Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Máslo utřeme s cukrem do pěny a postupně přidáváme vejce, mouku, mandle a nastrouhanou čokoládu. Z těsta tvoříme malá plochá kolečka a klademe je na... více o Cookies
Keksy pomelieme na drobno, dáme na lopár, pridáme kakao a Salko, z ktorého trochu necháme do plnky (do cesta dáme toľko, aby sme vedeli vypracovať... více o Roláda z maríny
Na spodok tortovej formy poukladáme piškóty, ktoré polejeme šťavou z ananásového kompótu a koňakom. Poukladáme naň ananás a vylejeme krém z tvarohu a... více o Moje prekvapenie
Do mísy prosijeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do něj dáme rozdrobené droždí, cukr, zalijeme trochou vlažného mléka a na teplém místě necháme... více o Kynuté knedlíky
Plát těsta vyválíme na velikost plechu a podél rozkrojíme na poloviny. Náplň uvaříme z mléka, vloček a strouhaných ořechů, ochutíme skořicí, cukrem,... více o Ořechový závin se švestkami
Ve vodní lázni metličkou šleháme 3 vejce a 2 žloutky, 2/3 moučkového cukru a vanilkový cukr, dokud hmota nezhoustne. Můžeme použít i ponorný mixér.... více o Oříškový mražený parfait
Ušleháme tuhý sníh, po troškách do něj zašleháme cukr a potom lehce vmícháme žloutky a mouku. Těsto rozetřeme do vymazaného a vysypaného pekáče a... více o Piškotové řezy s jogurtovým krémem a kiwi želé
Umleté vločky i s ořechy na pánvi opražíme. Polijeme je horkým mlékem, promícháme s cukrem a rumem. Můžeme je ochutit džemem, jindy přidat kakao.... více o Vločková nádivka
Vločky na pánvi nasucho opražíme. Z bílků ušleháme tuhý sníh, po částech vešleháme cukr, promícháme s ořechy a vychladlými vločkami. Na vymazaný a... více o Vločkové hrudky
Vločky večer namočíme do studeného mléka. Ráno je prohřejeme, ochutíme cukrem nebo medem a omastíme máslem. Kaši však také můžeme ochucovat ovocným... více o Vločková kaše
Žloutky ušleháme s cukrem, vodou a olejem. Mouku smícháme s pudinkovým práškem a práškem do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh s přidáním špetky soli... více o Olejová bábovka VI.
Vločky přes noc namočíme,druhý den přidáme zeleninu uvařenou v zel.vývaru a ostatní přísady a zpracujeme,vytvoříme karbanátky,které pečeme do zlatova.... více o Karbanátky z ovesných vloček II.
Citrony oloupeme (i s bílou slupkou) a rozebereme na dílky. Jahody omyjeme, očistíme a rozkrájíme. V hrnci ovoce promícháme s želírovacím cukrem.... více o Jahodová marmeláda s citrony
Máslo, 25 g cukru a vanilkový cukr utřeme do pěny. Přidáme vejce, mouku prosátou s práškem do pečiva a mléko a promícháme. Vaflovač předehřejeme a... více o Plněná vaflová srdíčka
Zmrzlinu necháme trochu povolit a mixérem ji prošleháme se smetanou. Tuto směs rozdělíme do připravených košíčků a posypeme mletou kávou a cappuccinem... více o Košíčky cappuccino
Meruňky necháme okapat. Smícháme 25 g cukru s likérem, přidáme okapané meruňky a necháme odležet. Žloutky vyšleháme se špetkou soli, 50 g cukru,... více o Meruňkové koláčky
Dobře vychlazené hrušky oloupeme, rozkrojíme na půlky, odstraníme jádřince a hrušky pokrájíme na tenké plátky. Urovnáme je na dezertní talířky.... více o Hrušky s čokoládou a vaječným likérem
Máslo, cukr, griotku, sirup a vodu zahřejeme v misce z varného skla, přidáme oloupané, jádřinců zbavené a na osminky pokrájené hrušky a krátce je pod... více o Hrušky v griotce
Hotové palačinky potřeme nutellou a posypeme lískovými jádry. Zabalené palačinky dáme na talířek, doplníme zmrzlinou, plátky nektarinky, šlehačkou a... více o Palačinky se zmrzlinou
Polovinu smetany ušleháme a druhou polovinu promícháme s jahodovým protlakem a cukrem. Nakonec zamícháme ušlehanou smetanu a dáme zmrazit.... více o Domácí jahodová zmrzlina
Kakao rozpustíme v trošce mléka (je-li instantní kakao sladké, dáme méně cukru). Smetanu, cukr a žloutky smícháme, metlou našleháme a ve vodní lázni... více o Domácí kakaová zmrzlina
Rýži uvaříme v mléce a rozmixujeme. Postupně k rýži přidáme mléko, cukr a bílky, napolo ušlehané na sníh. Vše vložíme do kotlíku a ve vodní lázni... více o Domácí rýžová zmrzlina
Do poháru dáme porci zmrzliny, zalijeme studenou kávou a rumem. Nakonec ozdobíme šlehačkou, přidáme trubičku, bonbón a mátu.... více o Kávové pokušení
Do mísy prosijeme mouku s práškem do pečiva a cukrem, přidáme citronovou kůru, žloutky, olej, jogurt a vše zamícháme. Vlijeme do větší koláčové formy... více o Hroznová bublanina se sněhovou čepicí
Z bílků ušleháme tuhý sníh spolu s cukrem, vmícháme žloutky a mouku, nalijeme na plech vyložený pečícím papírem, stejnoměrně rozetřeme a pečeme asi 8... více o Celozrnná roláda s pohankovou náplní
Z bílků ušleháme tuhý sníh spolu s cukrem, vmícháme žloutky, smíchaný mák s práškem do perníku a moukou. Lehce obracíme a tím šetrně a dobře... více o Makové omeletky s meruňkami
**Příprava piškotu:** Našleháme žloutky s cukrem, potom vmícháme mouku a nakonec pomalu našleháme bílky. Vše nalijeme do máslem vymaštěného a moukou... více o Tiramisu V.
