• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Vizitka
  • Ondřej Slanina o chřestu a o festivalovém menu, které můžete ochutnat na Chřestfestu

Ondřej Slanina o chřestu a o festivalovém menu, které můžete ochutnat na Chřestfestu

Alakarte.cz
| 25. 4. 2013
Vizitka
Ondřej Slanina o chřestu a o festivalovém menu, které můžete ochutnat na Chřestfestu

Rozhovor s Ondřejem Slaninou z pořadu Kluci v akci.

Jaký máte vztah ke chřestu?

Chřest mám samozřejmě rád. Dříve se pěstoval na jižní Moravě a nyní se pěstuje také v okolí Mělníka. Pěstovat chřest jinak není vůbec lehká záležitost, proto je také tak drahý. Byl bych rád, kdyby lidé viděli, jak se chřest pěstuje, sklízí, že je to opravdu velice pracné a namáhavé. Každý den se musí řádky obejít, musí se přikrývat, sklízí se také ručně, proto je cena taková, jaká je – stojí za ní spousta hodin poctivé ruční práce.

Sklízel jste také někdy chřest vlastnoručně?

Ano. A musím přiznat, je to vážně dřina, navíc je ta rostlina opravdu křehká, takže se s ní musí i náležitě zacházet a vyndat jí ručně je velice náročné.

Vaříte rád s chřestem?

Na přípravu jídel je to skvělá surovina. Příprava je jednoduchá a chřest má také univerzální využití v gastronomii. Chřest je univerzální surovina, která se dá podávat i jako samotný hlavní chod, nebo je to i výborný doplněk k masu, rybě. Je možné jej zpracovávat za studena i v tepelných úpravách, zapékat, vařit. Chřest je pro mě výborná univerzální surovina, kterou je možné použít nejen jako přílohu, ale také jako dominantní prvek například u hlavního chodu.

Jaké menu jste si pro Chřestfest připravil?

V rámci Chřestfestu budeme podávat předkrm - salát s blanšírovaným zeleným chřestem, zastřeným vejcem, krutóny, vlašskými ořechy a pažitkovo – jogurtovým dipem. Dále jako hlavní chod chřestové rizoto podávané s pestem z medvědího česneku, kousky pečených kuřecích prsíček z Bresse a parmazánem. A jako dezert klasický jahodový cheseecake s čerstvou jahůdkou.

Proč jste zvolil právě takové složení festivalového menu?

Chřest je pro mě výborná univerzální surovina, kterou je možné použít nejen jako přílohu, ale také jako dominantní prvek například u hlavního chodu. Navíc když je to o chřestu, musí se dávat pozor, aby se celé jídlo poté nepřebilo nějakou chutí silného koření. Proto používáme suroviny jemné chuti, aby si člověk vychutnal u chřestu právě tu jeho jemnou chuť. Bohužel je velice jednoduché celé jídlo zkazit, tím, že se tam právě přidá něco velice výrazného, a pak už nevíte, co jíte.

Co se týče našeho chřestového rizota, tak se jedná o standardní spojení rizota s chřestem, je to podobné asi jako klasické houbové, zkrátka chřest se k rýži hodí. V hlavním chodu využíváme také skvělé kombinace se smetanou a kuřetem. Používáme to nejkvalitnější kuře z oblasti Bresse a budeme jej podávat s pestem z medvědího česneku, který je hlavně známý pro svou lehkou česnekovou chuť. Málokdo také ví, že jsou to zelené listy ne palice, tudíž nepřebije tu chuť a naopak jídlo skvěle dochutí.

Dezert je klasický cheseecake dělaný přímo ze sýru Philadelphia, v dezertu sice není chřest, ale sezona jahod a chřestu si je blízká a toto je fantastický dezert. Zajímavé je, že se dělá dle různých receptů. My se držíme americké receptury, proto využíváme právě sýru Philadelphia, který je tučný a jemný, protože při použití tvarohu vám sousta mohou takzvaně drhnout na jazyku, a to se vám u našeho dezertu rozhodně nestane.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

Bleskové špagety s rajčaty a burratou

Bleskové špagety s rajčaty a burratou

40 minut
Cuketové hranolky

Cuketové hranolky

35 minut
Kapie plněné kuřecím masem

Kapie plněné kuřecím masem

Poslední sledované recepty

184
Smetanové fleky se zelím
Smetanové fleky se zelím
182
Bramborový guláš s hlívou
Bramborový guláš s hlívou
114
Černá čočka s mrkví
Černá čočka s mrkví
90
Klasické lečo
Klasické lečo
74
Cizrnové ragú s rýží
Cizrnové ragú s rýží

Zajímavé články

Aronie je trpká, ale velmi zdravá: Tipy, jak ji využít v kuchyni, aby vám chutnala
Aronie je trpká, ale velmi zdravá: Tipy, jak ji…
Máte velkou úrodu rajčat? 3 recepty, jak je uchovat na zimu
Máte velkou úrodu rajčat? 3 recepty, jak je…
Jak na dokonalé krevety? Od výběru přes loupání až po senzační recepty
Jak na dokonalé krevety? Od výběru přes loupání…
11 rajčatových polévek, které budete milovat. Ta ze školní jídelny jim nesahá ani po paty!
11 rajčatových polévek, které budete milovat. Ta…
Claudia Schiffer jedla v dětství stále dokola jedno jídlo. Do dietního jídelníčku byste ho asi nezařadili
Claudia Schiffer jedla v dětství stále dokola…
AHA.cz Ex-ministr zdravotnictví Vojtěch promluvil o Něrgešové

Ex-ministr zdravotnictví Vojtěch promluvil o Něrgešové

Mimibazar Island: Země ohně a ledu

Island: Země ohně a ledu

Dáma.cz Povislé paže: Co je způsobuje a jak s tím bojovat?

Povislé paže: Co je způsobuje a jak s tím bojovat?

Blesk pro ženy Hvězdná módní inspirace do přechodného počasí: Bodovala Pavlová, Švandová i Leitgeb

Hvězdná módní inspirace do přechodného počasí: Bodovala Pavlová, Švandová i Leitgeb

Ženy.cz Nesnesitelný hluk v hlavě aneb Můj tragikomický boj s tinnitem

Nesnesitelný hluk v hlavě aneb Můj tragikomický boj s tinnitem

Blesk.cz Kaira Hrachovcová šokovala: Přišla o vlasy!  Podivná slova jako vysvětlení

Kaira Hrachovcová šokovala: Přišla o vlasy! Podivná slova jako vysvětlení

SportRevue.cz FOTO: Sexy kalendář. Polonahým cheerleaders to v plavkách zatraceně sluší

FOTO: Sexy kalendář. Polonahým cheerleaders to v plavkách zatraceně sluší

Maminka.cz Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Blesk Horoskopy Bohyní po padesátce? Odbornice prozrazuje rituály, které změní váš pohled na stárnutí!

Bohyní po padesátce? Odbornice prozrazuje rituály, které změní váš pohled na stárnutí!

  • Recepty.cz
  • Články
  • Vizitka
  • Ondřej Slanina o chřestu a o festivalovém menu, které můžete ochutnat na Chřestfestu
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact