• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Vizitka
  • Rozžhavený tandoor

Rozžhavený tandoor

Jiří Kolečko
| 27. 7. 2012
Vizitka
Rozžhavený tandoor

Tandoor – tradiční indická pec, která se v Indii používá již 5000 let, pronikla i do jednoho z nejvyhlášenějších pražských restaurantů. Do Zátiší ji přivezli pro hostujícího kuchaře Mahavira Kanswala, schopného její útroby roztopit pěkně dožhava.

Rodák z Dehradunu, hlavního města státu Uttarakhand, rozkládajícího se asi 250 km severně od Dillí, přijel do Prahy již před několika měsíci. Z typicky zemědělského regionu, ve kterém tvoří hlavní složku potravy rýže, čočka a čerstvý kozí sýr, s sebou přivezl nejen návyky, které získával již v raném dětství, ale i zkušenosti z velkých indických restaurací. Ty pak přetavil ve svém tandooru v ženevské Rasoi v michelinskou hvězdu.

Vůně koření

„U svých kuchařů podporuji týmového ducha a dobrou náladu – myslím si totiž, že host pozná, zda jeho jídlo bylo uvařeno s láskou a v dobrém rozmaru,“ říká šéfkuchař restaurace V Zátiší Milan Hořejš. Této hlavní zásadě se podřídil i Mahavir. „Zapadl dobře do party a ohlasy na jeho kuchyni jsou výborné. Museli jsme dovézt další dva tandoory,“ dodává Milan Hořejš.

Mladý, jedenatřicetiletý kuchař Mahavir Kanswal se musel v Praze přizpůsobit novým podmínkám. „Ve Švýcarsku jsem měl hodně indických kamarádů, jsem s nimi stále ve spojení na Facebooku. Nové kontakty jsem si ale našel i tady, cítím se zde po těch několika měsících dobře, mám velkou podporu od kolegů v kuchyni a také od vedení společnosti. Stýská se mi ale po manželce a sedmiletém synkovi Amanovi,“ svěřuje se Mahavir. S úsměvem dodává: „S jídlem mám u vás občas problém, ale pivu jsem na chuť přišel.“

Kuchaře ze země tradic i moderních technologií chválí i manažer restaurace Libor Pavlíček: „Je neobyčejně pracovitý, tráví zde průměrně 10 hodin denně. Je také žádaný na různých akcích, na nichž naše společnost připravuje catering. Nedávno to bylo například setkání společnosti Tata Cars. Uspokojit přes dvě stovky manažerů z velké korporace po celé tři dny opravdu nebylo snadné a Mahavir tam sehrál klíčovou roli u indického bufetu.“ Ten mezitím již roztápí tandoor na teploty, které (těžko uvěřit, kdybychom to opravdu neviděli) měří holou rukou a připravuje ingredience.

„Celá Indie voní kořením. Rostou jich tam stovky a dávají jídlům jejich nenapodobitelnou chuť. Tady mám základ – pouhých šestnáct, ale bez nich bych nedokázal připravit řádné jídlo. Společně s Milanovým týmem jsme také museli otestovat nejrůznější směsi a posoudit, zda je čeští hosté přijmou. U některých jsme přece jen museli ubrat na intenzitě, hodně totiž sázím na vyváženou vůni i chuť. Není pro mne problém v Praze nakoupit potřebné ingredience. Jsou zde specializované prodejny, kde najdu i některá velmi speciální koření,“ pochvaluje si pravověrný Ind.

Ambasador chuti

V rodném státě Mahavira Kanswala se jídlo podává a jí trochu jinak, než je zvykem v Evropě. Všechna jídla putují na stůl najednou a stolující si vybírají a kombinují jednotlivé složky podle chuti. I když příbory jsou zde na rychlém postupu nejen ve velkých aglomeracích, na vesnici se stále ještě jí třemi prsty pravé ruky. „Hodně jsme společně zapracovali na stylingu Mahavirových jídel, který bylo nutné přizpůsobit našemu standardu,“ komentuje pokrok svého kolegy Milan Hořejš. A hned dodává: „My jsme se zase od něj naučili různé triky, které jsou v kuchyni hodně důležité.“ Mezitím indická posila Zátiší peče typické chlebové placky – na stěny tandooru rukou lepí připravené bochánky, rychle je tvaruje a za chvíli jsou již dva druhy orientálního chleba připravené k podávání.

