Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Vše smíchat dokupy, přidat nastrouhanou čokoládu Margot. Toto je dávka pro remosku nebo malý pekáček, lze vše použít v 1,5 krát větším množství a je... více o Margotková buchta
Droždí rozpustit ve vlažném mléku. Margarín a mouka a špetka soli se promísí, až je z toho jakási sypká směs. Pak přidáme rozpuštěné droždí a... více o Taky netradiční - "vyskoč z vody"
Ve smetaně necháme rozpustit máslo a necháme vychladnout. Ve vlažné tekutině rozpustíme čokoládu. Piškoty rozdrobíme a zakapeme rumem. Sekané mandle... více o Bílé rumové kuličky
Rozpustíme hořkou čokoládu a mašlovačkou jí vytřeme malé papírové košíčky. Dáme ztuhnout a postup opakujeme. Hotové košíčky opatrně vyjmeme z... více o Čokoládové košíčky s nugátem
V robotu s metlami šleháme na nejvyšší rychlost celá vejce, vanilkový cukr a tresti. Šleháme do pěny. Použijeme nejhustší metlu. V kastrolku... více o Vynikající vídeňská čokoláda
Z vlažného mléka, rozdrobeného droždí, trošky mouky a cukru uděláme kvásek a necháme vykynout. Mouku s práškem do pečiva prosijeme, přidáme žloutky,... více o Bramborové pirožky
Ušleháme tuhý sníh a zlehka do něj vmícháme cukr, ořechy a strouhanku. Lžičkou nebo stříkačkou na zdobení děláme na vymaštěný plech malé kopečky dále... více o Jojo kuličky
**Těsto:** smíchat mouku, sůl a cukr a rychle vmíchat hodně studené máslo nakrájené na malé kostičky (používám mačkadlo na bramborovou kaši, aby se... více o Hruškovomandlový koláč
Na těsto: vyšleháme žloutky s cukrem, přidáme tuhý sníh z bílků a mouku s kypřícím práškem. Těsto dáme na plech (peču na pečícím papíře) a upečeme.... více o Mandarinkové řezy
Troubu předehřejete na 140 °C. Z pečícího papíru vystřihnete kruh a položíte jej na plech. V misce smícháte vidličkou 1/4 hrnku cukru se škrobem.... více o Dezert Pavlova
**Základní těsto: **třít žloutky, máslo a cukr a pak přidat mouku. Vyválet a vykrajovat malá kolečka, klást na plech a na každé kolečko dát trochu... více o Kočičí oči II.
Ve větší míse smíchat všechny ingredience a strojem na maso vytlačovat. Mohou se tvořit různé tvary (tyčinky, rohlíčky, věnečky atd.) Je možné ozdobit... více o Oříškové cukroví (strojkové)
Těsto na pečení vyválet a vykrájet různé tvary a upéci. Nepečené těsto: vše zpracovat a na pocukrovaném vále (já těsto vyvaluji mezi 2 plastickými... více o Kolečka (pečená+nepečená)
Vše zpracovat a těsto nechat 1/2 hodiny odpočinout. Pak vyválet a vykrajovat tvary. Vychladlé plnit a polévat čokoládovou polevou, před ztuhnutím... více o Žloutkové oválky
Těsto plnit do vymazaných formiček a teplé vyklápět - ne horké. Druhý den plnit a možno obalovat v cukru smíchaném s kakaem. Z této dávky je asi 44 ks... více o Plněné ořechy
Vše zpracovat v míse, tvořit kuličky, obalovat v krystalovém nebo perlovém cukru a nechat dva dny schnout. Těsto se méně lepí na ruce, pokud si ruce... více o Rumové kuličky II.
Troubu předehřejete na 200 °C. Těsto položte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a odkrojte rohy tak, abyste získali kruh o něco větší, než je forma... více o Koláč s čokoládovým hedvábným krémem
Jahody zbavíme stopek, opereme, necháme okapat a nasáknout likérem. Vložíme je do misek a jednoduše doplníme Ramou Cremefine ke šlehání, kterou jsme... více o Jahody Amaretto
Z mléka, vajec, mouky, droždí, soli a cukru připravte lívancové těsto. Usmažte lívanečky, obalte je ve skořicovém cukru a přelijte javorovým sirupem.... více o Lívanečky s javorovým sirupem
Do mísy prosijeme polohrubou mouku a přimícháme prášek do pečiva, přysypeme krystalový cukr, vyklepneme jedno vejce a přidáme lžíci oleje a bílý... více o Výborný ovocný jogurtový koláč
Ingredience smícháme - studený tuk rozsekáme, těsto se nenechá kynout. Rozdělíme ho na 5 bochánků a každý vyválíme dokulata. Rozkrojíme na 4 výseče a... více o Plněné rohlíčky II.
