Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Suroviny na bílé těsto zpracujeme a rozdělíme na dva díly. Z prvního dílu vyválíme placku přes celý plech a upečeme. Z druhého dílu vyválíme na plech... více o Královské stoleté řezy
Všechny ingredience ušleháme ve šlehači, těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme. Vychladlý piškot potřeme jablíčky rozvařenými s... více o Lehké jablečné řezy
Žloutky, cukr a vodu utřeme, přidáme ořechy, mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků. Těsto nalijeme na menší plech vyložený pečicím papírem... více o Nanukové ořechové řezy
Těsto rozválíme na pomoučeném vále na obdélník, plát přendáme na plech pokropený studenou vodou. Tvaroh rozmícháme s vanilkovým cukrem, citronovou... více o Rychlomoučník
Den předem uvaříme kondenzované mléko na karamel - ve vroucí vodě vaříme 1 hodinu (úplně to stačí, je zbytečné vařit je déle). Žloutky utřeme s cukrem... více o Karamelové řezy VII.
Z ingrediencí připravíme linecké těsto, které natlačíme do velkých lžic jako do formiček. Dáme na plech a podložíme tak, aby ležely rovně. V mírné... více o Linecká velikonoční vejce
Na vymazaný plech poskládáme oplatky. Z bílků a cukru našleháme sníh. Zvlášť ušleháme žloutky se strouhankou, ořechy, práškem do pečiva a rozetřeme na... více o Ořechové řezy IV.
Tvaroh smícháme s ušlehanou smetanou, cukrem, vmícháme rozpuštěnou želatinu a hmotu vlijeme do formy. Necháme ztuhnout v lednici. Před vyklopením... více o Tvarohový věnec nepečený
Na osobu cca 7 ks vypeckovaných višní napícháme na špejli. Omočíme v palačinkovém těstě a osmažíme dozlatova. Na talířku ozdobíme šlehačkou a... více o Višňové špízy
Kváskem zaděláme těsto, necháme přikryté 20 min. kynout. Pak vyválíme, vykrájená kolečka smažíme ve fritovacím hrnci při 170 °C dozlatova. Pístovou... více o Rychlé koblihy
Cukry vejce a máslo ušleháme do pěny, pak přidáme mléko, mák a prosátou mouku s pečícím práškem a vlijeme na vymazaný a vysypaný hluboký plech, pečeme... více o Jemelínský makovec
Na vál prosijeme oba druhy mouky se špetkou soli, uprostřed uděláme důlek, do něj vyklepneme jen lehce rozšlehané vejce, kolem rozkrájíme oba tuky a... více o Koláčky z Telče
Studenou Heru nasekáme do mouky, přidáme vejce a sůl, prohněteme a necháme 1/2 hodiny odpočinout v chladu. Pak těsto vyválíme do vymazané koláčové... více o Jablečný koláč bez cukru
Všechno smíchat, vylít na vymazaný a vysypaný plech, posypat ovocem a zapéct.... více o Jogurtová bublanina
Velmi jednoduché, všechno smíchat, nalít na vymazaný a vysypaný plech a upéct. Podle toho, co máte rádi, můžete přidat ořechy, sušené ovoce, čokoládu,... více o Rychlý perník II.
Žloutky oddělíme od bílků a utřeme je s cukrem, vanilkovým cukrem a citrónovou kůrou. Pak přimícháme vlažnou vodu a rozpuštěnou Heru nebo máslo. Mouku... více o Banánové řezy s čokoládou
Prosátou mouku dáme do mísy, smícháme s droždím, krystalovým a vanilkovým cukrem, solí, vejcem, přidáme vlažné mléko s rozpuštěným máslem a... více o Pudinkový koláč
Heru rozpustíme a necháme zchladnout, všechny ingredience smícháme a těsto dobře propracujeme. Rozdělíme na dva díly a dáme do mrazáku pořádně... více o Strouhaný kakaový koláč s tvarohem
Rozvírací dortovou formu vymastíme a dobře vysypeme. Máslo rozehřejeme a necháme zchladnout a smícháme s ostatními surovinami. 2/3 těsta si necháme, 1... více o Francouzský ořechový koláč
Z mouky, kvasnic, cukru a mléka uděláme kvásek, po nakynutí dolijeme mléko (skutečně je ho půl litru), přidáme žloutky a rozpuštěné máslo a dáme... více o Páteční lívanečky
Kvásek připravíme ze 100 ml vlažného mléka, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky a v teple necháme vzejít. Máslo, vanilkový... více o Velikonoční věnec
Do mouky rozdrobíme máslo, přidáme cukr, žloutky, sůl, citrónovou kůru, koření a v mléce vykynutý kvásek (droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a trochu... více o Zdobené jidášky
Dle návodu uvaříme pudink, do máslem vymazených misek rozdělíme piškoty, zakapeme rumem, zalijeme částí pudinku, přidáme nastrouhaná jablka, pokapeme... více o Velikonoční pudink
Do teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, špetku soli a trochu mouky, necháme vykynout kvásek. V míse smícháme mouku, přidáme rozpuštěný tuk,... více o Velikonoční mazanec
Mrkev jemně nastouháme. Umícháme do krému žloutky s cukrem, přidáme citronovu kůru a šťávu. Promísíme mandle, kypřící prášek a vmícháme do krému.... více o Velikonoční mrkvový beránek
