Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Ze všech surovin zadělat hustší lité těsto silnější černou uvařenou kávou, nebo mlékem a trochu kávy dosypat. Péci ve vymazananém a vysypaném pekáči... více o Šup šup perník paní Hrochové
Víno přivedeme k varu a vylouhujeme v něm sáček koření nebo skořici a hřebíček, necháme louhovat do vychladnutí (můžeme svařit večer a do těsta dáme... více o Bábovka nebo věnec z červeného vína
Utřeme žloutky s medem, přidáme ořechy, mléko a nakonec vmícháme sníh z bílků s moukou smíchanou se sodou. Dáme do vymazané a moukou vysypané formy a... více o Ořechový dort
Těsto rozválíme a přeneseme na plech. Po celé ploše těsně k sobě poklademe sýr. Hrušky nakrájíme na plátky asi 1/2 cm silné a poskládáme po celé ploše... více o Hruškové pohoštění
Ušleháme sníh, zašleháme cukr, žloutky, ořechy a citronovou kůru. Pečeme na alobalu nebo papíru potřeném tukem a vysypaném hrubou moukou. Po upečení... více o Nebeská roláda bez mouky - ořechová varianta
Na pánvi rozpustíme máslo, vložíme rozpůlené banány a posypeme je cukrem. Po chvíli je obrátíme a znovu pocukrujeme. Spadlý cukr rozmícháváme v másle... více o Flambované banány
V 0,5 litru teplého mléka rozpustíme 10 polévkových lžic rostlinného tuku nebo oleje. Po schladnutí rozmícháme v mléce vajíčka, přidáme mouku, moučku,... více o Jemná perníková buchta
Vajíčko,moučku utřeme do hladka a přidáme všechny suroviny, které promícháme a pečeme ve vymazaném a vysypaném hřbetu.... více o Šlehačková buchta
Také Vám na zahradě padají jablka a už nevíte co s nimi? Zkuste tento jednoduchý koláč. Nejprve si uvařte povidla: vykrájejte spoustu jablek, rozvařte... více o Jednoduchý koláč s jablkovými povidly a tvarohem
Do mísy dáme mouku, cukr, pudink a prášek do pečiva a smícháme. Přidáme olej, mléko a žloutky. Zamícháme dle potřeby, můžeme přidat i více mléka.... více o Rychlá buchta II.
Prosát dohromady mouku, skořici, prášek do pečiva, sodu na pečení a sůl. V míse nejprve smíchat cukr, olej, vejce a vanilku, vmíchat suché ingredience... více o Dýňový srnčí hřbet
Předehřát troubu na 170 °C, vymazat a vysypat formu na pečení. Ušlehat máslo, přidat cukr a šlehat do krému, přidávat pomalu vejce. Předtím si prosát... více o Dýňová kořeněná bábovka
Všechny přísady umícháme a dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech upéci.... více o Moučník z povidel
Žloutky ušleháme s cukrem a přidáme ostatní ingredience. Současně přidáváme sníh, který jsme ušlehali z bílků a zbylého cukru. Těsto upečeme v dortové... více o Harlekýn podle Frekvence 1
Tento recept je vhodný i pro bezlepkovou dietu, akorát se musí nahradit běžný prášek do pečiva speciální směsí. Margarín, cukr, vanilkový cukr, sůl,... více o Ananasová bábovka
Z bílků vyšleháme sníh společně s cukrem, přimícháme žloutky, olej, nakonec mouku s práškem do pečiva. Těsto vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný... více o Pudinkové řezy se želatinou
Těsto: vyšleháme vejce s cukrem, postupně přidáváme olej, pak vmícháme mouku s kakaem a nakonec tuhý sníh z bílků. Pečeme ve vyhřáté troubě v dortové... více o Harlekýnka
Nastrouháme cuketu, přidáme vejce, cukr + vanilkový cukr, olej a zamícháme. Nakonec přisypeme mouku s práškem do pečiva. Vše promícháme a nalijeme... více o Cuketo-kokosový zákusek
Droždí necháme nakynout ve vodě. Na desce si uděláme hromádku mouky, do ní nalijeme vykynuté kvasnice, přidáme sůl a olej. Těsto dobře vypracujeme,... více o Pizza těsto III.
Všechny přísady na těsto smícháme, vymícháme v hladkou hmotu a nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáče s vyšším okrajem. Tvaroh připravíme obvyklým... více o Rychlá buchta
Z přísad vypracujeme těsto a dáme do plechu s vyšším okrajem. Na povrch rozložíme ovoce. Šťávu z ovoce doplníme vodou na 1 litr (může být trošku míň)... více o Broskvový koláč
V míse smícháme zakysanou smetanu, vanilkový cukr, cukr a rum. Touto směsí lepíme Bebe sušenky k sobě jako roládu. Nakonec polijeme čokoládou! A vše... více o BeBe roláda
Žloutky smícháme s moukou, cukrem, vanilkou, kypřícím práškem, mlékem a vodou. Zlehka přimíchame sníh z bílků. Těsto vylijeme na vymazaný a pomoučený... více o Piškot s pudinkem a šlehačkou
Krém: obě balení pudingu rozmíchat ve 100 ml mléka. Zbylé mléko (400 ml) nalít do kastrůlku, přidat cukr, rozmíchat a přivést k varu. Do vroucího... více o Vanilkové loupáčky
Těsto: ze všech ingrediencí zpracujeme těsto, které pečeme asi 30 minut. Vychladlé potřeme krémem a posypeme pilinami, které trochu vtlačíme, aby... více o Pilinové řezy
Med, cukr, vejce a tuk rozpustíme za stálého míchání nad párou, až se vše spojí do jednolité hmoty. V míse smícháme mouku se sódou a přilijeme horkou... více o Medové krémeše slavnostní
Smíchat tuk, cukr, ořechy, přidat mouku a strouhanku, zlehčit sněhem ze 3 bílků. Vznikne dost husté těsto, které dáme na vymazaný a moukou vysypaný... více o Kostky se žloutkovou polevou
Vodu, tuk a sůl přivedeme do varu, vsypeme mouku a za stálého míchání znovu zahříváme tak dlouho, až je hmota celistvá hladká a nelepí se na dno ani... více o Větrníčky
Zaděláme těsto, na chvíli jej vložíme do mražáku, aby bylo tuhé tak, že se dá strouhat. Pak jej nastrouháme na hluboký plech, vymaštený sádlem a... více o Tvarohový krémeš II.
