Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Do rendlíku dáme lžíci másla a cukr, za stálého míchání necháme rozpustit. Poté přilijeme mléko - ne naráz! (přiléváme postupně), olej a šlehačku -... více o Bábovka "karamelka"
Vypracujeme těsto, rozdělíme na dva díly. Na pečícím papíře vyválíme a přeneseme i s papírem na plech. Poklademe strouhanými jablky, posypeme skořicí.... více o Jablková buchta bez cukru
Žloutky třeme s tukem a cukrem do pěny. Přidáme tvaroh, rozinky, kokos, ořechy, dětskou krupičku, prášek do pečiva. Nakonec lehce! zamícháme z bílků... více o Bábovka tvarohovo-kokosová
Amasaké smícháme se sušeným ovocem a za občasného míchání přivedeme k varu. Zatím rozmícháme pudink, Maizenu a cukr ve studeném mléku. Pomalu vmícháme... více o Amasaké s pudinkem a ovocem
Ušleháme vejce s cukrem, postupně zašleháváme olej. Do mouky přidáme prášek do pečiva a vmícháme do ušlehané hmoty. Nakonec přidáme Fantu (zdá-li se... více o Džusové řezy
Pískový cukr (dejte ho o něco více, než kdybyste normálně sladili pudink) nasypte do silnostěnného hrnce, pokropte malinko vodou a nechte na mírném... více o Senzační pošušňáníčko
Mouku, koření a sůl prosijeme přes síto, prohněteme s máslem, přidáme cukr, med a žloutek, podle potřeby přidáme ještě med nebo máslo, aby se těsto... více o Anglické zázvorové sušenky
Uvařené salko dáme do mísy, přidáme rozměklé máslo a rozmixujeme. Poté přisypeme sáček burizonů a promícháme. Z hmoty vytvoříme dva válečky, které při... více o Burizonový chlebíček ze Salka
Jablka oloupeme a zbavíme jadřince, dáme do trouby a necháme rozpéct, až jsou měkké. Vychladlé rozmixujeme, přidáme zakysané smetany, cukr a vanilkový... více o Nepečené jablečné řezy II.
Těsto: do hrnce nalejeme vodu, přivedeme ji k varu, osolíme, přidáme máslo a necháme rozpustit. Následně přisypeme všechnu mouku, mícháme na mírném... více o Věnečky se žloutkovým krémem
Sušenky nalámeme do mísy zalijeme černou kávou a zpracujeme v hmotu snažíme se nechat nějakou súšu větší (při krájení dobře vypadá). Připravíme si... více o Karamelová dobrůtka
Těsto: z přísad uvedených v rozpise připravíme piškotové těsto. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech (27x40 cm) a pečeme v předehřáté troubě.... více o Rumové řezy II.
Vyšleháme cukr s tukem, po jednom vmícháme vejce, mouku s práškem a tolik minerálky (mléka), abychom dostali rozetíratelné těsto, hustější než... více o Dvojbarevný ovocný koláč
Vejce s cukrem vyšlehat do pěny a přidat mouku, práškem do pečiva, kakao. Vlejeme do vytřené a vysypané dortové formy. Upečeme. Po vychladnutí... více o Dort Jadran II.
Těsto: olej a vodu svaříme. Přidáme hladkou mouku a upálíme na hustou kaši - nesmí se lepit na vařečku. Po vychladnutí zamícháme 11 vajec. Po... více o Slavnostní věnečky
Mléko zahřejeme, přidáme cukr, olej, sůl, kvasnice, žloutky a mouku. Vše mícháme tak dlouho, dokud těsto nezhoustne a nedělá vzduchové bubliny. Dáme... více o Olejové koláčky naší babičky
Z kvasnic, cukru, mléka necháme vzejít kvásek, a vypracujeme těsto. Necháme vykynout. Těsto rozdělíme na pět bochánků a postupně je rozválíme. Každou... více o Martiny
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme prosátou mouku z kypřícím práškem a mléko a zpracujeme těsto(ne moc řídké), nalijeme do vymazaného pekáčku - na velký... více o Divný piškot
Příprava těsta: celá vajíčka se metlou rozmíchají s vodou a mlékem solí, majoránkou, nebo jiným zeleným kořením dle chuti, postupně se přimíchá hladká... více o Slané palačinky
Vše smícháme ručním šlehačem. Na plech dáme pečící papír a nalijeme těsto. Dáme do předehřáté trouby péct asi na 180 °C přibližně 20 minut. Musíme si... více o Lahodný perník
Z listového těsta vyválíme placku a vložíme do koláčové formy o průměru cca 30 cm. Forma musí být vyložená pečícím papírem nebo vymazaná tukem. Placka... více o Broskvový koláč z listového těsta
Cukr, vodu, Heru a kakao rozvaříme v hrnci. Hrnek směsi odlejeme, přidáme mouku, vanilkový cukr, vejce, prášek do pečiva, 1/3 sáčku směsi na svařák a... více o Řezy místo svařáku
Formičky vymažeme máslem a vytvarujeme do nich tenkou vrstvu těsta. Pak je naplníme buďto povidly nebo ořechy nebo třeba ořechy s marmeládou, prostě... více o Mamouly
Vše smíchat. Jabka oloupat nakrájet na malé kousíčky a přidat k hmotě. Je-li příliš tuhá, přidat trochu mléka. Lžící nabírat a do rozpáleného oleje... více o Jablečné hrudky
Do mouky rozsekáme máslo. Přidáme ořechy, cukr, šťávu z celého citrónu (můžeme přidat i kůru) a nakonec 2 vejce. Vše dobře zpracujeme. Těsto pak... více o Křehký mřížkový koláč
V míse našleháme celá vejce, cukr a vanilínový cukr, přidáme mouku, prášek do pečiva, nakonec jablka (nahrubo nastrouhaná) a rozinky. Vlijeme na... více o Bábovka z jablek bez tuku
Ušleháme cukr, vanilínový cukr, žloutky a tuk. Přidáme citronovou kůru, 1/8 l mléka (vlažného), polohrubou mouku, prášek do pečiva a nakonec sníh.... více o Třená bábovka II.
