Smalt je osvědčená klasika. V posledních letech se jeho pozici sice pokusily převzít jiné modernější materiály, jako třeba nerez nebo teflon, ale smalt si své místo uhájil. K smaltu se v současnosti vrací i mnozí přední světoví výrobci kuchyňského nádobí a vybavení - a dokonce se vrací i ke klasickým tvarům!
Nádobí a kuchyňské vybavení s povrchem ze smaltu je stále dobrá volba za přijatelnou cenu. Nové kvalitnější materiály a moderní technologie ještě vylepšily tepelnou vodivost, usnadňují údržbu a prodlužují životnost. Na korpusy se nanáší vrchní speciální vrstva smaltu, který může mít různou barvu.
Smaltovaný hrnec, kastrol, rendlík i pánev se může používat na všech typech ohřevu a indukční varné desce, smaltovaný pekáč a plech na pečení je možné bez problémů vložit do každé plynové i elektrické trouby. Smalt se používá i na různé další kuchyňské potřeby a vybavení, jako jsou například naběračky nebo obracečky, různé mísy, talíře, podnosy, hrnky, džbány nebo konvice i vědra v mnoha tvarových provedeních a velikostech.
Skutečnost, že například španělská společnost Ibili, která patří k nejlepším výrobcům nádobí a kuchyňských potřeb na světě, má nyní ve své nabídce mnoho různých výrobků ze smaltu jen potvrzuje, že tento materiál má před sebou ještě dlouhou budoucnost. Ibili se navíc vrací i k osvědčeným klasickým tvarům, jednoduchým barvám a vzorům…
Smaltované konvice, hrnky, mísy nebo talíře jsou ideální třeba na chaty nebo chalupy, můžou se používat uvnitř i venku třeba při grilování. Jsou lehké a praktické, nevyžadují žádnou zvláštní údržbu. Mnoho výrobků ze smaltu - například hrnce nebo pekáče - ale zcela jistě najde své místo i v moderní kuchyni. Pokročilé technologie umožňují využití různých barev, nechybí ani moderní tvary, a přitom všechny další výhody smaltu samozřejmě zůstaly zachovány.
Smaltované nádobí se používá dlouhé roky a zdá se, že se ještě dlouhou dobu používat bude. Jako vše, co přetrvalo z dob minulých, má své určité kouzlo. Buchty nebo pečené kuře nikdy nejsou víc chutnější, než když je vyndáte z trouby v smaltovaném pekáči a bramboračka ze smaltovaného hrnce také chutná úplně jinak. Dokonce i čaj z elegantní smaltované konvice a hrnku jednoduchého tvaru mnohem víc zahřeje, voda z krásného smaltovaného džbánu naopak víc ochladí…
Nebojte se smaltovaného nádobí! Je to svým způsobem retro, ale využívá vymoženosti moderní doby tak, že s ním musí být spokojený úplně každý.