny a z bílků ušleháme tuhý sníh. S moukou ho postupně vmícháváme do těsta. Plech vymažeme, vysypeme moukou a těsto na... více o Piškotové řezy s jablky
Mák umeleme, prosejeme mouku s práškem, přidáme cukr, popřípadě skořici nebo citronovou kůru. V misce zaděláme mlékem těsto takové hustoty, aby se... více o Makovec bez vajec
Jablka zbavíme jádřinců a slupky, poté nakrájíme na kostičky. Dáme na připravenou pánev (nebo menší kastrůlek), ve které jsme rozehřáli máslo ... více o Jablíčkový dezert
Jablka nakrájíme na kostičky, zasypeme cukrem a zalijeme olejem. Promícháme a necháme 2 hodiny stát. Občas promícháme. Přidáme zbylé suroviny a pečeme... více o Maminčina jablečná buchta
Listové těsto rozdělíme na dva stejné díly. Na pomoučeném válu je rozválíme na pláty asi 2 mm silné. Ty přeneseme na plech a v dobře vyhřáté troubě... více o Listové řezy s krémem