Sušenky rozdrobíme, přidáme cukr, sušené mléko, vodu a Heru. Uděláme těsto, které necháme cca 1/2 hod. v lednici. Potom z toho uděláme kuličky, které... více o Výborné Raffaelo
Korpus: z celkového množství upečeme dvě placky na menším pekáči nebo na klasickém velkém a po upečení překrojíme. Pečeme v mírně teplé troubě. Krém:... více o Japonský vítr
Suroviny zpracujeme v hladké těsto, které vytvarujeme do kulaté koláčové formy. Na těsto vyrovnáme plátky broskví. V misce utřeme smetanu, žloutky,... více o Krémový koláč s broskvemi
Vypracujeme hladké těsto, vtlačíme ho do formy a uložíme do lednice. Tři jablka nakrájená na tenké plátky vložíme do pánve s 1/2 zavařeniny a 4... více o Jablkový koláč de luxe
Tvaroh, máslo, cukr a žloutek s rumem našleháme a těsně před nalitím do formy lehce přimícháme část borůvek. Upečeme, dáme do lednice a necháme... více o Borůvkové opojení
Tento moučník získal jméno podle každoročního cyklistického závodu Paříž - Brest. Pokud máte doma nadšeného cyklistu, vřele doporučuji upéct na oslavu... více o Věnec Paříž - Brest
Žloutky s cukrem utřeme do pěny, zašleháme olej, přisypeme mouku, kakao a prášek do pečiva. Nakonec vmícháme mléko a sníh z bílků. Těsto nalijeme do... více o Harlekýn s pařížskou šlehačkou
Rozinky namočíme do rumu a přidáme trošku vody, přivedeme k varu a necháme vychladnout, pak je scedíne. Dortovou formu vymažeme máslem, vyložíme... více o Tvarohový nepečený dort
Olej, žloutky, cukr a sodovku vyšleháme do pěny, přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků a nahrubo nastrouhanou čokoládu.... více o Super buchta
Pomocí strojku tvoříme z odpočatého těsta rohlíčky, které po upečení máčíme na koncích v čokoládě.... více o Klášterní rohlíčky
Vypracujeme těsto, necháme několik hodin odpočinout a pak jim plníme malé formičky na rohlíčky - mělce. Upečené plníme máslovým krémem a konce máčíme... více o Plněné pařížské rohlíčky
Zpracujeme na vále těsto a necháme několik hodin odpočnout. Přes tvořítko na mlýnku protlačujeme tyčinky, které po upečení slepíme marmeládou a konce... více o Sádlové tyčinky
Máslo ušleháme s cukrem, přidáme marmeládu, vejce a kakao, přimícháme mléko a mouku s práškem do pečiva. Těsto rezetřeme na vymazaný a vysypaný plech... více o Punčové úly
Ve vodní lázni svaříme Heru, cukr, kakao a vodu (můžeme přidat dle chuti i trochu rumu). Po vychladnutí oddělíme šálek směsi stranou, zbytek smícháme... více o Čokoládový moučník II.
Všechny ingredience na těsto smícháme, nakonec přidáme okapaný angrešt s trochou šťávy z kompotu, těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a... více o Angreštový koláč
Heru utřeme s cukrem do pěny, přidáme celá vejce, vanilinový cukr, mouku s práškem do pečiva, kakao a jemně nastrouhaná jablka. Vše důkladně... více o Sachrův moučník
Tvaroh, cukr, vejce, krupičku a prášek do pečiva zpracujeme v míse (nejlépe rukou, neboť těsto je dost husté), nakonec můžeme do těsta přidat rozinky.... více o Tvarohový koláč III.
Cukr ušleháme s máslem do pěny, přidáme ořechy, mouku a lehce vmícháme sníh z bílků. Upečeme na menším pekáči ve středně horké troubě, je to rychle... více o Ořechové řezy se žloutkovou polevou
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého lehce zamícháme cukr smíchaný s oříšky, potom mouku a nakonec opatrně přiléváme rozpuštěné, ale vlahé máslo.... více o Oříškové laskonky
Z mouky, změklého tuku, cukru a žloutků vypracujeme těsto, které necháme asi hodinu přikryté fólií odpočinout v chladu. Pak vyválíme plát, formičkou... více o Ledovky III.
V hlubší pánvi rozpustíme Heru, zlehka na ní opražíme vločky a necháme vychladnout. Pak zamícháme všechny ingredience (vejce, cukr, mouku, prášek do... více o Florentýnky III.
Nad párou rozpustíme tuk a mícháme s cukrem a vejci do zhoustnutí. Přidáme kakao, ořechy, rozinky a nakrájené ovoce, vmícháme nalámanou čokoládu a na... více o Oplatkový salám
Z čokolády a tuku připravíme polevu. Bílek, cukr a marmeládu vyšleháme do husté pěny. Do papírových košíčků nalijeme lžičku (nebo malou polévkovou... více o Čokoládové košíčky
Rohlíky podélně rozkrojíme, měkkou část vydlabeme. Na náplň prolisujeme tvaroh (nebo použijeme jemný), vejce, vanilkový a práškový cukr, rozinky.... více o Tvarohové rohlíky
Pečicí papír dáme na velký plech a důkladně vymažemem a vysypeme polohrubou moukou. Sníh z bílků smícháme s ostatními ingrediencemi a opatrně pečeme... více o Štafetky z cukrárny
Listové těsto rozdělíme na dva díly. Jeden díl rozložíme na vyšší plech. Poklademe nastrouhaná jablka, přidáme vlašské ořechy a rozinky a přisladíme.... více o Jablečná buchta s pudinkem
Jablka očistíme (loupat netřeba), nakrájíme na malé kostičky, přidáme mouku, sůl, rozinky, sekané ořechy (nemusí být) a vejce. Promícháme a zalijeme... více o Jablkové smaženky
V mléce rozšleháme vejce a sůl, vlijeme do misky s moukou. Promícháme a vmícháme vypeckované třešně. Pomocí 2 lžic hážeme do vroucí osolené vody... více o Třešňové halušky
Mouku smícháme s cukrem, solí a sodou, přidáme jemný (propasírovaný, rozmixovaný) tvaroh, vejce a rum. Zpracujeme těsto, které vyválíme silné 1 cm a... více o Tvarohové šišky