Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Předehřejeme troubu na 180 °C. Nastrouháme mrkev a vymačkáme z ní přebytečnou šťávu. Svaříme (3 minuty, malý plamen) rozinky a ananasový džus. V... více o Benátský mrkvový zákusek
Vše zamícháme, přidáme 5 lžic vlažného mléka a vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme cca 1 hodinu odpočinout a poté vykrajujeme různé tvary.... více o Perníčky II.
Listové těsto vyválíme a rádýlkem nakrájíme na čtverečky nebo formičkou vykrájíme kolečka. Děláme-li čtverečky, tak do středu každého dáme náplň a... více o Družičky
Máslo s cukrem umícháme do pěny, přidáme rum, mleté ořechy a promícháme. Nakonec zlehka přímícháme tuhý sníh z bílků a mouku. Těsto rozetřeme na... více o Řezy se žloutkovou polevou
Je to skoro stejné, jako když děláme toasty se šunkou nebo zeleninou. Rozdíl je jen v ingrediencích. Toastové chleby potřeme máslem, na jeden dáme 2... více o Rychlý moučník z toastovače
Je to skoro stejné jako když děláme toasty se šunkou, nebo zeleninou. Rozdíl je jen v indegriencích. Toastové chleby potřeme máslem, na jeden dáme... více o Rychlý moučník III.
Postup přípravy: Celá vejce smícháme s mlékem, kakaem, rozehřátým tukem a cukrem. Nakonec přidáme oloupanou, nastrouhanou cuketu, spolu s moukou,... více o Perník s cuketou
Zpracujeme těsto na lívanečky a vykrajujeme z něj lžící lívanečky, které pečeme na mírném ohni. Čokoládu roztavíme se smetanou. Přidáme med. Nakrájené... více o Sladký banánový sen
Troubu předehřejeme na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C).Tmavou čokoládu rozpustíme. Šest formiček o obsahu alespoň 100 ml vymastíme a vysypeme... více o Bábovičky se srdcem z bílé čokolády
Troubu rozehřejeme na 150 °C. Rozpustíme čokoládu a polovinu másla ve vodní lázni. Mezitím rozmixujeme cukr se zbytkem másla a postupně pak přidáme... více o Brownies
Strouhané ořechy, 200 g cukru, 2 lžíce marmelády 2 lžíce silné černé kávy, trochu vanilky a rum vypracujeme v těsto. Uděláme z něj kuličky, dovnitř... více o Ořechy s kávovou polevou
Strouhané mandle, 200 g cukru a bílek zpracujeme na těsto, a tvoříme z něho malé koule, do kterých vložíme po jedné višni a nacháme do druhého dne... více o Čokoládové koule
Ingredience smícháme a necháme těsto vykynout asi 40 minut na teplém místě. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a z každé vyválíme tenkou pizzu (okraje... více o Pizza těsto z pizzerie
Ušleháme cukr a vejce a do směsi nasypeme mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijeme do pekáčku a pečeme do zhnědnutí.Zatím si připravíme z pudingů,... více o Bebe řezy II.
Z bílků a krystalového cukru vyšleháme tuhý sníh. Postupně přidáme olej, žloutky a zlehka přimícháváme prosátou mouku s kypřícím práškem a kakao.... více o Francouzské karamelové kostky
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme vodu, olej, mouku s práškem, nakonec lehce zapracujeme sníh. Těsto nalijeme do vymazané... více o Francouzský hruškový koláč
Všechny přísady na těsto smícháme (těsto bude trochu hustší) a vlijeme na vymazaný a vysypaný (strouhanka, mouka) plech a upečeme. Tento koláč se... více o Koláč z Margotky od Evky
Ze 120 g másla, 200 g mouky, soli, cukru, mléka a droždí vypracujeme těsto. Dobře vypracované dáme do utěrky namočené ve studené vodě, zavážeme a... více o Hastrmani
Listové těsto rozválíme a vložíme do kulaté nízké formy, jablka oloupeme a nakrájíme na půlměsíčky. Takto připravená jablka poklademe na těsto do... více o Francouzský jablkový koláč
3 jablka nastrouháme na hrubo a použijeme do těsta z výše uvedených surovin. Ze čtvrtého jablka vyndáme pouze jadřinec a jablko nakrájíme na kolečka... více o Jablková buchta
Med a hnědý cukr rozpusťte v červeném víně a přiveďte k varu. Pak přidejte koření a celé, oloupané hrušky a vařte dokud hrušky nezměknou (tedy do té... více o Hruškový sen
Rozdrťte mandlové sušenky, polovinu drti rozdělte do 2 skleniček a do každé přidejte polovinu malin. Muffin "natrhejte" na kousky a poskládejte do... více o Mandlové pokušení
Smíchejte máslo s cukrem, přidejte 75 g nasekaných ořechů, vejce, mouku, nastrouhanou čokoládu, špetku soli a droždí. Z těsta vyválejte 4 placky -... více o Křupavé sušenky se zmrzlinou
Vejce a 70 g cukru šleháme nad parou do zhoustnutí a necháme vychladnout. Potom vmícháme rozpuštěné, ale vychladlé máslo, strouhané ořechy, mouku a... více o Kaštanový dort
Vypracujeme těsto z mouky, másla, strouhaných mandlí, 90 g cukru, vanilkového cukru a kakaa. Pomocí stříkačky s hvězdičkou děláme na suchý plech... více o Vanilkové rohlíčky kakaové
Žloutky vyšleháme se 100 g cukru a kůrou. Střídavě přimícháváme sníh z bílků a mouku. Rozdělíme na polovinu. Jednu polovinu vlijeme na vymazaný a... více o Železničný koláč
Nákypovou formu vyložíme piškoty, potřeme krémem, opět poskládáme piškoty a takto střídáme, dokud nespotřebujeme všechny suroviny. Potom dáme nákyp do... více o Studený piškotový nákyp
Jáhly spaříme vroucí vodou, propereme, vodu slijeme, přelijeme studenou vodou a dáme se spetkou soli do sádlem vymazaného hrnce. Zalijeme mlékem tak,... více o Jahelník se sušenými švestkami
Zaděláme kynuté těsto běžným způsobem, nezapomeneme na prášek do pečiva (díky němu zůstanou buchty krásně vláčné i druhý den). Necháme vykynout, poté... více o Výborné buchty
Tuhý sníh utřeme s cukrem a vmícháme ořechy, kakao a skořici. Z hmoty tvoříme malé rohlíčky (vál podsypáváme moučkovým cukrem) a ty potom pozvolna... více o Ořechové rohlíčky II.