Zaděláme těsto, rozválíme dvě placky a pečeme. Vychladlou placku potřeme krémem a marmeládou, přikryjeme druhou plackou. Polijeme čokoládovou polevou.... více o Skořicové řezy III.
Na mísu dáme mouku, cukr, sůl, kůru, strouhané mandle, vanilinový cukr a muškátový oříšek. Do koflíku slazeného mléka dáme zkynouti kvasnice (3 kostky... více o Posvícenské koláče z r. 1900
Tuk s cukrem šleháme ve šlehači, až je tuk pěkně našlehaný přidáváme postupně celá vejce. Znovu dobře našleháme a nakonec zašleháme všechno kakao -... více o Černá buchta III.
Ze všech přísad na vále zpracujeme těsto. Vyválíme asi 0,5 cm a nakrájíme pásy asi 5-7 cm široké na délku plechu. Pečeme na mírně vymazaném plechu.... více o Skořicové řezy II.
Žloutky vyšleháme s dobrým sádlem a cukrem do pěny. Přidáme kůru, rozinky, mléko, mouku s kypř. práškem a lehce zamícháme tuhý sníh z bílků. Formu... více o Bábovka cukrářská
Vychladlé brambory umeleme spolu s tvarohem v mlýnku na maso (nebo rozsekáme v robotu). Utřeme žlouky s cukrem, přidáme změklý tuk, tvaroh s brambory,... více o Staročeský moučník bez mouky
Do mísy vlijeme konzervu kondenzovaného mléka a konzervu použijeme jako odměrku na mléko. Přidáme tedy dvě konzervy mléka a tři vajíčka. Vše ušleháme... více o Brazilský pudink
Bílky ušleháme s práškovým a vanilkovým cukrem, přidáme mleté ořechy a lžíci mouky. Vzniklou hmotu upravíme na alobalem vyložený, tukem potřený a... více o Křehký sněhový zákusek
Kakaové: moučkový cukr, heru vyšleháme, přidáme kakao, prášek do pečiva, mouku a trochu vody tak, aby těsto nebylo řídké. Vlijeme na vymazaný a... více o Tvarohová buchta tříbarevná
Z vlažného mléka, trošky cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Do prosáté mouky přidáme cukr, nastrouhanou citronovou kůru, vejce, olej a vzešlý... více o Kynutý koláč
Cukr, tuk, kakao utřeme do pěny a po jednom přidáváme celá vejce, nakonec přimícháme mouku. těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme... více o Lužecké černé rohlíčky
Vajíčka s cukrem vyšleháme, přidáváme mouku s práškem do pečiva, ořechy, vodu. Pečeme na menším ohni. Když nám buchta vychladne zalejeme studeným... více o Nanukové řezy II.
Našleháme změklé máslo, jemně namleté mandle a práš. cukr a žloutky. Rovněž přidáme nastrouhané neloupané mandle, vanilkový cukr a opět dobře... více o Dort Malaga
Máslo utřít do zpěnění, přidat žloutky, cukr, kakao (abych dosáhla intenzivnější barvy kakaa, smíchám kakaový prášek se lžící cukru a trochou horké... více o Kakaové měsíčky - čtverečky
Hladké těsto z mouky, másla, cukru, žloutků a vanilky vyválet na 3-4 mm. Pomocí válečku přenést na vymazaný plech a trochu upéci (těsto nesmí být... více o Ořechové měsíčky
Máslo a cukr utřeme, přidáme kokos a mouku a nakonec opatrně pevný sníh z bílků. Pečeme přibližně na 160 °C. Na vychladlé řezy dáme žloutkovou polevu,... více o Kokosové řezy V.
Žloutky a cukr šleháme do pěny. Potom přidáme mouku s práškem do pečiva, Granko a ušlehaný sníh z bílků a jemně zamícháme a dáme na vymazaný a... více o Trochu jiné Míša řezy
Tuk a cukr utřeme, přidáme mouku a mleté ořechy a opatrně zamícháme tuhý sníh. Na upečené řezy natřeme polevu, kterou si připravíme třením žloutků a... více o Jarní řezy Agnes
Mouku, prášek do pečiva, heru, van. cukry, moučkový cukr smícháme dohromady rukama. Těsto rozdělíme na dvě části. Do jedné přidáme kakao a... více o Strouhaná tvarohová buchta
Do mísy vsypeme mouku, uděláme v ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem, zalejeme teplým mlékem a necháme vykynout kvásek. Potom do... více o České buchty
Všechny suroviny smícháme dohromady, rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem, poklademe ovocem (borůvky, maliny, ostružiny, rybíz apd.) posypeme... více o Tvarohový koláč s ovocem III.