Zapneme si troubu, vysypeme plech. Ušleháme všechny bílky do tuha,rozpustíme máslo a opatrně přidáváme do bílků střídavě mouku, cukr a rozpuštěné... více o Bílkový koláč podle mé babičky
Kávu zalijeme 2 dcl horké vody. Čokoládu nasekáme nahrubo. Máslo utřeme s cukrem, vanilínovým cukrem a solí do pěny. Vmícháme vejce. Mouku smícháme s... více o Čokoládovo-kávová bábovka
Ze surovin zpracujeme tuhé těsto a dáme ho na půl hodiny do ledničky. Mezitím uvaříme hustou krupičnou kaši a necháme vychladit. Poté přidáme 1 vejce.... více o Krupicové řezy
Želatinu rozpustíme ve šťávě z broskví, zahřejeme (dle návodu na sáčku) a doplníme mlékem do 4 dl. Do mixéru dáme mléko se želatinou, Heru, cukr,... více o Dort Jadran
Na vále zpracujeme těsto, necháme ho chvíli odpočinout a poté 2/3 těsta rozválíme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem. Potřeme nádivkou a ze... více o Makové řezy III.
Mléko si uvaříme v plechovce, můžeme i den předem. Nejdříve si vyložíme plech pečícím papírem, na který rozložíme dortové oplatky. Vyšleháme bílky s... více o Řezy na oplatky
Do mísy dát tvaroh, cukr, vejce, tuk (rozpuštěný), špetku soli, příp. rum, vše rozšlehat dohladka. Vmíchat mouku s práškem. Je-li třeba, přidat mouku... více o Tvarohová bábovka rychlá a dietní
Vypracujeme vláčné těsto. Náplň maková: mléko svařte s cukrem a ostatními přísadami. Těsto rozdělte na 2 části a obě vyválejte na 2 placky tenké,... více o Makový závin II.
Brambory nastrouháme, přidáme mouku, vejce, sůl a na válu vypracujeme těsto, z něhož vytvarujeme šišky, které rozdělíme na stejně velké části. Rukou... více o Olešanský trhanec
Ze všech ingrediencí vytvoříme měkké těsto a rozdělíme na tři díly. Každý díl rozválíme na vymazaný a vysypaný plech (nebo papír na pečení) a upečeme... více o Šarlotka
Vyšleháme žloutky, cukr a máslo. Přidáme smetanu, kávu, mouku, prášek, sodu a zamícháme. Nakonec zlehka vmícháme ušlehaný tuhý sníh z bílků. Do... více o Kávový koláč
Do vlahého ocukrovaného mléka nadrobíme kvasnice a necháme vykynout. Prosijeme mouku, osolíme, osladíme, přidáme žloutky, majolku, olej a přidáme... více o Koláčky z majonézy
Listové těsto vyválíme (musí být trochu tlustší) a nakrájíme na čtverce velké jako toastový chleba (formy v toastovači). Na jeden čtverec navršíme... více o Ovocné šátečky z toastovače
Tuk utřeme s polovinou cukru a žloutky do pěny. Přidáme střídavě jogurt a mouku s práškem do pečiva, zamícháme rum, pokrájené ovoce a mandle a nakonec... více o Holandský ovocný chlebíček s jogurtem
Do mísy dáme ovesné vločky, hrnek celozrnné mouky, oprané rozinky, kávovou lžičku skořice, špetku soli a trochu oleje. Směs zalejeme dvěma hrnky vody... více o Sladké ovesné placičky
Uvaříme hrnek jáhel (jáhly opereme,do hrnce dáme asi jeden a 3/4 hrnku vody, osolíme troškou mořské soli a přivedeme do varu). Vaříme na mírném ohni... více o Jahelník
Spařenou a propláchnutou pohanku uvaříme v litru mírně osoleného mléka doměkka. Na talířích osladíme medem a sypeme strouhanými ořechy.... více o Pohanková kaše s ořechy
Uděláme si těsto a rovnoměrně ho rozložíme na plech (je tužší, tak je dobré použít pergamenový papír a ruce si namáčet do studené vody, aby se těsto... více o Tvarohové řezy IV.
Jablka nakrájíme na malé kousky a s meruňkami, jablečnou šťávou a pomerančovou kůrou 10 minut povaříme. Vychladlou směs rozmixujeme. V míse utřeme... více o Cereální jablkovo-meruňkové řezy
Smícháme cukr, mouku, olej, prášek do pečiva a mléko. Pak pomalu opatrně přimícháme sníh z bílků a vylejeme na plech. Nejlépe na pečící papír, ať... více o Peřinky
Vyválíme si těsto a vykrájíme z něj postupně libovolně velké čtverečky. Na ty postupně klademe kousky jablek, buď s marmeládou nebo skořicí, rozinky a... více o Jablečné šátečky
V míse vařechou rozmícháme vajíčka s cukrem a postupně přidáváme střídavě mouku rozmíchanou s práškem do pečiva, kakaem a solí, mléko, olej a nakonec... více o Jablkové řezy tmavé
Celá vejce utřeme z cukrem, majolkou a mlékem, přidáme mouku z kypřícím práškem, nalijeme na vymazaný plech, potřeme tvarohem smíchaným s jogurtem,... více o Majolkový koláček