• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Vizitka
  • Raymond Blanc

Raymond Blanc

F.O.O.D.
| 11. 11. 2011
Vizitka
Raymond Blanc

Když se roku 1972 vylodil se svou renaultkou 5 u britských břehů, měl za sebou vyhazov z michelinské restaurace. Dnes je Raymond Blanc v Británii symbolem prvotřídní gastronomie, jeho restaurace drží dvě michelinské hvězdy už šestadvacet let a on sám už čtyři roky Řád britského impéria.

Dobrodružství – tak by se asi dal nazvat počin Raymonda Blanca, když roku 1983 zakoupil na idylickém anglickém venkově historické panské sídlo Great Milton Manor, aby je přeměnil na francouzský restaurant s názvem Le Manoir aux Quat‘Saisons, k němuž postupně přidával užitkové i okrasné zahrady. Romantické historické stavení potřebovalo údržbu, a zda do hloubi venkova budou zajíždět místní, aby si ověřili, jak si francouzský mušketýr, který již deset let pobýval a vařil v jejich zemi, povede v tak grandiózním podniku, také nebylo jisté.

Praktická výchova

Raymond se narodil Besançonu, hlavním městě regionu Franche-Comté. Traduje se, že zatímco jeho dvě sestry se učily pilně vařit pod dohledem přísné maminky, Raymonda se ujímal spíš otec, vášnivý zahrádkář a bylinkář. K desátým narozeninám daroval synovi také sezonní kalendář zeleniny a bylin i mapku, kam chodit v okolí na houby – výcvik, z něhož Raymond těží dodnes. Na dětství dnes vzpomíná mimo jiné i takto: „Už jako dítě jsem se toho o jídle hodně dovídal. Máma mi předala vše, co uměla, a dodneška je pro mne zdrojem inspirace, některá její jídla s obměnami vařím i nyní. Moc jsem jí pomáhal hlavně v zahradě. Mým úkolem bylo vždycky ráno dojít pro bylinky a zeleninu. Oba rodiče mě učili, jak důležité je pracovat se sezonními a místními produkty (upřímně řečeno, nic jiného nám ani nezbývalo, o supermarketech jsme tehdy neměli ani ponětí). Jedli jsme to, co dala zahrada a sad, a co se nespotřebovalo, jsme zavařili a naložili na zimu.“

Po celkem idylickém dětství se Raymond vyučil číšníkem. Hned první místo bylo dosti prestižní, michelinskou hvězdičkou oceněný Le Palais de la Biere v Besançonu. Raymondova kariéra zde však rychle skončila, když se pokoušel šéfkuchaři radit, jak má vařit. Manažer restaurace ale věděl o pracovní nabídce v Anglii. Raymond vyrazil přes Kanál, aby zakotvil v hospodě The Rose Revived v Oxfordshiru. Znalost angličtiny si vylepšil mimo jiné sňatkem s dcerou majitelů Jenny, s níž má dva syny. Podnikaví novomanželé roku 1977 zastavili dům, zadlužili se u 18 dalších lidí a otevřeli si v Summertownu v průchodu mezi obchodem se spodním prádlem a charitou restauraci Les Quat‘Saisons.

Úspěch byl okamžitý – v renomovaném gastroprůvodci Egon Ronay se stali restaurací roku a získali hned dvě michelinské hvězdy! „Byly to doby, kdy se poměrně špatně sháněly kvalitní a čerstvé suroviny. Když dorazily ryby, páchla celá ulice a v restauraci jsem měl problém sehnat dobrý chleba, tak jsem si roku 1981 otevřel pekárnu a cukrárnu s názvem Maison Blanc. Ve dne jsem vařil a v noci pekl, “ vzpomíná Raymond. Postupně se z ní vyvinula kavárna a podnik má dnes patnáct poboček po celé Británii a jeho značkové výrobky se prodávají i v lahůdkových řetězcích Waitrose či Harrods.

Malé francouzské panství

Roku 1996 následoval řetězec restaurací s názvem Le Petit Blanc (nyní Brasserie Blanc), které se staly výrazem Raymondovy filozofie o „dobrém jídle coby středobodu dobrého života“, které by bylo navíc finančně přístupné širokým vrstvám. Následovalo několik televizních pořadů a show. Z Raymonda se pomalu stávala celebrita, a tlak se projevil i v jeho soukromém životě. Porozvodové vyrovnání s Jenny jej málem o řetězec brasserií připravilo a ani jejich další osud nebyl jednoduchý. Později ho Blanc částečně odprodal, ale podílí se na tvorbě jídelníčku a receptů. Řetězec dnes čítá na dvacítku podniků a jejich počet by se měl zdvojnásobit.

