Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Do mísy prosijeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do něj dáme rozdrobené droždí, cukr, zalijeme trochou vlažného mléka a na teplém místě necháme... více o Kynuté knedlíky
Plát těsta vyválíme na velikost plechu a podél rozkrojíme na poloviny. Náplň uvaříme z mléka, vloček a strouhaných ořechů, ochutíme skořicí, cukrem,... více o Ořechový závin se švestkami
Ve vodní lázni metličkou šleháme 3 vejce a 2 žloutky, 2/3 moučkového cukru a vanilkový cukr, dokud hmota nezhoustne. Můžeme použít i ponorný mixér.... více o Oříškový mražený parfait
Ušleháme tuhý sníh, po troškách do něj zašleháme cukr a potom lehce vmícháme žloutky a mouku. Těsto rozetřeme do vymazaného a vysypaného pekáče a... více o Piškotové řezy s jogurtovým krémem a kiwi želé
Umleté vločky i s ořechy na pánvi opražíme. Polijeme je horkým mlékem, promícháme s cukrem a rumem. Můžeme je ochutit džemem, jindy přidat kakao.... více o Vločková nádivka
Vločky na pánvi nasucho opražíme. Z bílků ušleháme tuhý sníh, po částech vešleháme cukr, promícháme s ořechy a vychladlými vločkami. Na vymazaný a... více o Vločkové hrudky
Vločky večer namočíme do studeného mléka. Ráno je prohřejeme, ochutíme cukrem nebo medem a omastíme máslem. Kaši však také můžeme ochucovat ovocným... více o Vločková kaše
Žloutky ušleháme s cukrem, vodou a olejem. Mouku smícháme s pudinkovým práškem a práškem do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh s přidáním špetky soli... více o Olejová bábovka VI.
Vločky přes noc namočíme,druhý den přidáme zeleninu uvařenou v zel.vývaru a ostatní přísady a zpracujeme,vytvoříme karbanátky,které pečeme do zlatova.... více o Karbanátky z ovesných vloček II.
Citrony oloupeme (i s bílou slupkou) a rozebereme na dílky. Jahody omyjeme, očistíme a rozkrájíme. V hrnci ovoce promícháme s želírovacím cukrem.... více o Jahodová marmeláda s citrony
Máslo, 25 g cukru a vanilkový cukr utřeme do pěny. Přidáme vejce, mouku prosátou s práškem do pečiva a mléko a promícháme. Vaflovač předehřejeme a... více o Plněná vaflová srdíčka
Zmrzlinu necháme trochu povolit a mixérem ji prošleháme se smetanou. Tuto směs rozdělíme do připravených košíčků a posypeme mletou kávou a cappuccinem... více o Košíčky cappuccino
Meruňky necháme okapat. Smícháme 25 g cukru s likérem, přidáme okapané meruňky a necháme odležet. Žloutky vyšleháme se špetkou soli, 50 g cukru,... více o Meruňkové koláčky
Dobře vychlazené hrušky oloupeme, rozkrojíme na půlky, odstraníme jádřince a hrušky pokrájíme na tenké plátky. Urovnáme je na dezertní talířky.... více o Hrušky s čokoládou a vaječným likérem
Máslo, cukr, griotku, sirup a vodu zahřejeme v misce z varného skla, přidáme oloupané, jádřinců zbavené a na osminky pokrájené hrušky a krátce je pod... více o Hrušky v griotce
Hotové palačinky potřeme nutellou a posypeme lískovými jádry. Zabalené palačinky dáme na talířek, doplníme zmrzlinou, plátky nektarinky, šlehačkou a... více o Palačinky se zmrzlinou
Polovinu smetany ušleháme a druhou polovinu promícháme s jahodovým protlakem a cukrem. Nakonec zamícháme ušlehanou smetanu a dáme zmrazit.... více o Domácí jahodová zmrzlina
Kakao rozpustíme v trošce mléka (je-li instantní kakao sladké, dáme méně cukru). Smetanu, cukr a žloutky smícháme, metlou našleháme a ve vodní lázni... více o Domácí kakaová zmrzlina
Rýži uvaříme v mléce a rozmixujeme. Postupně k rýži přidáme mléko, cukr a bílky, napolo ušlehané na sníh. Vše vložíme do kotlíku a ve vodní lázni... více o Domácí rýžová zmrzlina
Do poháru dáme porci zmrzliny, zalijeme studenou kávou a rumem. Nakonec ozdobíme šlehačkou, přidáme trubičku, bonbón a mátu.... více o Kávové pokušení
Do mísy prosijeme mouku s práškem do pečiva a cukrem, přidáme citronovou kůru, žloutky, olej, jogurt a vše zamícháme. Vlijeme do větší koláčové formy... více o Hroznová bublanina se sněhovou čepicí
Z bílků ušleháme tuhý sníh spolu s cukrem, vmícháme žloutky a mouku, nalijeme na plech vyložený pečícím papírem, stejnoměrně rozetřeme a pečeme asi 8... více o Celozrnná roláda s pohankovou náplní
Z bílků ušleháme tuhý sníh spolu s cukrem, vmícháme žloutky, smíchaný mák s práškem do perníku a moukou. Lehce obracíme a tím šetrně a dobře... více o Makové omeletky s meruňkami
**Příprava piškotu:** Našleháme žloutky s cukrem, potom vmícháme mouku a nakonec pomalu našleháme bílky. Vše nalijeme do máslem vymaštěného a moukou... více o Tiramisu V.
