Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Rozinky umeleme na masovém strojku. Mandle umeleme na strojku na strouhanku. Všechny ingredience smícháme a uhněteme těsto, které dáme do ledničky... více o Vánoční rozinkové cukroví
Z droždí, lžičky cukru, trošky mouky a mléka připravíme kvásek a necháme ho vykynout. Změklé máslo pak vyšleháme se zbylým cukrem, vanilkovým cukrem a... více o Panettone
Dortovou formu nebo vyšší misku či pekáček vymažeme změklým máslem. Použít můžeme i pomazánkové přírodní máslo. Vymazanou formu bohatě vysypeme... více o Kokosový nepečený dort s marmeládou / džemem
Hladkou mouku smícháme v míse s moučkovým a vanilkovým cukrem, mletými ořechy, které jsme před mletím nasucho opražili v troubě nebo na pánvi a... více o Ořechové bochánky - cukroví
Z tvarohu a sypkých ingrediencí uděláme těsto. Těsto mi nelepilo, kdyžtak přidejte mouku. Poté jsem obalila jahůdky a nechala je ještě v lednici, aby... více o Tvarohové knedle
Vejce prošlehejte s cukry a medem. Vmíchejte kůru a šťávu z citronu, máslo a mouku s práškem do pečiva. Nechte v chladu aspoň 10 minut. Vymažte... více o Citronové madlenky
V kotlíku univerzálního stroje smícháme všechny suroviny na rychlost 1. Hmota musí být pevná, ale měkká. Hmotu musí být pevná, ale měkká. Hmotu si... více o Kokosové kuličky
Mouku smíchejte s cukrem, citronovou kůrou a vanilkou. Přidejte rozšlehané vejce, arašídové máslo a nakrájené máslo. Vypracujte hladké těsto. Pokud by... více o Arašídové hvězdičky
Do mísy vlijte šálek teplé vody a přisypte droždí. Přimíchejte cukr, vejce, jogurt, vanilkovou esenci, citronovou kůru a sůl. Postupně vmíchejte mouku... více o Panettone
Změklé máslo utřete s moučkovým cukrem, přidejte špetku soli, mleté ořechy a nakonec vmíchejte hladkou mouku. Vypracujte těsto a nechte 24 hodin... více o Rohlíčky s rumovou polevou
Změklé máslo utřete s cukry, žloutky, přidejte kokosovou moučku a kůru z citronu. Vmíchejte mouku a vypracujte těsto. To rozdělte na dvě části, menší... více o Střapáci z kokosového těsta
Změklé máslo utřete s cukry, žloutky a citronovou kůrou. Přidejte mouku a vypracujte hladké těsto. Přendejte jej do sáčku a nechte 24 hodin uležet v... více o Máslové vánoční stromečky
Mouku s cukrem, kypřidlem a kakaem promícháme v míse. Přidáme med, rum, mléko a vypracujeme těsto, které nám půjde dobře (ne z tuha) válet na... více o Perní(č)kový koláč
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přilijeme vodu (mléko), olej a promícháme, přisypeme kakao, kokos, mouku s kypřidlem a opět dobře promícháme.... více o Kokosový koláč s pudinkem a drobenkou
Studenou čokoládu nasekejte najemno. Smíhejte mouky, přidejte hnědý cukr a sůl. Ručně smíchejte s olejem a poté i rychle s mlékem. Vmíchejte čokoládu... více o Kokosové cukroví s čokoládou
Obě mouky smíchejte s droždím a špetkou soli. Zahřejte mléko s máslem a rozpusťte v něm cukr. Promíchejte s moučnou směsí a uhněťte hladkou kouli.... více o Sušenky s kakaovými boby
Smíchejte obě mouky se lžicí maca, droždím a solí. Ve druhé míse utřete máslo s cukrem a vejcem, přidejte pomerančový extrakt a směs přilijte k moukám... více o Měkké koláčky s kandovaným zázvorem sypané macou
