Připravte si sami doma sladké speciality od věhlasných cukrářek z TOP HOTELu Praha Marie Kučerové a Jany Baldové, jejíž vynikající dezerty již okusilo 16 prezidentů. Aktuálně si je nemohou vynachválit hosté restaurace BOHEMIA TOP.
Recept na panna cottu by si milovníci dezertů rozhodně neměli nechat ujít, naše panna cotta je navíc doplněna o omáčku z kiwi a máty. Moučníky ze zeleniny zažívají v poslední době boom, přinášíme vám proto také recept na dort z mrkve, který vám svou chutí jistě učaruje.
Panna cotta s kiwi-mátovou omáčkou
Ingredience:
• 500 ml 33% smetany
• 400 ml polotučného mléka
• 150 g moučkového cukru
• vanilkový lusk (popř. vanilkový cukr)
• 2 balíčky plátkové želatiny
2. Smetanu, mléko a cukr s vanilkou zahřejeme na 65 °C. (Nesmíme přivést k varu, po vychladnutí by se nám vytvořil škraloup.)
3. Do zahřívané směsi přidáme želatinu a mícháme, dokud se vše nerozpustí a nespojí. Směs přelijeme do pohárků a dáme vychladit/ztuhnout do lednice.
Jak na omáčku:
1. Oloupané kiwi nahrubo nastrouháme a společně s cukrem a pokrájenými mátovými listy přivedeme k varu. Povaříme 2 minuty.
2. Lžičku vanilkového pudinku rozmíchaného se 2 lžícemi vody přidáme k omáčce a znovu přivedeme k varu. Ihned poté omáčku stáhneme z plotny, rozmixujeme a ochutíme citrónovou šťávou.
Panna cottu před podáváním zalijeme omáčkou a můžeme ještě dozdobit nastrouhanou čokoládou.
Mrkvový dort s rozinkami
Ingredience:
• 100 g rozpuštěné hery
• 300 g moučkového cukru
• 60 g medu
• 100 g mandlových plátků
• 450 g nastrouhané mrkve
• 250 g hladké mouky
• 1 lžička mleté skořice
• špetka soli
• 4 vejce
• 1 balíček kypřicího prášku
• rozinky
Na polevu:
• 1 zakysaná smetana
• cukr
• 1 vanilkový cukr
• kůra a šťáva z pomeranče
• špetka skořice
Postup:
1. Všechny suroviny na těsto smícháme dohromady a vytvoříme řidší těsto, které nalijeme do vymazané a vysypané formy.
2. Pečeme v předehřátě troubě na 165 °C přibližně 50–60 minut.
3. Zatímco nám dort chladne, ochutíme zakysanou smetanu cukrem, kůrou a šťávou z pomeranče a špetkou skořice.
4. Dort po vychladnutí potřeme polevou a můžeme podávat.
Dobrou chuť!
TOP HOTEL Praha je rozsahem svých služeb zcela unikátní. Stojí uprostřed zahrady a svým hostům nabízí ubytování ve více než 800 pokojích a apartmá, kapacitu až 5 tisíc míst v 5 kongresových sálech a 16 saloncích. Je tak největším kongresovým hotelem v Evropě. Součástí komplexu je jedinečná japonská zahrada s vodopádem, jezírkem a zpívající fontánou. Pod jednou střechou naleznete i 5 restaurací a barů a širokou škálu wellness služeb. Samozřejmostí je rozlehlé parkoviště.