Mouku smícháme s práškem do perníku, sodou, kakaem a cukrem, zaděláme mlékem, v němž jsme rozšlehali vejce a olej, vmícháme nastrouhaná jablka (jsou... více o Jablkový perník IV.
Zamíchat a dát péci.... více o Bábovka III.
Těsto připravíme podle návodu na obalu. Necháme kynout, potom rozválíme na obdélníkovou placku, posypeme hrubě nastrouhanou čokoládou. Potom svineme,... více o Bábovka s čokoládou
Všechny přísady se smíchají a přidá se tolik mléka, aby vznikla hustá kaše. Pokud použijeme hrubou mouku, můžeme do poloviny těsta zamíchat kakao.... více o Ábíčková bábovka
K přípravě sorbetu budeme potřebovat vhodnou skleničku, například flétnu na šampaňské či sekt. Do skleničky nalijeme campari, zakápneme šťávou z... více o Citronový sorbet
Chlebíčkovou formu vyložíme mikrotenovou fólií, naskládáme tenké plátky rolády, rozetřeme polovinu zmrzliny, posypeme částí jahod a meruněk,... více o Zmrzlinové řezy
Do dokonale čisté mísy dáme bílky a sůl. Pomalu šleháme, až začnou houstnout, pak šlehání zrychlíme, až vzniklý sníh ztuhne. Za stálého šlehání... více o Primabalerína
Rozšleháme vejce se škrobem, kus zmrzliny v něm obalíme, vytvarujeme, obalíme v kokosu, znovu obalíme v těstíčku a opět v kokosu. Až máme obalené... více o Smažená zmrzlina
Broskve ponoříme do vařící vody a krátce povaříme, zchladíme ve studené vodě a můžeme oloupat slupku. Rozpůlíme, vyjmeme pecku a vychladíme. Krém... více o Broskve s tvarohovým krémem
Do mísy prosijeme mouku, osolíme, přidáme nastrouhanou kůru, vlažné mléko a máslo, žloutky, cukr a droždí. Po vykynutí promícháme nepříliš tuhé těsto,... více o Ovocný Savarin
Vejce rozšleháme s cukrem a postupně přidáváme ostatní ingredience. Rozinky nakonec. Pečeme velmi pomalu 1 hodinu a více. Propichováním dřívkem... více o Serník
Polovinu piškotů poskládáme na dno mělké čtverhranné mísy o obsahu asi 1 l. Deci likéru smícháme s kávou a polovinou obsahu pokapeme piškoty. Z bílků... více o Tiramisu
Očištěná a oloupaná jablka nakrájíme na plátky, podlijeme vodou a podusíme na másle, do kterého přidáme cukr. Vejce rozšleháme se solí a mlékem,... více o Omeleta s jablky
Z polohrubé mouky, prášku do pečiva, moučkového cukru, změklé hery a žloutků vypracujeme těsto. 1/4 těsta odebereme a obarvíme ho v hořkém kakau. Toto... více o Hraběnčin koláč
Ananas necháme okapat na sítku. Šťávu doplníme vodou na 375 ml (3/8 litru). Solamyl smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem a rozkvedláme v 6 lžících... více o Ananasový krém
Do 1/4 l vody přidáme 15 dkg másla a svaříme. Potom přidáme 15 dkg hladké mouky. Nakonec vmícháme 6 vajec. Vmícháváme postupně po 1 vejci. Těsto... více o Bouřka /mraky/
Cukr nasypeme na nerezovou pánev, nepatrně pokropíme vodou a zvolna za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Jakmile cukr zhnědne a začne se tvořit... více o Zmrzlina s karamelem
Meruňky necháme na sítu okapat. Máslo, cukr, vanilkový cukr a sůl utřeme do pěny. Přidáme nastrouhanou citronovou kůru, jedno po druhém zašleháme... více o Meruňkové košíčky
Pudinkové prášky rozmícháme ve 300 ml mléka. Do zbylého mléka přidáme cukr, přivedeme k varu a vlijeme rozmíchanou směs. Za stáléh míchání vaříme 2... více o Pudinkové bábovičky
Sušenky rozdělíme do dvou sklenic a pokapeme je lžící vaječného koňaku. Tvaroh, zbylý koňak, cukr a citronovu šťávu utřeme dohladka. Smetanu ušleháme... více o Tvarohový krém
Do prosáté mouky rozdrobíme změklé máslo, přidáme cukr, citronovou šťávu, špetku soli a smetanu, podle potřeby zalijeme vínem a zaděláme tužší těsto.... více o Smažené pečivo
Změklé máslo, žloutky a cukr utřeme do pěny. Přidáme mandle a vmícháme svařenou smetanu. Dno i stěnu dortové formy vyložíme piškoty. Vložíme vrstvu... více o Dort Malakoff
150 g krystalu svaříme na nit. Bílky ušleháme se zbylým krystalem, po částech přidáme svařený cukr a lehce vmícháme moučku smíchanou s kokosem. Lžící... více o Laskonky II.
Z droždí, vlažného mléka cukru nehcáme vzejít kvásek. Mouku prosijeme do mísy, přidáme špetku soli, vykynutý kvásek, vejce a změklý tuk. Vše smícháme... více o Slavonické koláčky
Mouku prosijeme do mísy, přidáme cukr a osolíme. Uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme trochu cukru, zalijeme několika lžícemi... více o Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
Mouku prosijeme do mísy, osolíme, přidáme vykynutý kvásek z rozdrobeného droždí, šálku teplého mléka a lžíce cukru. Vmícháme zbytek teplého mléka,... více o Šátečkové koláče