Celá vejce dáme do mísy a s cukry je vyšleháme do husté pěny. Poté přidáme olej s vlažným mlékem, promícháme, nasypeme mouku s kypřidlem a citronovou... více o Fofr rybízový (višňový) koláč / bublanina
Do mísy dejte hladkou mouku, mandlovou mouku, cukr, jedlou sodu, koření a kakao. Vše důkladně promíchejte. V jiné míse rozšlehejte vejce, přidejte... více o Vánoční muffiny se sobem
V hrnci se silným dnem zahřívejte těsně pod bod varu smetanu. Pokud máte rádi chuť a vůni pravé vanilky, přidejte do ní rozříznutý vanilkový lusk.... více o Vánoční pohár se žloutkovým krémem
Plátky želatiny namočte do misky se studenou vodou. Do rendlíku vlijte smetanu, přidejte cukr a semínka vanilkového lusku. Míchejte, dokud se cukr... více o Panna cotta s rebarborovým přelivem
Máslo nakrájejte na kostky a přidejte všechny ostatní ingredience. Vypracujte hladké a pevné těsto. To zabalte do potravinové fólie a dejte alespoň na... více o Galetka s rebarborou a malinami
Troubu rozehřejte na 180 °C. Dno formy vyložte pečicím papírem a okraje vymažte máslem. Změklé máslo utřete s cukrem. Postupně vmíchejte obě vejce a... více o Mandlový koláč s rebarborou
Oloupejte ananas a odstraňte vnitřní dřevité srdce plodu. V hrnci karamelizujte cukr. Až zhnědne, vmíchejte pomerančovou šťávu spolu s máslem,... více o Grilovaný ananas s vanilkovo-pomerančovou omáčkou
Z bílků ušlehejte takřka tuhý sníh, poté do něj za stálého šlehání po částech přidejte cukr. Nakonec do hmoty zašlehejte škrob a vinný ocet. Pečicí... více o Pavlova se šlehačkou a jahodami
Nejprve upečte piškot. Oddělte bílky od žloutků. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a žloutky utřete s cukrem. Ke žloutkové směsi přisypte mouku a... více o Trifle s jahodami
Do food processoru nasypte mouku, cukr a na kostičky pokrájené studené máslo. Umixujte drobenku. Přidejte vejce a mixujte, dokud se obsah nádoby... více o Tartaletky s vanilkovým krémem a jahodami
Formu lehce vymažte máslem, dno vyložte pečicím papírem, bok vyložte pruhem pečicího papíru. Dno formy obalte pevným alobalem. Sušenky rozmixujte,... více o Cheesecake s jahodami, bílou čokoládou a mákem
Ušleháme do hladka mouku, cukr, vejce, olej, mléko, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Dvě třetiny těsta rozetřeme na vyšší plech vyložený pečícím... více o Rychlá bublanina
Ingredience na korpus smícháme dohromady, dvě třetiny těsta rozložíme na plech o rozměrech 25 x 15 cm a zbylou třetinu dáme do lednice. Jablka... více o Nejlepší hraběnčiny řezy
Mouku smícháme v míse se skořicí, solí, cukrem a práškem do perníku. Uprostřed uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce, rozdrobíme droždí,... více o Perníkoví šneci bez kynutí
Mouku smícháme v míse s citronovou kůrou, cukry, solí a práškem do pečiva. Do středu uděláme dolíček, do kterého rozdrobíme droždí, přilijeme trošku... více o Babiččin nadýchaný závin bez kynutí
Všechny ingredience smichejte a na pánvi opékejte lívanečky. Hotové posypeme strouhaným perníkem a zalejeme Čekankovým sirupem originál.... více o Perníkové lívance
