Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Smícháme těsto a na masovém strojku (dělá se i kokosové) na dýlku ukazováčku děláme banánky (nejširší zubatý-hřeben). Upečeme při 160-180 °C. Pak... více o Banánky I
2 dcl vody svaříme s dětskou krupičkou na hustou kaši, necháme vychladnout, pak vmícháme máslo, cukr, kokos, rum (tresť). Tvoříme kuličky které... více o Bílé nepečené kuličky
Nejprve si odvážíme suroviny - měly by mít pokojovou teplotu. Připravíme si kvásek - do hrníčku rozdrobíme droždí, přidáme kávovou lžičku cukru, lžíci... více o Babiččiny vánoční rohlíčky
Smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou pomerančovou kůru a sůl. Nakonec přidáme žloutky a na vločky nakrájené máslo. Vše zpracujeme na... více o Andělská očka
Kvasnice dáme do dvou lžic mléka se špetkou cukru a zadělámena kvásek. Mleté ořechy, anýz, citron zamícháme do mouky. Přidáme kvásek a nakonec máslo a... více o Aninky
Utřeme máslo se žloutky, přidáme nevykynutý kvásek a nakonec mouku. Těsto na vále dobře vypracujeme, hned bez kynutí a uděláme 2 dlouhé válečky, které... více o Bratislavské rohlíčky
Ze žloutků, cukru a oleje ušleháme těsto. Poté vmícháme mouku, kakao a trochu prášku do pečiva, pořádně ušleháme a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.... více o Míša řezy od Verči
V míse smícháme vejce s vanilkovým cukrem a prošleháme. Přidáme sůl, hladkou i polohrubou mouku a postupně prošleháváme s mlékem. Těsto necháme... více o Palačinky ála Mňau dámy
Pudinkový prášek smícháme s cukrem a rozmícháme v trošce studené vody. Zbylou vodu dáme vařit a do vřící vody pomalu za stálého míchání zavaříme... více o Pudinková zmrzlina
Sádlo, cukr, mouku a kakao zpracujeme. Ze začátku se suroviny spojují poměrně těžce, ale nakonec se vytvoří jemné vláčné těsto. Tvoříme malé kuličky,... více o Mouřeníny
Na vále zpracujeme ze všech přísad těsto. Je hodně mastné a lepí se, proto se dobře vyvaluje mezi dvěma mikrotenovými foliemi. Vyválíme asi na 3 mm a... více o Skořicové hvězdičky
Předehřejte troubu na 200 °C. Nožem nebo na struhadle udělejte z čokolády hoblinky. Rozpuštěné máslo šlehejte s cukrem tak dlouho, až se začne tvořit... více o Cookies III.
Ve větší míse smícháme všechny přísady a těsto vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný pekáč (můžeme dát i do bábovkové formy) a upečeme obvyklým... více o Nejlepší makovec
Ze surovin vypracujeme těsto a necháme do druhého dne odpočinout v lednici. Potom rozválíme a vykrajujeme tvary. Upečeme (na suchém plechu nebo plechu... více o Linecké cukroví s kokosem
Z mouky, kypřícího prášku, hery, cukru a žloutku připravíme těsto. Menší polovinu dáme do mrazáku a větší polovinu rozložíme do dortové formy, kterou... více o Jablkový tvarohový koláč
Těsto zpracujeme na vále, rozválíme asi na 3 mm a vykrajujeme kolečka. Opět doporučuji vyválet mezi dvěma foliemi. Upečená kolečka naplníme. Náplň: do... více o Čokoládová kolečka
Vysypeme plech na pečení, nastrouháme jablka a necháme odstát z cukrem. Až se to rozpustí přidáme vejce, olej, jedlou sodu a pol. mouku těsto je... více o Mňamka od tchyně
Z bílků ušleháme tuhý sníh a do něho zamícháme cukr a ořechy. Z těsta děláme v mokrých rukou kuličky asi 1 cm v průměru. Vždy 3 kuličky položíme těsně... více o Trojlístky
Tuk utřeme nebo našleháme s cukrem a celými vajíčky, přidáme mouky s práškem do pečiva a mlékem. Upečeme na vymazaném plechu (používáme-li papír na... více o Pestrobarevné ovocné řezy
Postup je opravdu jednoduchý: vše smíchejte. Pak těsto vylijte do vymazaného pekáče (nebo pekáč můžete vyložit pečícím papírem) a upečte. Upečený... více o BABIČČIN PERNÍK
Všechny suroviny smícháme a na vále a vypracujeme poměrně tuhé, hladké těsto. Vyválíme asi 3 mm silnou placku. Vykrajujeme různé tvary (původně tzv.... více o Zázvorky - staročeské vánoční cukroví
Esíčka vysypeme na vál a válečkem je rozdrtíme na prášek. Přisypeme práškový cukr, kakao a přidáváme studenou kávu tak dlouho, až budeme moci... více o Roláda z esíček
Ovesné vločky opražíme na části másla. Za chvíli přidáme lžíci práškového cukru a upražíme do zlatova. Cukr na vločkách zkaramelizuje a když... více o Ovesné kuličky
Vejce a cukr utřít, přidat mák, mléko a mouku smíchanou se sodou. Těsto má být hustší. Dát do vymazané a vysypané formy, uhladit na poskládat půlkami... více o Švestkový makovec
Z uvedených přísad vypracujeme hladké těsto. Z těsta ukrajujeme malé kousky, které vpěchujeme do formiček úlků vysypaných cukrem. Do vpěchovaného... více o Vosí hnízda
Na vál prosijeme mouku, do které uděláme důlek. Do něho dáme změklé máslo, žloutky, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a vypracujeme těsto.... více o Linecké koláčky
Mouku smícháme se změklou Herou, přidáme žloutky, víno a vypracujeme těsto. Z rozváleného těsta vykrajujeme drobné tvary. Pečeme na pečícím papíru v... více o Vinné cukroví
Nahrubo nastrouhanou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Vmícháme lehce rozdrcené lupínky, kešu oříšky a rozinky a hmotu necháme ztuhnout. Pak z ní... více o Lupínkové hrudky
Z 0,5 l vody a 1 g krystalového cukru uvaříme sirup. Připravíme si zralé, ale tvrdé ovoce, které zbavíme nejedlých častí a pokrájíme na úhledné kousky... více o Kandované ovoce
Rozpuštěnou, zchlazenou heru, cukr a vejce ušleháme do pěny. Přidáme mleté ořechy, rozinky, mouku a prášek do pečiva. Když je tuhá, přidáme 3 lžíce... více o Ořechová vánočka
Na vále dobře vypracujeme vláčné hladké těsto (alespoň 15 minut). Těsto rozdělíme na 2 díly a z každého vyválíme plát o síle asi 2 mm. Rádýlkem... více o Boží milosti
Předem si připravíme bulflery - jednu třetinu mouky, pudinkový prášek, žloutky a vodu smícháme. Bílky vyšleháme v tuhý sníh, zašleháme cukr, lehce... více o Brambory
Amonium (cukrářské droždí) necháme vzejít v teplém mléce a přidáme k ostatním surovinám na vále a zpracujeme těsto. Těsto je krásně hladké a nelepí se... více o Medové dortíčky
Na vále smícháme všechny přísady a přidáme v trošce horké vody rozpuštěné kapučíno. Zpracované těsto je hladké a nelepí se, ale doporučuji vyvalovat... více o Čtverečky "Cappuccino"
Žloutky šleháme s cukrem, přidáme vodu a olej, polohrubou mouku, nastrouhanou 1/2 margotky a na závěr sníh z bílků. Pečeme v plechu s vyšším okrajem.... více o Margotka
Žloutky a vejce šleháme s cukrem do pěny, postupně přídáme mouku s práškem do pečiva, nakonec vmícháme sníh. Těsto nalijeme do vymazaného a moukou... více o Kiwi-ananasové řezy
**Nejprve si uděláme náplň:** všechny ingredience vyšleháme dohromady. **Pak těsto:** vejce vyšleháme s cukrem, přidáme smetanu, olej, kakao a mouku... více o Smetanový koláč s tvarohem
Vejce, žloutky, cukr a máslo ušleháme, přidáme mouku s práškem do pečiva. Vyšleháme do hladka. Pokud je těsto tužší, přidejte trochu horké vody.... více o Žluté řezy se sněhem
Smichame mouku, cukr, sodu a kakao, pridame smetany romichane s mlekem, olej a kokos s rumem. Dame do vymazaneho a vysypaneho plechu, vyssiho. Buchtu... více o Buchta II.
Jablka oloupeme, nakrájíme každé na 4 díly a dáme do okyselené vody, aby nezhnědly. Utřeme máslo s cukrem, přidáme vejce a vanilku a utřeme do pěny.... více o Bublanina s jablky
Všechny suroviny najednou dobře promícháme a těsto dáme do většího, vymazaného a vysypaného pekáče. Pečeme při 180 °C. dokud povrch nezrůžoví (pro... více o Makovec III.
Všechny suroviny smícháme v míse dohromady a vypracujeme z nich těsto a tvarujeme z něj šišky, které vaříme ve vodě. Vařené bramborové šišky posypeme... více o Bramborové šišky s mákem
Droždí rozdrobíme do vlažného mléka, přidáme 4 lžíce mouky a rozmícháme na hustou kaši. Přidáme špetku soli. Necháme 30 minut vzejít. Do velké mísy... více o Croissant
Ořechové těsto: smícháme všechny ingredience a rumu přidáme tolik, aby vzniklo lehce lepivé, ale dobře zpracovatelné těsto. Z něj potom děláme malé... více o Ořechovorumová vosí hnízda
Nejprve si uděláme kvásek z mléka droždí a trochu cukru. Prosátou mouku, moučkový cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru špetku soli,... více o Vánočka našich babiček
Ustřihneme alobal ve tvaru A 4 nebo větší, podle velikosti banánů. Z alobalu utvoříme vaničku ve tvaru banánu (2x větší než banán, který tam budeme... více o Banánová bomba
Z droždí, trochy cukru, mléka a mouky připravíme kvásek. Utřeme máslo, zbylý cukr a žloutky. Přidáme k tomu vykynutý kvásek a ostatní suroviny a... více o Valašské frgále
Sypké přísady v míse důkladně promícháme rukou. Vařečkou přimícháme žloutky, vodu a olej. Nakonec zlehka vmícháme sníh. Nalejeme těsto na vymazaný a... více o Ostružinový koláč
Bílky vyšleháme do pěny, přišleháme cukr, mouku a nakonec vmícháme celé oříšky. Dáme do předem vymazané a moukou vysypané formy na srnčí hřbet a dáme... více o Chrupinky II.
Máslo třeme s cukrem a potom přidáme po jednom žloutky a třeme do pěny. Pak přimícháme strouhané oříšky střídavě s moukou a nakonec vmícháme tuhý sníh... více o Nedělní moučník