Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Cukr utřeme se žloutky a přidáme prolisované brambory. Vmícháme lžíci krupice, špetku soli a hustý sníh z bílků. Nalijeme do vymazané a vysypané... více o Bramborový dort
Cukr utřeme se žloutky a tukem doběla. Přidáme studené strouhané brambory, mouku, špetku soli, prášek do pečiva, mléko a omyté rozinky. Dobře... více o Bramborová bábovka
Vše smícháme a smažíme malé lívanečky. Mažeme marmeládou a zdobíme šlehačkou.... více o Fofr lívance
Zpracujeme v těsto, dáme na chvíli do chladu. Rozdělíme na 4 díly a zpracujeme jako klasický štrůdl. Před pečením potřeme tukem nebo bílkem. Pečeme... více o Mrkvous
Bílky s cukrem ušleháme do pěny. Do té přidáme hladkou mouku a mleté ořechy. Hmotu rozdělíme na dva plechy a ve středně vyhřáté troubě upečeme(při 180... více o Štafetky
Tuk nahrubo nastrouháme na struhadle a přidáme ostatní suroviny. Vypracujeme těsto a vyválíme plát asi 1 cm silný. Formičkou vykrájíme laskonky.... více o Kokosové laskonky
Na vál prosejeme mouku, doprostřed pak přidáme cukr, rozšlehaná vejce a mléko, do kterého nadrobíme droždí a vytvoří se nám kvásek. Nakonec do těsta... více o Tvarohové rohlíčky II.
Vše promícháme a smažíme malé lívanečky.... více o Lívance z kefíru
Všechny suroviny postupně smíchej - nejdříve suché přísady, pak tekuté. V kastrolu nebo fritovacím hrnci rozpal olej. Kávovou lžičkou vykrajuj těsto,... více o Netradiční koblihy aneb Tvarohové střapáče
Do mísy rozklepneme vejce, přidáme cukr a vanilkový cukr, třeme do pěny. V lisu na citrusové plody vymačkáme šťávu z citrónu, kterou pak opatrně... více o Citrónový koláč
Mouku prosejeme přes síto a přidáme prášek do pečiva, cukr a vše promícháme. V kastrolku rozpustíme v mléce máslo (pozor nevařit) necháme zchladnout... více o Koláč babičky Jitky
30dkg cukr moučka a 6žloutků utřít,lehce smíchat sníh z 6bílků a 30dkg ořechů. Vymazaný (pečící papír)plech poklademe dortovými oplatky a na ně... více o Karamelové řezy na oplatku
Mouku nasypeme do mísy, přidáme do ní ušlehané vejce s cukrem. Med ohřejeme v mikrovlnné troubě, přidáme do něj sodu s kapkou octa, přidáme do mísy.... více o Medovník Petra Novotného
Postup přípravy: Žloutky utřeme s cukrem, přidáme olej, kakao, mouku smíchanou s práškem do pečiva a tuhý sníh ušlehaný z bílků. Vymícháme vláčné... více o MOUČNÍK - Míša řezy
Tuk rozpustíme ve vodní lázni a po lžících přidáváme smíchané přísady. Mícháme, dokud se cukr dobře nerozpustí a hmota není hladká. Nevaříme! Hotové... více o Domácí čokoláda
Změklé máslo utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky (kdo má rád, může ochutit troškou rumu). Přidáme tvaroh, promícháme a přisypeme mouku... více o Tvarohová bábovka
Rozinky namočíme do rumu - asi 2 lžíce, podle chuti. Máslo našleháme se 2 lžícemi moučkového cukru a postupně přidáme 4 žloutky. Zvlášť našleháme 4... více o Tvarožník s rumovými rozinkami - drahý, ale vynikající
Způsob přípravy Nastrouhaná jablka, 1/2 l vody, cukr a citronovou šťávu vaříme na pyré. Poté si rozmícháme pudinky ve 1/4 l vody a vmícháme do pyré.... více o Nepečený jablečný dort II.
**První těsto**: Na vále smícháme mouku s práškem do pečiva a kakaem, přidáme máslo, cukr, vejce a zpracujeme v těsto.V yválíme placku, přeneseme ji... více o Ořechové řezy Berlín
Ušleháme žloutky + oba cukry, vmícháme olej a vodu. Pak vmícháme mouku + pdp a nakonec pomalu vmícháváme tuhý sníh z bílků. Do poloviny těsta dáme... více o Řezy s kysanou smetanou
Oloupané banány nakrájíme na kolečka (asi 0,5 cm silné). Pokaždé dva piškoty slepíme jedním kolečkem banánu. Takto slepené piškoty pak celé namáčíme v... více o Banánky
Nad parou mícháme ml.cukr, máslo a 4 žloutky tak dlouho až směs zhoustne jako majonéza. V dalším hrnci upražíme cukr krystal na karamel (rozpustit a... více o Griliášové (karamelové) řezy
Utřít: Lučinu, 2 žloutky, 1 lžíce cukru, 1 lžíci rumu. Ušlehat: sníh ze 2 bílků a šlehačku. Smíchat sníh se šlehačkou a opatrně vmíchat do připravené... více o Tiramisu VI.