Margarín a tvaroh dobře utřeme s vejci a cukrem. Přidáme prosátou mouku, prášek do pečiva, usekaná ořechová jádra a citronovou kůru. Formu na beránka... více o Velikonoční beránek z tvarohového těsta
Máslo utřeme s cukrem, přidáme strouhané mandle s moukou a práškem do pečiva. Nakonec do těsta lehce zabalíme pevný sníh z bílků. Těsto nalijeme do... více o Velikonoční dort
Cukr, celá vejce, žloutky a vanilkový cukr třeme do pěny asi 30 minut. Potom přidáme citronovou šťávu, tuhý sníh ušlehaný z bílků, mouku a zlehka... více o Velikonoční beránek
Utřeme máslo, cukr, sůl, citronovou kůru, vejce, mouku a kypřící prášek. Troubu předehřejeme na 200 °C, těstem naplníme vymaštěnou dortovou formu a... více o Tvarohový dort se zajíčky
Celá vejce ušleháme ve šlehači s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme citrónovou šťávu z poloviny citrónu. Nakonec přimícháme mouku s práškem do pečiva... více o Šlehaný beránek
Smícháme droždí, 10 g cukru a mléko. Necháme 15 minut vykynout. Mouku prosijeme do mísy, vytlačíme důlek, přidáme 110 g cukru, sůl, kardamom,... více o Ruská velikonoční bábovka
Máslo, cukr a žloutky utřeme, přidáme zbytek surovin a nakonec jemně vmícháme sníh. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme ve... více o Prezidentský beránek
Z droždí, cukru, několika lžic mléka a mouky zpracujeme kvásek. Necháme vykynout. Mouku, žloutky, sůl, tuk dáme do mísy, přidáme vykynutý kvásek a... více o Plněný velikonoční věnec
Z hladké mouky, části mléka, části cukru a droždí připravíme kvásek. Ostatní suroviny dáme do mísy a zaděláme je zbylým mlékem a kváskem v těsto.... více o Plněný cop
Mléko, vejce, žloutek a tuk rozmixujeme. Vlijeme do mouky s práškem do pečiva, cukrem a oříšky a promícháme. Vlijeme do vymazané a strouhanou houskou... více o Oříškový beránek
Z droždí, cukru, trochy mléka a 2 lžic mouky připravíme kvásek. V míse utřeme máslo s medem a žloutky. Přidáme mouku se špetičkou soli, zbylé mléko a... více o Medové jidášky
Nejprve si všechny přísady dáme do místnosti (třeba přes noc), aby měly stejnou teplotu. Do šálku dáme trochu mléka, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky... více o Bochánek, který se vždy povede
Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme cukr a ještě zašleháme. Pak přidáme mouku (2 lžíce mouky dáme stranou) střídavě s rozehřátým prochladlým tukem.... více o Bílkový beránek
Žloutky, cukr a máslo utřeme do pěny. Přidáme 3/4 množství mouky s práškem do pečiva a sníh z bílků. Ve zbylé mouce obalíme nakrájené ovoce a mandle a... více o Beránek se sušeným ovocem
Z bílků vyšleháme sníh a dáme stranou. Do mísy dáme žloutky a šleháme, postupně sypeme cukr, pak dáme olej, vodu. Prášek do pečiva smícháme s moukou a... více o Univerzální těsto na dort
Uděláme kvásek a necháme vykynout. Než nám kvásek vykyne, tak nastrouháme tuk na hrubším struhadle a necháme ho povolit na řídkou kašičku. Do něj... více o Koláčky kynuté
Poznámka úvodem. Tento recept potřebuje rozpálenou troubu na maximum a protože je velmi rychlý, vyplatí se roládu péct po nějakém mase, aby se... více o Nebeská roláda bez mouky - bezlepková
Z mouky, tvarohu, másla, cukru, vajec (příp. mléka, když máme jen 1 tvaroh), vanilkového cukru, vajec namočených rozinek i s rumem a oběma prášky... více o Velikonoční tvarohový mazanec
Z hladké mouky, cukru, rozpuštěného másla, špetky soli a teplé vody (tolik, aby se těsto nelepilo, ale bylo krásně vláčné!) zaděláme těsto, které... více o Tradiční tažený štrůdl
Žloutky a cukr ušleháme, přidáme polohrubou mouku, olej, vodu a prášek do pečiva, smícháme a necháme na straně. Mezitím uvaříme klasický pudink ze... více o Koláč s kysanou smetanou
V míse smícháme celá vejce s oběma cukry, přidáme neušlehanou šlehačku a dobře promícháme. Smícháme mouku s práškem do pečiva a nahrubo nastrouhanou... více o Nedělní koláč od sestřenice Květy
Tuk s cukrem šleháme ve šlehači, až je tuk pěkně našlehaný přidáváme postupně celá vejce. Znovu dobře našleháme a nakonec zašleháme všechno kakao -... více o Černá buchta jednička
Z uvedených surovin vypracujeme v míse těsto, z něhož lžící na vále vykrajujeme malé buchtičky, které plníme náplní, klademe na vymazaný plech,... více o Zadělávané nekynuté buchtičky
Ve šlehači ušleháme tuk s cukrem a postupně zašleháme všech 5 žloutků. Navážíme polohrubou mouku, smícháme s práškem do pečiva, ořechy a nahrubo... více o Ořechová bábovka II.
Vše smícháme dohromady, vylejeme do vymazaného a vysypaného plechu a dáme péct. Upečený potřeme polevou a posypem kokosem. Dáme na chvilinku do... více o Kakaovník