Velké dobrodružství

Přestože předchozí vývoj jasně prokázal, že se Raymondovy vize zhmotňují se značným úspěchem (nemluvě už o maximálním osobním nasazení), nebyla koupě mírně zvetšelého panského sídla v Great Miltonu zrovna sázkou na jistotu. Raymond si jí splnil sen o tradiční restauraci s hotelem, zasazeném do nádherného přírodního prostředí. Dostalo se mu jména Le Manoir aux Quat‘Saisons a dnes patří k nejprestižnějším britským restaurantům. Svůj základní přístup k vaření Blanc nikdy nezměnil a uplatňuje ho i tady. „Vaření je v podstatě jednoduchá záležitost. Především potřebujete kvalitní sezonní a místní suroviny – můžete se spolehnout, že když budou místní, budou také sezonní, a většinou to platí i naopak. Ale co to znamená a proč je to tak důležité? Protože budou mít lepší chuť, barvu, konzistenci a obsah výživných látek. Často budou i levnější.“

Raymond není jen teoretik, právě naopak. Důsledná výchova v dětství z něj udělala znalce „všeho zeleného“ a zahrady u jeho restaurace slouží také jako experimentální laboratoř pod širým nebem. Pro některé druhy zeleniny a bylinky ani nepotřebuje dodavatele, vystačí si s vlastní produkcí. Raymond Blanc je známý i svou otevřeností a liberálním přístupem k mladým talentům. Ve svých restauracích vychoval řadu následovníků a známých jmen a šéfkuchaři si jej několikrát zvolili za „Šéfkuchaře šéfkuchařů“ – koneckonců sedmadvacet (!) z jeho žáků se také stalo držiteli michelinské hvězdy.

Raymondova škola

Blanc se rád dělí o své vědomosti prostřednictvím knih, festivalů, přednášek, televizních vystoupení a také kuchařských kurzů pro veřejnost (335 liber za jednodenní kurz, a jak píše jedna z účastnic, „šla jsem domů s pocitem, že jsem neztratila ani vteřinu. Vybrala jsem si cukrářský kurz a naučila se nejen spoustu úžasných dezertů, ale i rychlý postup a elegantní servírování“.) A leccos se během života koneckonců naučil i letošní pětašedesátník zasnoubený s o polovinu mladší ruskou nutriční poradkyní Natalií Traxel. „Aby byl váš vztah úspěšný stejně jako váš byznys, musíte mu věnovat stejnou lásku a péči. Já se to naučil natvrdo, po dvou rozvodech, a dneska si konečně život užívám.“

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

30 minut
Tortilla wrap s lilkem a halloumi

Tortilla wrap s lilkem a halloumi

300 minut
Švestková povidla

Švestková povidla

45 minut
Pravé maďarské lečo

Pravé maďarské lečo

Poslední sledované recepty

83
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami
Vepřové s mrkví, hráškem…
71
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
66
Řecký salát s cizrnou
Řecký salát s cizrnou
52
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
50
Dušené zelí s uzeným masem a cizrnou
Dušené zelí s uzeným…

Zajímavé články

Velký cuketový speciál: Rady, tipy a recepty, jak chutně naložit s úrodou cuket
Velký cuketový speciál: Rady, tipy a recepty, jak…
Rychlé buchty s broskvemi: 5 receptů na sladké letní moučníky, které mají šťávu
Rychlé buchty s broskvemi: 5 receptů na sladké…
Domácí vepřová konzerva: Pochoutka k letní večeři nebo na cesty, kterou zvládnete připravit i v paneláku
Domácí vepřová konzerva: Pochoutka k letní večeři…
Sezóna rajčat je tady! S našimi 50 recepty si s úrodou hravě poradíte. A ještě si pochutnáte!
Sezóna rajčat je tady! S našimi 50 recepty si s…
Letní mlsání? Pojďte na to chytře
Letní mlsání? Pojďte na to chytře
AHA.cz Laďka Něrgešová v paruce: Zdrcující verdikt lékařů

Laďka Něrgešová v paruce: Zdrcující verdikt lékařů

Mimibazar Vyzkoušeli jsme: Suchý olej Mixa proti celulitidě - přirozená cesta k hladší kůži bez jizev!

Vyzkoušeli jsme: Suchý olej Mixa proti celulitidě - přirozená cesta k hladší kůži bez jizev!

Dáma.cz Vzpomínáte? Takto vypadaly oblíbené potraviny za komunismu. Mnohé milujeme dodnes

Vzpomínáte? Takto vypadaly oblíbené potraviny za komunismu. Mnohé milujeme dodnes

Blesk pro ženy Manikúra, kterou milují celebrity: Hitem sociálních sítí jsou mléčné nehty

Manikúra, kterou milují celebrity: Hitem sociálních sítí jsou mléčné nehty

Ženy.cz Profesionální trenér otestoval 10 běžných sportů. Při kterém z nich spálíte nejvíc tuku?

Profesionální trenér otestoval 10 běžných sportů. Při kterém z nich spálíte nejvíc tuku?

Blesk.cz Něrgešová (49) bojuje s nádorem na mozku: Kdo ji nahradí na Primě? Kolegyně promluvily

Něrgešová (49) bojuje s nádorem na mozku: Kdo ji nahradí na Primě? Kolegyně promluvily

SportRevue.cz Nahota, běh, plavání, moře piva a zábava - takhle opět přivítají dánští studenti jaro

Nahota, běh, plavání, moře piva a zábava - takhle opět přivítají dánští studenti jaro

Maminka.cz Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Blesk Horoskopy 5 znamení, která vůbec nestárnou: Kdo zraje jako víno a těžko by mu někdo hádal jeho skutečný věk?

5 znamení, která vůbec nestárnou: Kdo zraje jako víno a těžko by mu někdo hádal jeho skutečný věk?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Vizitka
  • Raymond Blanc
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact