Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Ušleháme bílky do pevné hmoty a osladíme. Také vyšleháme šlehačku a obě hmoty spojíme, ochutíme strouhaným kokosem. Můžeme dát tuto vychlazenou... více o Kokosové potěšení
Zpracujeme na vále v těsto, necháme asi 30 minut odpočinout. Potom vytlačujeme nástavcem na masovém strojku a tvoříme věnečky. Upečeme asi při 180 °C... více o Vídeňské věnečky
Ingredience na pudink svaříme a necháme vychladnout. Korpus dáme na vymazaný a vysypaný plech. Tvarohový krém smícháme s vychlazeným pudinkem, dáme do... více o Prošívaná deka
Žemle nebo rohlíky pro přípravu žemlovky nakrájíme na plátky, zvlhčíme mlékem, do kterého jsme vmíchali žloutky a cukr. Ohnivzdornou mísu dobře... více o Žemlovka
Zpracujeme na vále v těsto. Vyválíme, přeneseme na plech, poklademe jablky, posypeme skořicí, ořechy a drobným ovocem (může být čerstvé, mražené nebo... více o Jablkový koláč bez cukru
Mléko na mírném ohni svaříme s mletými mandlemi a udržujeme ho ve varu 30 minut při stálém míchání. Želatinu necháme bobtnat 5 minut ve studené vodě.... více o MANDLOVÝ PUDINK S KANDOVANÝM OVOCEM
Maliny zalijeme vodkou a necháme dvě hodiny odležet. Pak je ohřejeme a přelijeme jimi vanilkovou zmrzlinu. Ozdobíme šlehačkou a lístkem čerstvé máty.... více o HORKÁ LÁSKA
Minerální vodu přivedeme k varu. Zmírníme oheň. Přidáme čokoládu rozlámanou na kousky a za stálého míchání ji necháme rozpustit. Zlehka vmícháme kakao... více o ČOKOLÁDOVÝ SORBET
Na mírném ohni necháme oddělené rozpustit obě čokolády rozlámané na kousky. Do hořké čokolády přidáme 30 g másla. Když je tato hmota zcela rozpuštěná,... více o PLNĚNÉ ČOKOLÁDOVÉ LÍSTKY
Pro 6 osob: Formu vymastíme máslem. V kastrolu necháme se lžící vody rozpustit hořkou čokoládu rozlámanou na kousky. V jiné nádobě smícháme 50 g cukru... více o ČOKOLÁDOVÝ NÁKYP II.
Troubu ohřejeme na 150 stupňů (stupeň 6). Formu vymažeme máslem. Čokoládu rozlámeme na kousky. Rozbijeme vajíčka a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky... více o ČOKOLÁDOVÝ FONDÁN
Ztužený tuk rozpustíme a mašlovačkou pečlivě vymažeme formičky. V míse utřeme cukr se žloutky, vejcem a vanilkovým cukrem. Třeme tak dlouho, až je... více o Rakvičky se šlehačkou
Tvrdý sýr nakrájíme na silnější plátky a pomocí vykrajovače vykrajujeme tvary. Vymícháme tvarohový sýr s nálevem s broskví a pomocí sáčku s... více o Petřínský dezert
Smícháme vejce, 150 g cukru, mleté mandle, máslo a mouku. Ve formě pečeme 30 minut při 180 °C. Mléko se smetanou, 30 g cukru a pudinkem svaříme a... více o Jablečný dort se smetanou
Máslo + žloutky, pak sůl. Pak pšenici, oves a mléko. Těsto nechat asi hodinu odpočívat. Nakonec vmíchat sníh z bílků.... více o wafle celozrnné
tuk + cukr = pěna, + vejce + rum, pak mouka, maizena + prášek do pečiva. Ředit mlékem tak, aby těsto kapalo ze lžíce.... více o Wafle
Dýni zalejeme vodou a octem - necháme 2 dny v chladnu proležet. Scedíme, prosypeme cukrem a necháme do 2. dne. Přidáme oloupaný a na kolečka nakrájený... více o dýňový kompot II.
Heru utřeme s cukrem, přimícháme vejce, sůl, mouku, škrob, prášek do pečiva a jablečnou šťávu. Jablka oloupeme, jedno nakrájíme na plátky, druhé na... více o Jablečné muffinky
Mouku smícháme se solí, do důlku rozdrobíme droždí, zalijeme 60 ml mléka, posypeme cukrem a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Přidáme zbylé mléko... více o Jablkové minikoláčky
Banány nakrájíme na cca 5 mm silné plátky. Mezi dva piškoty hladkou plochou proti sobě vložíme plátek banánu. Párátkem propíchneme, aby se nerozpojily... více o Banánové jednohubky
Na vále zpracujeme v těsto (jestliže se hůře zpracovává přidáme 1-2 lžíce mléka). Zpracované těsto necháme odpočinout a potom vtlačujeme ve slabé... více o Dobré košíčky
Cukr, Heru, tvaroh a žloutky utřeme ve šlehači, potom přidáme mouku s práškem do pečiva střídavě se sněhem z bílků. Lehce promícháme. Pekáč vymažeme... více o Tvarohová bublanina
Máslo, tvaroh a mouku zpracujeme v těsto, necháme asi 30 minut odpočinout. Potom vyválíme užší dlouhý plát, posypeme jablky, rozinkami, sekanými... více o Tvarohový závin
Celá vejce ušleháme s cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou šťávou do pěny. Do této hmoty přidáme mouku s práškem do pečiva a promícháme. Dortovou... více o Obrácený koláč
Surovou marcipánovou hmotu nakrájíme na drobné kostičky a vložíme do mísy. Přidáme 75 g cukru, vanilkový cukr, sůl, 1 vejce a 6 žloutků. Vše třeme,... více o MARCIPÁNOVÝ DORT
Suché přísady smícháme, přidáme máslo a vejce. Děláme kuličky velikosti vlašského ořechu. Ty na plechnu vyloženém pečícím papírem je rozmáčkneme do... více o Ovesné sušenky (30 ks)
Tvaroh protlačíme přes síto a dobře promícháme s vejci, cukrem, moukou a citr. kůrou. Z této hmoty hněteme koláče velikosti dlaně a smažíme. Horké... více o Papanasi
Nejprve si připravime velkou dortovou formu, kterou vymažeme olejem a moukou. Utřeme žloutky s cukrem, přidáme olej a vroucí vodu. Potom přidáme mouku... více o Jablečný dort
Mandle spaříme, oloupeme, jemně umeleme, vmícháme cukr a přidáme trochu vody. Z tvárné hmoty vymodelujeme myšky.... více o Marcipánové myši II.