Z teplého mléka, droždí a cukru založte kvásek a nechte jej vzejít. Poté přisypte mouku a špetku soli a vypracujte hladké těsto. nechte ho na teplém... více o Buchty na páře
Jablka nastrouháme do mísy na hrubém struhadle a pokud nemají příliš tuhou slupku, nemusíme je ani loupat. K jablkům na jemno přistrouháme citronovou... více o Jablečná buchta / bábovka se šlehačkou
Troubu rozehřejte na 180°C. Formu vymažte máslem. Mouku přesijte do mísy a přisypte sůl a prášek do pečiva. V mixéru utřete máslo s herou a cukrem.... více o Citronová bábovka hotelu Ritz z roku 1920
Smícháme obě mouky se solí a práškem do pečiva. Máslo s oběma cukry ušleháme do pěny. Pak do ní zašleháme celé vejce. Vmícháme mouku a nakonec... více o Sušenky s kousky čokolády
Do mísy dáme tvaroh, vejce a smícháme, přidáme špetku soli, vanilkový cukr, skořici, mouku, krupičku a smícháme. Přilijeme lžíci oleje a pár lžic... více o Švestkové knedlíky
Starší rohlíky buď nahrubo rozmixujeme v mixéru, nebo je pokrájíme na kostičky. Dáme je do mísy, pocákáme je směsí žloutků, rozmíchaných v mléce a... více o Rohlíkový ovocný koláč aneb, když žemlovka už nebaví
Do vlažného mléka s rumem (ve větším hrnci) rozdrobíme droždí, nasypeme cukry, přisypeme mouku a řádně promícháme. necháme stát na teplém místě, pod... více o Lívanečky se švestkovým pudinkem
Dno formy vyložíme pečicím papírem, boky vymažeme tukem a vysypeme moukou Omyté blumy vypeckujeme, polovinu nakrájíme na kousky a rozložíme na dno... více o Italský vláčný koláč s blumami
Nejdříve si předehřejeme troubu na 180° C. Přpravíme si všechny suroviny, aby měly pokojovou teplotu. Formu na dort, nejlépe s odnímatelným dnem,... více o Čokoládovo-mandlový dort s blumami
Listové těsto rozdělíme na 2 díly a rozválíme na obdélníky. Hroznové víno otrháme, omyjeme a nakrájíme na kousky. Použijeme hroznové víno, které nemá... více o Štrúdl s hroznovým vínem
Listové těsto rozdělíme na 2 díly a rozválíme na obdélníky. Z másla, mouky a všeho cukru zpracujeme drobenku. Na každé rozválené těsto nasypeme... více o Drobenkový štrúdl
Sypké suroviny smícháme v míse a následně vmícháme vejce, olej a podmáslí či kefír. Po řádném promíchání těsto nalijeme do máslem vymazaného a hrubou... více o Kakaový koláč z kefíru (podmáslí) á la perník
Troubu nechte rozehřát na 180 °C. Máslo pokrájejte na několik kusů, čokoládu nalámejte na větší kousky. Obojí dejte do kastrůlku a nahřívejte ve vodní... více o Křupavé brownies s chilli
Listové těsto rozdělíme na 2 díly a rozválíme na obdélníky. Z másla, mouky a všeho cukru zpracujeme drobenku. Na každé rozválené těsto nasypeme... více o Netradiční štrúdl s drobenkou uvnitř
Žloutky vyšleháme s cukry, přidáme mléko, jemně nastrouhané brambory, mák a mouku s prášky do pečiva. Nakonec do těsta vmícháme bílky vyšlehané do... více o Bramborová bábovka s mákem ala makovník
Troubu předehřejeme na 240°C (u plynové trouby stupeň 9). Piškotový korpus dáme do koláčové formy nebo kulaté zapékací mísy a pokapeme sladkým sherry... více o Zapečená jahodová zmrzlina
Do remosky nebo koláčové (dortové) formy cca 23 cm, kterou vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem si nasypeme asi 65%... více o Tvarohovo-ovocný koláč (nejen) z remosky