Podzim byl v českých zemích tradičně vždy obdobím zábavy a hodování. Proč nenavázat na tradice našich předků a nedopřát si během sychravých podzimních dní chutný oběd či večeři? Přinášíme vám recepty na vynikající podzimní pokrmy z kvalitních surovin!
Dříve začalo radostné období oddechu a oslav dožínkami na konci srpna či září, pokračovalo posvícením a končilo bujarými tancovačkami na svátek svaté Kateřiny 25. listopadu. Potom už přicházel advent, čas klidu a rozjímání. Všechny tyto slavnosti byly samozřejmě spojeny s dobrým jídlem. I když už se dnes na většině míst tyto tradiční svátky neoslavují, podzim stále poskytuje mnoho příležitostí k ochutnávání lahodných pokrmů a setkávání se s přáteli. Už jenom proto, že dny začínají být nevlídné a večery se stále prodlužují. Ideální příležitost najít si čas a uvařit si něco dobrého. Základem každé poctivé kuchyně jsou samozřejmě prvotřídní suroviny. V obchodě je můžete poznat třeba podle národní značky kvality KLASA. Také my jsme z nich při přípravě našich receptů vycházeli.
Pojďte s námi vyzkoušet pestrou paletu podzimních chutí! Ať už se jedná o zelňačku jako od babičky, pikantní pivovarský kotlík, nebo třeba sladký vrstvený jablečný koláč, na jazyku se budou rozplývat všechny. Pro lepší orientaci uvádíme i názvy výrobků, které jsme použili. Přejeme vám dobrou chuť!
Podzimní kroupovka s houbami a uzeným masem
1/2 kg uzené plece ROCHUS, VOMA, s.r.o., 100 g krup – Kroupy ječné střední č. 7, Naděžda Feithová ALFA mlýn a balírna Pouzdřany, 100 g Valašských klobás, MP Krásno, a.s., 2 lžíce škvařeného sádla, MASO UZENINY PÍSEK, a.s., 100 g žampionů, FUNGHI CZ, a.s., 150 g brambor, Blanická bramborářská s.r.o., 1 cibule, ČEROZFRUCHT s.r.o., 4 stroužky česneku, Družstvo BRAMKO CZ, 100 g zeleninové směsi Exclusive polévková Dione, AGRIMEX Vestec a.s., špetka majoránky a kmínu, snítka libečku, sůl, voda nebo vývar, petrželka a pažitka na ozdobu
Kroupy propláchneme a povaříme v osolené vodě doměkka. Brambory uvaříme ve slupce. Na lžíci sádla orestujeme cibuli, přidáme kousky uzeného masa, nakrájenou klobásu se žampiony a mraženou zeleninu. Vše promícháme a zalejeme vodou nebo vývarem. Pak přidáme koření a sůl. Vaříme asi 20 minut. Do polévky přidáme kroupy a drcený česnek. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a osmažíme na sádle dozlatova. Polévku podáváme horkou s kousky zlatavých brambor a zdobíme bylinkami.
Podzimní recepty naleznete na webových stránkách národní značky kvality KLASA – www.eklasa.cz.
Národní značka kvality KLASA je udělována ministrem zemědělství již od roku 2003. Tuto prestižní značku spravuje Státní zemědělský intervenční fond (SZIF). V současnosti mohou spotřebitelé nalézt národní známku kvality KLASA na obalech celkem 1 185 produktů od 226 českých a moravských výrobců. Další informace o národní značce kvality KLASA a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou dostupné na stránkách www.eklasa.cz.