Mouku smícháme s práškem do perníku, sodou, kakaem a cukrem, zaděláme mlékem, v němž jsme rozšlehali vejce a olej, vmícháme nastrouhaná jablka (jsou... více o Jablkový perník IV.
Zamíchat a dát péci.... více o Bábovka III.
Těsto připravíme podle návodu na obalu. Necháme kynout, potom rozválíme na obdélníkovou placku, posypeme hrubě nastrouhanou čokoládou. Potom svineme,... více o Bábovka s čokoládou
Všechny přísady se smíchají a přidá se tolik mléka, aby vznikla hustá kaše. Pokud použijeme hrubou mouku, můžeme do poloviny těsta zamíchat kakao.... více o Ábíčková bábovka
K přípravě sorbetu budeme potřebovat vhodnou skleničku, například flétnu na šampaňské či sekt. Do skleničky nalijeme campari, zakápneme šťávou z... více o Citronový sorbet
Chlebíčkovou formu vyložíme mikrotenovou fólií, naskládáme tenké plátky rolády, rozetřeme polovinu zmrzliny, posypeme částí jahod a meruněk,... více o Zmrzlinové řezy
Do dokonale čisté mísy dáme bílky a sůl. Pomalu šleháme, až začnou houstnout, pak šlehání zrychlíme, až vzniklý sníh ztuhne. Za stálého šlehání... více o Primabalerína
Rozšleháme vejce se škrobem, kus zmrzliny v něm obalíme, vytvarujeme, obalíme v kokosu, znovu obalíme v těstíčku a opět v kokosu. Až máme obalené... více o Smažená zmrzlina
Broskve ponoříme do vařící vody a krátce povaříme, zchladíme ve studené vodě a můžeme oloupat slupku. Rozpůlíme, vyjmeme pecku a vychladíme. Krém... více o Broskve s tvarohovým krémem
Do mísy prosijeme mouku, osolíme, přidáme nastrouhanou kůru, vlažné mléko a máslo, žloutky, cukr a droždí. Po vykynutí promícháme nepříliš tuhé těsto,... více o Ovocný Savarin
Vejce rozšleháme s cukrem a postupně přidáváme ostatní ingredience. Rozinky nakonec. Pečeme velmi pomalu 1 hodinu a více. Propichováním dřívkem... více o Serník
Polovinu piškotů poskládáme na dno mělké čtverhranné mísy o obsahu asi 1 l. Deci likéru smícháme s kávou a polovinou obsahu pokapeme piškoty. Z bílků... více o Tiramisu
Očištěná a oloupaná jablka nakrájíme na plátky, podlijeme vodou a podusíme na másle, do kterého přidáme cukr. Vejce rozšleháme se solí a mlékem,... více o Omeleta s jablky
Z polohrubé mouky, prášku do pečiva, moučkového cukru, změklé hery a žloutků vypracujeme těsto. 1/4 těsta odebereme a obarvíme ho v hořkém kakau. Toto... více o Hraběnčin koláč
Ananas necháme okapat na sítku. Šťávu doplníme vodou na 375 ml (3/8 litru). Solamyl smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem a rozkvedláme v 6 lžících... více o Ananasový krém
Do 1/4 l vody přidáme 15 dkg másla a svaříme. Potom přidáme 15 dkg hladké mouky. Nakonec vmícháme 6 vajec. Vmícháváme postupně po 1 vejci. Těsto... více o Bouřka /mraky/
Cukr nasypeme na nerezovou pánev, nepatrně pokropíme vodou a zvolna za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Jakmile cukr zhnědne a začne se tvořit... více o Zmrzlina s karamelem
Meruňky necháme na sítu okapat. Máslo, cukr, vanilkový cukr a sůl utřeme do pěny. Přidáme nastrouhanou citronovou kůru, jedno po druhém zašleháme... více o Meruňkové košíčky
Pudinkové prášky rozmícháme ve 300 ml mléka. Do zbylého mléka přidáme cukr, přivedeme k varu a vlijeme rozmíchanou směs. Za stáléh míchání vaříme 2... více o Pudinkové bábovičky
Sušenky rozdělíme do dvou sklenic a pokapeme je lžící vaječného koňaku. Tvaroh, zbylý koňak, cukr a citronovu šťávu utřeme dohladka. Smetanu ušleháme... více o Tvarohový krém
Do prosáté mouky rozdrobíme změklé máslo, přidáme cukr, citronovou šťávu, špetku soli a smetanu, podle potřeby zalijeme vínem a zaděláme tužší těsto.... více o Smažené pečivo
Změklé máslo, žloutky a cukr utřeme do pěny. Přidáme mandle a vmícháme svařenou smetanu. Dno i stěnu dortové formy vyložíme piškoty. Vložíme vrstvu... více o Dort Malakoff
150 g krystalu svaříme na nit. Bílky ušleháme se zbylým krystalem, po částech přidáme svařený cukr a lehce vmícháme moučku smíchanou s kokosem. Lžící... více o Laskonky II.