Teplota v peci stoupá a s ní nabírá na tempu i Mahavirovo kuchařské žonglérství. Rychle míchá koření, vytváří marinády na krevety i kuřecí maso a na dlouhých jehlách ho opéká v rozpáleném tandooru. Během 40 minut se rodí menu, které bude ještě nějaký čas mámit hosty. Jak tvrdí Milan Hořejš: „Mahavir zde tvoří autentickou indickou kuchyni, jen jemně upravenou pro naše chuťové návyky.“


Know-how

Tandoor je tradiční indická pec (dnes se vyrábějí i elektrické), v níž se vyvine vysoký žár (až 480 °C). Pokrmy se v ní pečou buď na její vnitřní stěně, nebo napíchané na špíz.


(Foto: Jan Přerovský)

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

110 minut
Kuřecí miso polévka s nudlemi a zeleninou

Kuřecí miso polévka s nudlemi a…

45 minut
Pravé maďarské lečo

Pravé maďarské lečo

20 minut
Cuketová polévka s mátou a hráškem

Cuketová polévka s mátou a hráškem

Poslední sledované recepty

69
Řecký salát s cizrnou
Řecký salát s cizrnou
54
Guláš na pivu a hrubozrnné hořčici
Guláš na pivu a…
32
Špízy se svěžím salátem
Špízy se svěžím salátem
32
Ananasovo-kokosová roláda "Piña Colada"
Ananasovo-kokosová…
31
Maďarský guláš po našem
Maďarský guláš po našem

Zajímavé články

Poctivá česká kuchyně od pondělí do pátku: 5 receptů, které budete milovat
Poctivá česká kuchyně od pondělí do pátku: 5…
11 skvělých nápadů, jak zužitkovat cukety. Nasladko i naslano!
11 skvělých nápadů, jak zužitkovat cukety.…
Amatérská cukrářka začala dělat huňaté dorty jako únik od stresující práce. Dnes si je u ní objednávají i celebrity
Amatérská cukrářka začala dělat huňaté dorty jako…
Která část melounu je nejzdravější? Ta, která většinou končí v koši!
Která část melounu je nejzdravější? Ta, která…
Dokonalý moučník na léto? Udělejte si tento nepečený piškotový dort s ovocem!
Dokonalý moučník na léto? Udělejte si tento…
AHA.cz Velké odhalení! Kuchařová ukázala novou známost

Velké odhalení! Kuchařová ukázala novou známost

Mimibazar Poporodní inkontinence trápí až třetinu žen. Pomůže posilování pánevního dna i Venušiny kuličky

Poporodní inkontinence trápí až třetinu žen. Pomůže posilování pánevního dna i Venušiny kuličky

Dáma.cz Láska mezi slavnými: 7 českých párů, kterým vztah vydržel celý život. Jaký je jejich návod na štěstí?

Láska mezi slavnými: 7 českých párů, kterým vztah vydržel celý život. Jaký je jejich návod na štěstí?

Blesk pro ženy Není vidět, přesto vás chrání každý den. Kdo je váš tajný strážce?

Není vidět, přesto vás chrání každý den. Kdo je váš tajný strážce?

Ženy.cz Knírek jako nový trend! Nejvíc HOT jsou totiž muži s knírkem

Knírek jako nový trend! Nejvíc HOT jsou totiž muži s knírkem

Blesk.cz Bývalý parťák Bartošové (†48) v šoku: Děsivá nehoda na dálnici!

Bývalý parťák Bartošové (†48) v šoku: Děsivá nehoda na dálnici!

SportRevue.cz FOTO : Sexy Soccer! I takhle (kdysi) vypadalo žhavé (a polonahé) fotbalové léto

FOTO : Sexy Soccer! I takhle (kdysi) vypadalo žhavé (a polonahé) fotbalové léto

Maminka.cz První sedmerčata na světě: 42 lahví mléka a 52 plenek denně. Jejich táta nezvládl péči a opustil je, dnes jsou z nich premianti

První sedmerčata na světě: 42 lahví mléka a 52 plenek denně. Jejich táta nezvládl péči a opustil je, dnes jsou z nich premianti

Blesk Horoskopy Partner podle čísla vědomí: Kdo je samec a kdo ženu nosí na rukou?

Partner podle čísla vědomí: Kdo je samec a kdo ženu nosí na rukou?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Vizitka
  • Rozžhavený tandoor
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact