Mousse au chocolat, klasický francouzský dezert, často podávaný s malinami nebo jiným čerstvým ovocem. Recept je známý minimálně od roku 1892 a kromě základu se mohou recepty velmi podstatně lišit.
Tím nejpodstatnějším je kvalitní čokoláda s velkým obsahem kakaa. Nadýchanost se vytváří našlehanými bílky. Mezi další suroviny se může řadit řecký jogurt, smetana, žloutky, máslo, vanilka nebo likéry.
Oblíbeným trikem navíc je přidání špetky soli, která dokáže zvýraznit čokoládovou chuť. Čokoládová pěna se rozšířila daleko za hranice z Fracie a stala se jedním z nejoblíbenějších dezertů na světě.
Nalámanou čokoládu a 120 ml horké vody rozpusťte ve vodní lázni. Hmotu nechte vychladnout a přitom stále míchejte, dokud nebude hladká a lesklá. Po 3... více o Čokoládová pěna s granátovým jablkem
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, máslo a vodu. Poté přidáme cukr a žloutky. Směs necháme vychladnout. Z bílků si zvlášť vyšleháme tuhý sníh, který... více o Čokoládová pěna (Chocolate mousse)
Obě dvě čokolády nalámeme na menší kousky a rozpustíme v horké lázni. Mezitím si oddělíme bílky od žloutků. Až je čokoláda rozpuštěná, přidáme žloutky... více o Čokoládová pěna, měsíčky
Čokoládu nalámejte do misky na menší kousky a nechte rozpustit ve vodní lázni. V jiné vodní lázni ušlehejte vejce a rum do tuhé pěny. Za stálého... více o Mousse au chocolat (čokoládová pěna)
Všechny ingredience dáme do mixéru a míchame do krémova.... více o Čokoládová tofu pěna
Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni. Poté vlijeme šlehačku a šleháme, až vznikne pěna. Tu přelijeme do sklenic a dáme vychladit. Maliny vsypeme do... více o Čokoládová pěna III.
Čokoládu rozpusťte za stálého míchání ve vodní lázni. Přidejte kávu. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky s vanilkovým cukrem a pomerančovým likérem... více o Čokoládová pěna II.
Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni. Tofu rozmixujeme, přidáme rozpuštěnou čokoládu, 2 lžíce vody, vanilkový cukr a mixujeme ještě 2 minuty. Banán... více o Čokoládový sen
Čokoládu rozlámeme na malé kousky. Při mírné teplotě ji rozpustíme ve smetaně s likérem. Nevaříme! Směs nalijeme do mísy, přikryjeme průsvitnou fólií... více o Bílá čokoládová pěna
Oba druhy čokolády nahrubo nakrájíme a rozpustíme ve vodní lázni, přimícháme espreso. Necháme mírně vychladnout. Žloutky s 50 g cukru ušleháme do pěny... více o Čokoládová pěna
Jablka hrubě nastrouhaná dáme do kastrolu, můžeme je ochutit, kromě cukru ještě i citronovou šťávou a kůrou, skořicí, podlijeme troškou vody a za... více o Jablečný Lotus řez - nepečený
Mouku nasypeme do mísy a dle chuti nastrouháme čerstvou citrovou kůru, do středu mouky dáme jemně nastrouhané brambory (ty nám zajistí vláčnost těsta)... více o Kynutý koláč z remosky - bramborové těsto
V míse vyšleháme vejce s cukry do pěny, přidáme olej, přisypeme mouku s kypřidlem, skořicí a solí, promícháme a nakonec přisypeme nastrouhanou mrkev s... více o Šťavnatý mrkvový koláč (buchta) s ořechy - hrnková buchta podle Lidky
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme vlažné rozpuštěné máslo (nebo máslovou Heru...) a mléko, promícháme, přisypeme mouku s kakaem a kypřidlem,... více o Kakaový korpus / bábovka z remosky
Remosku o průměru cca 33 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Připravíme si tvarohovou náplň z tvarohu,... více o Tříbarevná buchta z remosky (prošívaná deka)
Korpus na remosku o průměru cca 32 cm: z mléka, 2,5 lžic cukru, kakaa a čokoládového pudinku uvaříme pudink dle návodu. Žloutky vyšleháme s cukrem do... více o Margot řez / dort z remosky
Listové těsto rozválíme na obdélníkový plát na pomoučněném stole. Plát těsta potřeme rozšlehaným vejcem a bohatě posypeme cukrem (cca 8 lžic a můžeme... více o Šneci z remosky - na sladko
Do mísy nasypeme mouku, kakao, cukr, prášek do perníku a sodu. Vše promícháme, přilijeme mléko, olej a přidáme vejce a marmeládu. Vše dobře promícháme... více o Vláčný perník
Remosku vyložíme pečícím papírem. Listové těsto vyválíme na pomoučněném stole na slabý plát, který nožem obkrojíme do velikosti asi o 2 - 3 cm větší... více o Jablečný koláč z remosky ala štrůdl
Remosku nebo dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nejprve si uvaříme pudink z mléka, dvou lžic cukru a pudinku dle návodu na... více o Měsíční krajina (nejen) z remosky - dort / řezy
Těsto: žloutky vyšleháme s cukry do pěny, vmícháme vodu a olej, přisypeme mouku, kakao a kypřidlo a vše dobře promícháme. Nakonec zlehka vmícháme i... více o Čokoládové řezy se zakysanou smetanou
Remosku o průměru cca 30 cm si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo ji vyložíme pečícím papírem. Změklé máslo si vyšleháme s cukry do pěny,... více o Ořechové řezy s polevou z remosky
Cukr nasypeme do kastrolku a svaříme s vodou na cukerný roztok, do kterého dáme nalámanou čokoládu na vaření (používám nejméně 50-ti procentní). Za... více o Čokoládová poleva se zakysanou smetanou
Remosku o průměru cca 24 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, nebo ji vyložíme pečícím papírem. Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přilijeme... více o Čokoládová buchta z remosky
Korpus: vodu se solí a máslem svaříme ve větším kastrolu. Po svaření snížíme teplotu a naráz nasypeme všechnu mouku, kterou rychle vymícháme na hladké... více o Větrník z remosky
Remosku si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo ji můžeme místo vymazávání vyložit pečícím papírem. Žloutky vyšleháme v míse s cukry do... více o Kávový korpus (bábovka) z remosky
Předehřejeme troubu na 175 stupňů. Vymažeme a vysypeme formu na muffiny. V míse smícháme dýňové pyré, vejce, olej a cukr. V druhé míse smícháme mouku,... více o Nutellové muffiny
Uvedené množství je na misku nebo pekáček o velikosti 30 X 20 cm. Lotus karamelovými sušenkami vyložíme dno misky. Následně sušenky potřeme vrstvou... více o Lotus dezert se šlehačkou
Troubu zapněte na nejvyšší teplotu. Formu vymažte máslem. Rozpuštěné máslo míchejte s cukrem – musí se rozpustit. Přidejte vejce a vanilku, pak... více o Třešňové blondies
Prsty uhněťte suroviny na drobenku. Do prosáté mouky přidejte cukr a utvořte důlek, do kterého vlijte žloutky, rozpuštěné máslo a vlažné mléko.... více o Rybízový koláč
Červený rybíz na cedníku propláchneme, není nutné ho obírat z větviček, takže ho okapaný můžeme přesypat rovnou do hrnce s cca 200 mililitry vody, kde... více o Rybízový nepečený dort
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny. Pak přidáme vlažné máslo a mléko a opět promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem a pokud máme rádi vůni citronové... více o Bublanina z remosky
Vodu, žloutek, ocet a sůl vyšlehejte a důkladně propracujte s moukou a tukem. Těsto nechte minimálně 2 hodiny odpočinout v ledničce, ideálně přes noc.... více o Kremrole paní Čermákové
Nejdříve si připravíme odpalované těsto..tzn. Do hrnce dáme vařit vodu s máslem a špetkou soli. Až začne voda vřít, přidáme pomalu mouku za stálého... více o Věnečky podle Valiky
Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Žloutky ušleháme s cukrem do pěny, pak přidáme olej – utřeme a nakonec postupně přidáváme mouku spojenou s kakaem... více o Pudinková buchta
Nejprve smícháme sypké suroviny - mouku, cukr a prášek do pečiva. Vlijeme rozehřátý tuk a vajíčko. Vypracujeme v míse těsto. To pomocí válečku na... více o Hrníčkový tvarožník
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přilijeme vodu a olej, promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem a kakaem a opět dobře promícháme. Nakonec do těsta... více o Míša dort
1. Troubu zapněte na 160°C. Žloutky vyšlehejte do pěny s 60 g třtinového cukru. Přidejte med a strouhaný zázvor a znovu prošlehejte. 2. Mouku prosejte... více o Zázvorová roláda s tvarohem a povidly
Korpus: žloutky vyšleháme s cukry do pěny. Přidáme olej, vodu a promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec vmícháme do těsta... více o Koka dort
Troubu rozehřejte na 180 °C. Odvažte asi 3 vejce a podle toho upravte váhu krupicového cukru a mouky - všeho by mělo být stejně. Žloutky vyšlehejte s... více o Nebeský dezert