Obě čokolády o stejné hmotnosti (např. 200g a 200g) zvlášť rozpustíme. Do formiček (které jsme předem vypláchli studenou vodou) nalijeme do poloviny... více o DVOUBAREVNÁ ČOKOLÁDA
Piškoty umeleme, přidáme cukr, mléko, rum a kakao a vypracujeme vláčné těsto, které za pomoci cukru a kousku igelitu (lze též použít svačinový papír)... více o Kokosová roláda VI.
Jablka oloupeme a zbavíme jader. Na noc naložíme do marinády. Druhý den připravíme těsto dle receptu na obalu. Oddělíme kousek těsta na lístky. Ze... více o JABLKA S PŘEKVAPENÍM
Máslo, cukr a vejce utřeme do pěny. Přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, mouku, solamyl a prášek do pečiva. Těsto dáme do vymazané a moukou vysypané... více o Čokoládová štědrovečerní ryba
V míse utřeme máslo s cukrem a medem. Přidáme kakao, citrónovou kůru, koření, nastrouhaná jádra ořechů, mouku a spojíme v těsto. Těsto vyválíme na... více o Křehké perníčky
Těsto zaděláme vejcem, tvarujeme do dobře vymazaných formiček a opatrně pečeme.... více o PRACINKY
Změklé máslo utřeme s cukrem, přidáme vejce, kokosovou moučku a nakonec prosátou mouku. Zpracujeme vláčné těsto a necháme je odpočinout. Těstem... více o Kokosové cukroví strojkem
KRÉM: Z bílků ušleháme tuhý sníh, zašleháme postupně cukr a pak vmícháme kokos. Z mouky, cukru, žloutků a másla uhněteme těsto, které necháme 1/4... více o Řezy kokosky
Vypracujeme těsto a vyválíme je na plát silný 1,5 mm. Vykrajujeme různé tvary. Pečeme při 170-180°C. NÁPLŇ: V mléce rozmícháme vanilkový cukr s moukou... více o TMAVÉ LINECKÉ
**Kokosové pusinky:** Indegrience smícháme. Lžičkou na vymazaný plech klademe úhledné kopečky a usušíme je v předem vyhřáté troubě při mírnější... více o Kokosky V.
Vypracujeme těsto a vyválíme je na plát silný 1,5 mm. Vykrajujeme stejný počet koleček plných a bez středu. Pečeme při 170-180°C. Vždy dvě různá... více o Linecké koláčky II.
Těsto dobře propracujeme a tvarujeme malé rohlíčky. Pečeme do světle růžova a za tepla obalujeme ve vanilkovém cukru.... více o Vanilkové rohlíčky VII.
Žloutky, cukr utřeme, přidáme teplou vodu, olej a ještě chvíli třeme. Přidáme mouku s práškem a sněhem z bílků. Do poloviny těsta přimícháme kakao. Na... více o Jablkový moučník II.
Rozpustíme horkou čokoládu v hrnci ve vodní lázni a nasypeme do ní cukr. Potom do rozpuštěné čokolády zamícháme cornflakes a vezmeme si k ruce lžíci.... více o Čokoládové hromádky II.
Troubu předehřejeme na 150 C. Z vajíček oddělíme žloutky. Z nich spolu s máslem, 100 g cukru, solí a vanilkovým cukrem v míse ručním šlehačem utřeme... více o Moro di venezia
Ve větší míse smícháme mouku a mleté mandle. Uprostřed těsta uděláme důlek a do něj vložíme droždí. Přidáme vlažné mléko a s trochou mouky vypracujeme... více o Mandlové briošky
Pláty listového těsta necháme asi 10 minut rozmrazit, přeložíme přes sebe a vyválíme pláty 40 x 20 cm. Pláty nakrájíme asi na 8 čtverců 10 x 10 cm.... více o Jablkové taštičky II.
Do hrnku s vlažným mlékem dáme kostku cukru, rozdrobíme droždí a v teple necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme vykynutý... více o Kynuté těsto
Utřeme žloutky s cukrem a kakaem do pěny, přidáme hrubě nastrouhaná oloupaná jablka. Lehce vmícháme sníh z bílků střídavě s moukou. Těsto rozetřeme do... více o Lehký jablečný dort
Žloutky utřeme s cukrem do husté pěny, vmícháme koření, ořechy a lehce zabalíme sníh z 5 bílků. Těsto rozetřeme do vymazané a hrubou moukou vysypané... více o Ořechový dort bez mouky