Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Tuk, cukr a vanil. cukr dobře vyšleháme, vmícháme vejce, mouku s práškem, rum a ořechy a promícháme. Pečeme ve vaflovači a upečené zdobíme podle chuti... více o Oříškové vafle
Tuk, cukr a šťávu dobře vymícháme, vmícháme vejce, mouku s práškem a vodu a dobře vymícháme. Přimícháme hřebíček a skořici, mandle, rum a jablka.... více o Jablkové vafle
Vymícháme máslo, cukr a vanil. cukr, přidáme po jednom vejce, mouku s práškem a vodu, vmícháme rum, čokoládu a mandle. Pečeme vafle ve vaflovači a... více o Čokoládové vafle
Tuk, cukr a kůru dobře vymícháme, přidáme po jednom vajíčka, mouku s práškem a rum. Promícháme a pečeme vafle na vaflovači. Zdobíme podle chuti a... více o Dobré vafle
Listové těsto rozválíme na dva pláty a každý zvlášť upečeme. Po upečení okraje zarovnáme nožem, odřezky rozdrtíme. Salko vyšleháme s máslem, polovinu... více o Napoleon řezy II.
Rozehřejte troubu na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C. 6 formiček na suflé (nebo hrnečků s rovnými stěnami) o objemu 200 ml vymastěte máslem a vysypte... více o Horké čokoládové suflé
Přísady na kvásek smíchejte s 300 ml vody a 10 min. hněťte. Pak kvásek vložte do lehce vymaštěné mísy a nechte přes noc v lednici. Ráno připravte... více o Dalamánky s datlemi a fíky
Předehřejeme si troubu na 180 °C. Smícháme dohromady rozdrcené sušenky, cukr a rozehřáté máslo. Tuto směs namačkáme na dno a strany dortové formy o... více o Cointreau cheesecake
Na lívanečky spolu utřete tvaroh, mouku prosátou s práškem do pečiva, cukr a vejce. V menší silnostěnné pánvi rozehřejte trochu oleje a smažte malé... více o Lívanečky s krémem
Mřížku v troubě dejte na střední pozici. Troubu předehřejte na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Plech s vyšším okrajem o rozměrech cca 45x32 cm... více o Zmrzlinové sendviče
Obě suroviny smícháme v kastrolku a přivedeme je za stálého míchání do varu. Odstavime, promícháme a naplníme poháry. Necháme ztuhnout a můžeme... více o Čokoládový krém "Fantazie"
Ušleháme žloutky s cukrem a Herou, přidáme citronovou šťávu, vychladlou kávu a lógr. Smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme strouhanou citronovou... více o Kávová bábovka
Ušleháme žloutky cukrem a postupně zašleháme rozpuštěné máslo (vlahé). Smícháme mouku s práškem do pečiva, ořechy, kokosem, rozinkami a nastrouhanými... více o Jablková bábovka II.
Žloutky šleháme s cukrem a máslem. Mouku smícháme s práškem do pečiva a kokosem. Ušleháme sníh z bílků a do krémového základu postupně zamícháme mouku... více o Kokosová bábovka II.
Do mouky, kam dáme špetku soli, uděláme důlek, nadrobíme kvasnice, zasypeme je cukrem a zalejeme vlažným mlékem (asi 200 ml), dle potřeby přidáme, ale... více o Dobrá vánočka
Utřeme tvaroh, moučkový cukr, vejce, vanilkový cukr a mléko. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem, posypeme drobenkou z polohrubé mouky,... více o Výborný tvarohový koláč
Na čokoládovou vrstvu přiveďte k varu smetanu, odstavte, přidejte čokoládu a přilijte alkohol. Vymíchejte dohladka. Zatímco čokoláda chladne,... více o Kapučínový dort
Mouku prosijte se solí do mísy, vsypte cukru. Uprostřed udělejte důlek, vlijte do něj vejce, olej a dvě lžíce mléka. Vařečkou prošlehejte základ těsta... více o Crepes suzette - palačinky po francouzsku
Maso, česnek, cibule, majoránka, pepř, sůl, vejce - zpracujeme jako klasickou sekanou, přidáme magi - malou lžičku, hořčice - polévková lžíce a... více o Velikonoční beran
Utřeme máslo s cukrem a postupně přidáme 3 celá vejce, 3 žloutky, citronovou kůru, špetku soli, skořici, mleté lískové ořechy, mouku smíchanou s... více o Neskutečně dobrá bábovka
Náplň: Máslo, cukr, vanilkový cukr a vodu necháme rozpustit na ohni, a potom vmícháme arašídy. Trochu necháme vychladnout a dáme to na těsto. Spolu... více o Oříškové trojúhelníky
Cukr svaříme s vodou, přidáme ořechy a dobře na ohni prohřejeme. Ochutíme rumem a dáme na pocukrované prkénko. Vyválíme tenkou placku, formičkou... více o Nepečená ořechová srdíčka
Promícháme, tvoříme malé lístečky, složíme do květu, potřeme bílkem a doprostřed dáme oříšek, pečeme asi 10-15 min. při 170 st.... více o Trojlístky II.