V míse smícháme mléko,kokos,rum a důkladně promícháme. Necháme uležet v lednici do druhého dne.Mandle povaříme a oloupeme. Z hmoty tvoříme kuličky, do... více o Rafaelo II.
Bílky šleháme s cukrem do tuha a vložíme do vodní lázně. Zahříváme (ale nevaříme)a za stálého míchání šlehačem vmícháme ořechy a strouhanku. Mírně... více o Nevšední nugátové rohlíčky
Piškoty rozválíme na vále a smísíme s ostatníma surovynama.Těsto zpracujeme a necháme vychladnout.Z těsta děláme kuličky, které obalujeme v pískovém... více o Vosí koule
Postup přípravy: Kompot necháme okapat. Cukr, hladkou a hrubou mouku, celá vejce, prášek do pečiva, hrnek mléka a 3/4 hrnku oleje spolu vymícháme a... více o Meruňkové řezy VIII.
Máslo s cukrem ušleháme do pěny. Přidáme dvě celá vejce a dobře je vmícháme. Přidáme tekutý med, koření do perníku. Prosátou mouku smícháme s kypřícím... více o Vánoční perníky
Preosiatu múku s práškom do pečiva a cukrom, pridáme zmäknutý tuk a smotanu a vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme najmenej na 3 hodiny do chladničky.... více o VANILKOVÉ HVIEZDIČKY
Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na menší kousky, dáme do kastrolu s trochou vody, skořicí a cukrem a rozvaříme je. Pak rozkvedláme... více o Nepečený jablečný dort
Smíchejte mouku, sůl a sodu. Odstavte. - V jiné misce zkombinujte banány a cukr, dobře promíchejte. Přidejte vejce a máslo, znova dobře promíchat. -... více o Banánový chléb
Suchou směs smíchat, rozdělit na 3 díly.Na plech nasypat 1/3 směsi, na to polovinu jablek,1/3 směsi,druhou polovinu jablek,1/3 směsi.Povrch pokapat... více o MANŽELSKÉ ŠPLHNUTÍ od ALENY
Z uvedených surovin vypracujeme těsto a ihned smažíme lívance.... více o Kefírové lívance
Do mléka přídáme vejce a cukr a rozkledláme, postupně přídáváme mouku a důkladně promícháme. Vylejeme tuto směs na vymazaný plech poklademe plátky... více o Jablková nadivajna
Z uvedných přísad vypracujeme na vále těsto a rozválího na dvě placky mezi ně nakrájíme jablka a posypeme vanilkovým cukrem. Upečeme ve vyhřáté troubě... více o Tvorohové řezy s jablky
z jedné dávky cca 50 ks... více o Jetelíčky
Na horký upečený placek polevu ze žloutků.... více o Ořechové řezy VI.
Zpracovat hmotu, vytvarovat špičky, polít čokoládou, ozdobit marcipánovou kytičkou.... více o Rumové pralinky
Zpracujeme hmotu, přes strojek vytlačíme tvar, konce zdobíme čokoládou popř. poléváme celé.... více o Kokosové tyčinky III.
Hmotu zpracovat, nechat nejméně 3 hod. odpočinout. Vykrajujeme cukroví, které slepujeme marmeládou popř. krémem.... více o Linecké (máslové)
Hmota se zpracuje. Vyválíme tyčinky, které z jednoho konce namáčíme do čokolády. Vzhled připomíná cigarety.... více o Cigarety
Na alobal vysypaný cukrem rozválíme tmavé těsto, poté světlé těsto a zarolujeme. Zabalíme do alobalu, krájíme šikmo.... více o Kokosová roláda V.
Plech vymažeme máslem a vysypeme cukrem. Máslo a cukr utřeme do pěny a přidáme ostatní ingredience. Do 1/2 přidáme kakao. Na plech rozválíme tmavou... více o Nugát II.
Z mouky, cukru, vajec a Hery udělat těsto. Uvařit pudink, nechat vychladnout. Vyšlehat Heru s cukrem a přidávat studený pudink. Nastříkáme do trubiček... více o Čokoládové trubička
Postup přípravy: Mouku prosijeme na vál, přidáme cukr a strouhané prosáté oříšky. Promneme tuk a pomocí žloutků zpracujeme těsto. Necháme v chladnu... více o Vanilkové rohličky XI.
Postup přípravy: Na vál prosijeme mouku, přidáme cukr, nastrouhaná jádra, promeneme tuk a pomocí vejce zaděláme těsto, které necháme v chladnu... více o Vánoční ořechy II.
Žloutky šleháme s cukrem za pomalého přilévání kávy. Do ušlehané směsi přidáme ořechy smíchané s moukou a tuhý sníh z bílků. Krém: celé vejce , cukr a... více o Ořechový korpus