Do teplého mléka rozmícháme cukr krystal a přidáme droždí.Necháme vykynout.Na dno mísy dáme špetku soli, přidáme hladkou mouku, vejce,kvásek a... více o Meruňkový táč kynutý
Do teplého mléka rozmícháme cukr krystal a přidáme droždí.Necháme vykynout.Na dno mísy dáme sůl, přidáme hladkou mouku, vejce, kvásek a propracujeme... více o Moravské koláče - 50 ks
Zpracujeme těsto, vtlačíme je do formiček na malé košíčky a upečeme. Těsta dáváme málo, nabyde. Svaříme šlehačku s čokoládou a necháme do druhého dne... více o Košíčky s pařížskou šlehačkou
Těsto: bílky vyšleháme, přidáme krystalový cukr a došleháme na tuhý sníh. Do hotového sněhu opatrně vmícháme žloutky smíchané z troškou vody. Nakonec... více o Dětský dort - ježek
Z tvarohu, tuku, mouky a soli připravíme těsto a necháme odstát asi půl hodiny. Oloupaná a očištěná jablka nahrubo nastrouháme a promícháme s... více o Jablkové měsíčky (i pro diabetiky)
Fíky a datle nakrájíme na malé kousky a s rozinkami namočíme do rumu alespoň na 12 hodín. Potom je promícháme s nakrájenými hruškami (opět na malé... více o Vánoční hruškový závin
Vše smícháme, nalijeme do vymazané a vysypané velké dortové formy a upečeme na 200 °C. Vychladlý dort polijeme polevou a ozdobíme šlehačkou, oříšky... více o Jablkový dortík
Z ingrediencí uděláme těsto podobné lineckému, rozdělíme na dvě části a jednu část obarvíme kakaem. Tmavé těsto vyválíme na tenkou placku a pomocí... více o Dvoubarevné jablkové řezy
Do klasického palačinkového těsta z mouky, mléka, vajec a oleje nastrouháme 2 větší oloupaná jablka na hrubo.Pak osmažíme. Mohou se plnit i marmeládou... více o Palačinky z jablkového těsta
Nejdříve si uděláme jemné linecké těsto, které dáme do dortové formy (průměr cca 26-28 cm). Smícháme mouku, tuk, 10 dkg cukru moučka, dvě vejce a... více o Cheesecake V.
Z mouky, cukru, vanilkového cukru, másla a vejce vypracujeme těsto a dáme na 1 hodinu do chladničky. Těsto vyválíme silné asi 3 mm a vykrajujeme... více o Nugátovo-oříškové věnečky
Utřeme tuk, cukr, žloutky a kakao. Přidáme oříšky, mouky a sníh z bílků. Upečeme a dále už postupujeme jako u karamelových řezů II. Buchta se liší... více o Karamelové řezy III.
Z uvedených přísad smícháme těsto (třeba ve šlehači nebo hnětači). Z těsta vyválíme rohlíčky a zploštíme je - lepší ale je těsto rozválet a vykrájet... více o Pařížské rohlíčky II.
Ze surovin na těsto vypracujeme linecké těsto a menší kousky vymačkáme do vymazaných formiček (kousky těsta obalíme v mouce). Vytlačíme do krajů... více o Linecké košíčky
Z mouky, prášku, cukru, oříšků, kávy, másla, žloutků a mléka vypracujeme těsto a dáme do chladu ztuhnout. Těsto vyválíme a formičkou vykrajujeme... více o Kávové slzičky
Smícháme mouku se solí, cukrem a kakaem, přidáme sádlo, a vypracujeme těsto. Necháme přes noc rozležet v chladničce. Z těsta tvoříme menší kuličky, do... více o Sádlové koláčky II.
Žloutky šleháme s cukrem a olejem do pěny. Opatrně zašleháme horké mléko a ještě chvilku šleháme do pěny. Z bílků ušleháme sníh a střídavě s moukou,... více o Rychlá bábovka II.
Suroviny promícháme, nalijeme do vymazaného a hrubou moukou vysypaného pekáče a pečeme na 200 °C. Do těsta můžeme dát celá jádra z vlašských ořechů,... více o Kefírová buchta IV.
Vejce, cukr, olej a mléko ušleháme, přidáme mouku a s práškem do pečiva. Nalijeme na plech. Uvaříme pudink a nalijeme horký na syrové těsto. Dáme péci... více o Koláč s mandarinkami a kysanou smetanou
Suroviny na hmotu se rozmíchají v páře. Ingredience na nádivku se smíchají. Suroviny na polevu se nahřejí a smíchají. Na dno umělohmotných dolíků... více o Sandokanovo oko