Capuccino dáme vařit do 50 ml vody. Necháme ho vychladnout. Mouku, mandle, lískové ořišky, moučkový cukr, 1 vanilkový cukr a špetku soli dobře... více o Rakouské mocca rohlíčky
Rozdrtíme piškoty. Přidáme moučkový cukr, kakao, 1 lžíci rumu, vejce a vanilkový cukr. Vznikne tužší těsto, které si rozdělíme na dvě části. Do jedné... více o Nepečená kokosová roláda
Utřeme máslo s cukrem, přidáme kokos, rozstrouhané tatranky, kakao. Pak utvoříme koule a ty obalujeme v kokosu.... více o Tatrankové koule - nepečené
Bílky s vodou vyšleháme do sněhu a po lžičkách zašleháváme vlažný med. Přidáme oříšky a na papíře sušíme asi na 50 stupňů.... více o Medové pusinky
Vše 20 minut vaříme. Z vychladlé hmoty tvarujeme kuličky a obalujeme v kakau. Necháme volně proschnout.... více o Čertovy pilulky
Sypké přísady vysypeme na vál, přidáme dvě vajíčka a na kousky nakrájený změklý tuk. Těsto rukama důkladně prohněteme a uložíme do chladničky. Z... více o Kokosky III.
Změklé máslo utřeme s cukrem, vanilinovým cukrem, maizenou, třetinou mouky, kakaem a kořením. Přidáme i zbylou mouku a těsto prohněteme. Uložíme je do... více o Čokoládové kuličky III.
Vypracujeme těsto, ze kterého uděláme asi 30 kuliček. Kuličky obalíme v moučkovém cukru a vtlačíme do formiček "úlků". Vařečkou v úlcích vytlačíme... více o Kokosoví tučňáci
Žloutky rozstrouháme a vše vypracujeme do hladkého těsta. Můžeme vykrajovat formičkami, nebo to melu na mlýnku. Upečeme do světle zlatova.... více o Linecké z vařených žloutků
Nejprve nechat uzavřené salko uvařit cca 2,5 hodiny, aby zkaramelizovalo. Rostlinný olej, med, cukr utřít do pěny. Pak postupně přidat žloutky, 3/4... více o Medovník jak koupený
Uhněteme mouku, tuk, cukr, vodu a vejce do vláčného těsta. Necháme odpočinout v lednici, nejlépe přes noc nebo i déle, a válíme na přiměřeně tenkou... více o Ořechové lastury
Připravíme kvásek z celého množství vlažného mléka, cukru a kvasnic. Mezitím smícháme a prohněteme oba druhy mouky, olej, majolku, žloutky a sůl, pak... více o Vláčné koláče
Mandle spaříme a oloupeme, stroužky česneku oloupeme. Ořechy rozsekáme nebo rozemeleme. Čokoládu rozpustíme s máslem - asi tři díly čokolády a jeden... více o Chuťovky s překvapením
Z bílků vyšleháme sníh, rozdělíme ho na poloviny. Vyšleháme žloutky, máslo, práškový a vanilkový cukr, postupně přidáváme mouku. Těsto rozdělíme také... více o Somlói halušky
Vejce našleháme s moučkovým i vanilkovým cukrem, přidáme,olej mouku s práškem do pečiva, rum, rozinky a 2 malé sklenice kompotu (nejlepší jsou meruňky... více o Mokrá buchta
Mleté sušenky, moučkový cukr, kakao, rum a mléko zpracujeme na hladké těsto a rozválíme na plát asi 1 cm. Kokos, cukr a rozpuštěné máslo promíchame a... více o Kokosové kostky s kakaem
Ve vodní lázni necháme roztopit máslo a karamelové bonbony, pak přidáme burisony. Tvoříme jakékoliv tvary a dáváme je na pečící papir a necháme... více o Burisony v karamelu
Vše smíchat a rozpustit nad parou, nechat vychladnout, dělat na pečící papír na plech MALÉ kupky (protože se roztečou a bude z nich kolečko) daleko od... více o Babiččiny marokánky
Heru vyšleháme s cukrem, přidáme mleté lískové oříšky a promícháme. Postupně vmícháme strouhanou čokoládu. Oplatky natíráme náplní a skládáme na sebe.... více o Dort z lázeňských oplatek
Z uvedených surovin zpracujeme těsto a plníme je do ořechových formiček (vymazat stačí napoprvé). Těsta nedáváme mnoho, při pečení nabude. V okamžiku,... více o Oříšky plněné čokoládovým krémem
Z chladničky vyjmeme těsto a položíme na pomoučněnou plochu. Tam ho zpracujeme tak, aby se z něj daly pohodlně oddělovat menší části. Mezitím si... více o Linecké mušličky
Naložit ovoce do čaje, dokud směs nezchladne. Předehřát troubu na 160 °C. Vymazat a vyložit pečícím papírem kulatou rozebírací formu o průměru 15 cm.... více o Buchta jeho veličenstva
Z bílků ušleháme tuhý sníh, zašleháme sladidlo, žloutky a sypké ingredience. Rozetřeme na menší vymazaný a vysypaný plech do výše zhruba 1 cm (nebo... více o DIA ořechové řezy s kávovým krémem
Na vále vypracujeme těsto a rozdělíme ho na polovinu. Vyválíme dvě placky. Jednu dáme péct samostatně a na druhou před pečením naneseme ořechovou směs... více o Ořechové řezy s medovou krustou
Změklé máslo utřeme s tvarohem, nadrobno nasekanými bylinkami a vegetou. Připravenou pomazánkou potíráme plátky šunky a sýra a střídavě je na sebe... více o Sýrové dortíčky
Sušenky rozdrobíme, přidáme cukr, sušené mléko, vodu a Heru. Uděláme těsto, které necháme cca 1/2 hod. v lednici. Potom z toho uděláme kuličky, které... více o Výborné Raffaelo II.
Všechny inkredience spojíme v hladkou hmotu.Tvoříme kuličky, do kterých dame lískový oříšek a po té obalíme v kokosu.... více o Rafaelo V.