Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Listové nebo plundrové těsto rozválíme na pomoučněném stole na slabší plát, který pokrájíme na čtverce cca 10x10 cm. Okraje slabě potřeme rozšlehaným... více o Broskvové šátečky
Pokud nám zbude vánočka nebo bochánek, ale klidně i veka, kterou už nikdo nechce a nám se zase nechce, dělat se se žemlovkou, není nic jednoduššího,... více o Smažená žemlovka - sladká rychlovka
Vločky si rozmixujte na menší kousky. Trochu si odsypejte stranou na pozdější vysypání formy. V míse utřete máslo s cukrem a přidejte rozemleté vločky... více o Ostružinovomalinový ovesný koláč
Rebarboru opláchněte a oloupejte z ní slupky a tuhá vlákna. Nakrájejte ji na plátky a krátce povařte, aby změkla. V misce smíchejte jogurt, med a... více o Rebarborové nanuky
Mouku prosijte práškem do pečiva a cukrem, přidejte mandle, citronovou kůru, skořici a špetku soli. Pak ke směsi přilijte prošlehané žloutky a vše... více o Třešňový koláč z lineckého těsta
Korpus: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej a vodu, promícháme, vsypeme mouku s kypřidlem, opět dobře promícháme a nakonec vmícháme i... více o Osvěžující višňový dort
Rýži propláchneme, nasypeme do hrnce, přilijeme cca litr mléka, přidáme špetku soli, osladíme podle sladkosti (kyselosti) ovoce a podle toho, zda... více o Zapečená sladká rýže s pudinkem a ovocem
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej s vodou, promícháme. Přisypeme mouku se skořicí, čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou a kypřidlem,... více o Koláč s jablky a ořechovou drobenkou
V kastrůlku si rozpusťte máslo a smíchejte s rozdrcenými sušenkami, přidejte špetku soli a citrónovou kůru a vzniklou hmotu důkladně promíchejte.... více o Nepečený borůvkový cheesecake
Vejce vyšleháme s cukry do pěny. Přidáme vlažné mléko s máslem, mleté madle, mouku s kypřidlem a vše dobře promícháme. Do těsta nasypeme nasekanou... více o Mandlová buchta (bábovka, muffiny) s čokoládou
Studené máslo nakrájejte na drobné kousky a smíchejte s moukou, cukrem a špetkou soli. Směs nepřepracujte, měla by připomínat spíše drobenku než... více o Borůvkový koláč z křehkého těsta s drobenkou
Máslo vymíchejte s moučkovým cukrem, žloutky a vanilkovým cukrem. Přidejte mouku s práškem do pečiva, smetanu a trochu nastrouhané citronové kůry. Z... více o Vláčná mramorová bábovka s čokoládovou polevou
Do mléka vmíchejte krupičku a nechte ji alespoň hodinu nasáknout. Nasucho orestujte mandle. Mezitím jablka zbavte jádřinců a rozkrájejte na měsíčky.... více o Krupicová kaše s jablky a mandlemi
Troubu rozehřejte na 180 °C. Vánočku nakrájejte na širší plátky, jablka zbavená jádřinců na tenké plátky. Zapékací mísu vymažte máslem. Zbylé máslo... více o Žemlovka z vánočky
Troubu předehřejte na 130 °C. Jahody omyjte a dejte do zapékací mísy, posypte cukrem, pokapejte šťávou z jednoho citrónu a dejte péct na deset minut,... více o Jahodovomalinový cheesecake
Troubu předehřejte na 160 °C. Formu o průměru vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte kakaovým práškem. V míse smíchejte cukr, kakao,... více o Malinové brownies
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. V misce spolu smícháme ovesné vločky se skořicí, solí a moukou. V jiné misce utřeme rozpuštěné máslo s cukrem,... více o Ovesný koláč s brusinkami (brusinkový crumble)
Quinou propláchneme vařící vodou, dáme do hrnce, zalijeme kokosovým mlékem, dochutíme dle chuti skořicí, vanilkou, čerstvě strouhanou kůrou... a... více o Ovocná kaše z quinoy
Nejdříve si připravte náplň. Mléko nalijte do hrnce a svařte s mletým mákem. Přidejte mleté piškoty, rum, mletý hřebíček a lžíci povidel. Vše společně... více o Třešňovo-makový závin
Troubu předehřejte na 180 °C. Pokud chcete, vypeckujte si třešně předem. Připravte si zapékací formu a vymažte ji máslem. Vypeckované třešně rozložte... více o Třešňový clafoutis
Dejte si stranou pár třešní na ozdobu, zbylé omyjte, odpeckujte a nakrájejte je na větší kousky. Ty vložte do menší mísy, přilijte višňový likér, 2... více o Třešňové tiramisu
Kokosovou smetanu dejte přes noc do ledničky, aby se oddělilo tučné kokosové mléko od vody. Na přípravu krému potřebujete pouze ztuhlé kokosové mléko.... více o Mrkvový chlebíček s kokosovým krémem
Vidličkou si na prkénku rozmačkejte zralé banány. V malé misce smíchejte ovesné vločky, kokosové mléko, raw kakao, vanilku, hrst nahrubo nasekaných... více o Čokoládové vločky naložené přes noc
Vypeckované třešně nasypeme do hrnce, přilijeme cca 3 dl vody, osladíme dle chuti a přivedeme k varu. Ve zbylé vodě rozmícháme pudinky, které za... více o Piškotové řezy s třešněmi
Předehřejte troubu na 180°C a vyložte si formu na muffiny papírovými košíčky. Máslo a cukr smíchejte ve velké míse a šlehejte do krémové a nadýchané... více o Vanilkové cupcakes
Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte si formu na muffiny papírovými košíčky a odložte stranou. Máslo a cukr promíchejte v elektrickém mixéru po... více o Red velvet cupcakes
Předehřejte troubu na 180°C a vyložte si formu na muffiny papírovými košíčky a odložte stranou. Ve velké míse promíchejte mouku, prášek do pečiva a... více o Borůvkové cupcakes s citrony
Předehřejte troubu na 180°C a vyložte si formu na muffiny papírovými košíčky (případně vysypejte moukou). Ve velké míse promíchejte cukr, mouku,... více o Čokoládové cupcakes
Připravte karamelovou omáčku. V kastrolu se silným dnem rozpusťte cukr. Přilijte 60 ml vody a míchejte, dokud nezíská světle hnědou barvu. Může to... více o Poháry s lesním ovocem a slaným karamelem
Začněte přípravou kvásku. V misce utřete droždí s cukrem na hladkou kašičku. Zalijte asi 100 ml vlažného mléka a přidejte 1 lžíci polohrubé mouky a... více o Vláčná máslová vánočka
Nejprve připravte krém. Ve vodní lázni ušlehejte ručním šlehačem žloutky s cukrem a dření z lusku do husté teplé pěny. Přendejte ho do robotové mísy,... více o Ořechová kolečka s vanilkovým krémem bez lepku
Nejprve si připravte čokoládový krém. Ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě rozpusťte čokoládu, nechte ji zchladnout. V jiné misce ve vodní lázni... více o Vánoční kmen bez lepku
Troubu předehřejte na 100 °C, 1–2 plechy vyložte pečicím papírem. V míse robotu utřete cukr se sádlem. Potom přidejte mouku, kakao a vše zpracujte v... více o Sádlové bochánky bez lepku
Troubu zapněte na 200 °C, 2–3 plechy vyložte pečicím papírem. Všechny ingredience na těsto zpracujte na vále nebo v robotu dohladka. Rozdělte ho na... více o Karamelová kolečka bez lepku
Troubu předehřejte na 190 °C, 2–3 plechy vyložte pečicím papírem. Všechny suroviny na těsto důkladně zpracujte dohladka. Těsto rozdělte na několik... více o Išelské dortíčky bez lepku
Troubu předehřejte na 210 °C, asi 3 velké plechy vyložte pečicím papírem. Na vál prosejte mouku. Udělejte do ní důlek a do něj vložte máslo, cukr a... více o Linecká srdíčka bez lepku
Ořechy nasypte na plech a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 13–15 minut. Poté oříšky nasypte na čistou utěrku a dobře promněte, tím je... více o Domácí nutella
Troubu předehřejte na 160 °C. Vejce s cukrem našlehejte do světlé pěny. Mezitím ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu s máslem. Kakao zlehka... více o Brownies stromky
Cukr utřete s máslem a poté přidejte vejce a jablko. Dál šlehejte asi 2 minuty. Přisypte vločky i mouku se sodou, práškem do pečiva, solí a rozinkami... více o Ovesné sušenky s jablkem a javorovým sirupem
Všechny ingredience na krém smíchejte v kastrolu se silným dnem. Za mírné teploty a míchání zahřívejte, dokud nezhoustnou do hustého krému. Mouku... více o Linecké sušenky
V míse smíchejte mouku, kakao a sůl. V kuchyňském robotu při střední rychlosti utřete do pěny máslo s cukrem. Poté přidejte vejce, mléko, vanilku a... více o Pekanové sušenky
V kastrolu rozpusťte máslo a přimíchejte cukr s moukou. Sundejte ze sporáku a vmíchejte všechny ostatní suroviny kromě čokolády, pak nechte zchladnout... více o Florentýnky
Začneme kváskem. Mléko zahřejeme v kastrůlku (pozor, nesmí se vařit! stačí pouze mírně zahřát). Odstavíme, přidáme lžičku cukru a mouky, zakryjeme a... více o Bezlepkové koláče
Rebarboru očistíme od slupky a nakrájíme na kostičky. Promícháme v misce se skořicí a lžicí cukru. Do kuchyňského mixéru vyklepneme vajíčka, přidáme... více o Bezlepkový rebarborový koláč
Mouku nasypeme na vál, uděláme v ní důlek a přidáme vejce, máslo na menší plátky a špetku soli. Přidáváme postupně vodu a vypracujeme hladké těsto,... více o Bezlepková galetka s rebarborou a jahodami
Z rostlinného tuku, tvarohu a mouky vypracujte těsto a rozdělte jej na dvě části. Nechte alespoň půl hodiny uležet v lednici. Mezitím nastrouhejte... více o Křehký jablečný koláč
Z másla, mouky, cukru, mandlí a žloutků vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a nechte půl hodiny v chladu. Jablka nakrájejte na kousky a... více o Křehký koláč s tvarohovo-jablečnou náplní
Troubu si rozehřejte na 120 °C (horkovzdušnou na 100 °C, plyn na 1 stupeň) a připravte si velký plech na pečení s pergamenovým papírem. V pečlivě... více o Jahodový Eton Mess (smetanový dezert s rozdrcenými pusinkami)
Do trouby dejte plech a nechte ho předehřát na 190 °C. Do hrnce dejte borůvky, hřebíček, cukr a zvolna zahřívejte asi 10 minut, dokud se cukr úplně... více o Zakrytý borůvkový koláč
Mouku, cukr, zázvor, skořici a sůl promíchejte a nasypte na pracovní plochu. Rychle prohněťte prsty s máslem nakrájeným na kostičky. Přidejte med se... více o Zázvorové sušenky s hvězdami