• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Vizitka
  • Ondřej Slanina o chřestu a o festivalovém menu, které můžete ochutnat na Chřestfestu

Ondřej Slanina o chřestu a o festivalovém menu, které můžete ochutnat na Chřestfestu

Alakarte.cz
| 25. 4. 2013
Vizitka
Ondřej Slanina o chřestu a o festivalovém menu, které můžete ochutnat na Chřestfestu

Rozhovor s Ondřejem Slaninou z pořadu Kluci v akci.

Jaký máte vztah ke chřestu?

Chřest mám samozřejmě rád. Dříve se pěstoval na jižní Moravě a nyní se pěstuje také v okolí Mělníka. Pěstovat chřest jinak není vůbec lehká záležitost, proto je také tak drahý. Byl bych rád, kdyby lidé viděli, jak se chřest pěstuje, sklízí, že je to opravdu velice pracné a namáhavé. Každý den se musí řádky obejít, musí se přikrývat, sklízí se také ručně, proto je cena taková, jaká je – stojí za ní spousta hodin poctivé ruční práce.

Sklízel jste také někdy chřest vlastnoručně?

Ano. A musím přiznat, je to vážně dřina, navíc je ta rostlina opravdu křehká, takže se s ní musí i náležitě zacházet a vyndat jí ručně je velice náročné.

Vaříte rád s chřestem?

Na přípravu jídel je to skvělá surovina. Příprava je jednoduchá a chřest má také univerzální využití v gastronomii. Chřest je univerzální surovina, která se dá podávat i jako samotný hlavní chod, nebo je to i výborný doplněk k masu, rybě. Je možné jej zpracovávat za studena i v tepelných úpravách, zapékat, vařit. Chřest je pro mě výborná univerzální surovina, kterou je možné použít nejen jako přílohu, ale také jako dominantní prvek například u hlavního chodu.

Jaké menu jste si pro Chřestfest připravil?

V rámci Chřestfestu budeme podávat předkrm - salát s blanšírovaným zeleným chřestem, zastřeným vejcem, krutóny, vlašskými ořechy a pažitkovo – jogurtovým dipem. Dále jako hlavní chod chřestové rizoto podávané s pestem z medvědího česneku, kousky pečených kuřecích prsíček z Bresse a parmazánem. A jako dezert klasický jahodový cheseecake s čerstvou jahůdkou.

Proč jste zvolil právě takové složení festivalového menu?

Chřest je pro mě výborná univerzální surovina, kterou je možné použít nejen jako přílohu, ale také jako dominantní prvek například u hlavního chodu. Navíc když je to o chřestu, musí se dávat pozor, aby se celé jídlo poté nepřebilo nějakou chutí silného koření. Proto používáme suroviny jemné chuti, aby si člověk vychutnal u chřestu právě tu jeho jemnou chuť. Bohužel je velice jednoduché celé jídlo zkazit, tím, že se tam právě přidá něco velice výrazného, a pak už nevíte, co jíte.

Co se týče našeho chřestového rizota, tak se jedná o standardní spojení rizota s chřestem, je to podobné asi jako klasické houbové, zkrátka chřest se k rýži hodí. V hlavním chodu využíváme také skvělé kombinace se smetanou a kuřetem. Používáme to nejkvalitnější kuře z oblasti Bresse a budeme jej podávat s pestem z medvědího česneku, který je hlavně známý pro svou lehkou česnekovou chuť. Málokdo také ví, že jsou to zelené listy ne palice, tudíž nepřebije tu chuť a naopak jídlo skvěle dochutí.

Dezert je klasický cheseecake dělaný přímo ze sýru Philadelphia, v dezertu sice není chřest, ale sezona jahod a chřestu si je blízká a toto je fantastický dezert. Zajímavé je, že se dělá dle různých receptů. My se držíme americké receptury, proto využíváme právě sýru Philadelphia, který je tučný a jemný, protože při použití tvarohu vám sousta mohou takzvaně drhnout na jazyku, a to se vám u našeho dezertu rozhodně nestane.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Těstoviny se sušenými rajčaty

Těstoviny se sušenými rajčaty

55 minut
Jablečná buchta

Jablečná buchta

50 minut
Kulajda

Kulajda

Poslední sledované recepty

129
Bramborovo-zeleninový guláš
Bramborovo-zeleninový…
83
Guláš (nejen) se žampiony
Guláš (nejen) se žampiony
61
Zelný salát se zeleninou
Zelný salát se zeleninou
31
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
24
Veganské plněné papriky s rajskou omáčkou
Veganské plněné papriky…

Zajímavé články

Nejkrásnější podzimní věnce z jedlých surovin: Krása a kreativita v jednom
Nejkrásnější podzimní věnce z jedlých surovin:…
Jasmínový čaj je v kurzu. Naučte se z něj připravit lahodný nápoj i dezert podle receptu Josefa Maršálka
Jasmínový čaj je v kurzu. Naučte se z něj…
Nepečený dezert 3x jinak: Zkuste oblíbenou dobrotu prince Harryho, čokoládový tiffin nebo karamelové pokušení
Nepečený dezert 3x jinak: Zkuste oblíbenou…
Burčák je zpět! Kolik ho vypít, aby vám prospěl, a jak poznat ten kvalitní?
Burčák je zpět! Kolik ho vypít, aby vám prospěl,…
Nejlepší pečené brambory? Zkuste recept na bouchačky od Jamieho Olivera
Nejlepší pečené brambory? Zkuste recept na…
AHA.cz Třaskavý konec u Boučka? Vyjádření moderátora mluví za vše

Třaskavý konec u Boučka? Vyjádření moderátora mluví za vše

Mimibazar Recenze aplikace Molecula: Inovace v péči o zdraví! Pomáhá mít zdraví celé rodiny pod kontrolou

Recenze aplikace Molecula: Inovace v péči o zdraví! Pomáhá mít zdraví celé rodiny pod kontrolou

Dáma.cz Tohle jsou géniové zvěrokruhu: Která znamení mají předurčené vysoké IQ?

Tohle jsou géniové zvěrokruhu: Která znamení mají předurčené vysoké IQ?

Blesk pro ženy Jak nosit černou, aby vám nepřidala na věku? Tyhle triky radí stylistka!

Jak nosit černou, aby vám nepřidala na věku? Tyhle triky radí stylistka!

Ženy.cz Podpatky mi zlepšily život! A vám ho rozhodně zlepší taky

Podpatky mi zlepšily život! A vám ho rozhodně zlepší taky

Blesk.cz Někdejší hvězda Novy Ivan Břešťák: Rok po svatbě mu zemřela manželka Klára (†30)!

Někdejší hvězda Novy Ivan Břešťák: Rok po svatbě mu zemřela manželka Klára (†30)!

SportRevue.cz Smolaři. 5 legend českého hokeje, které přišly o zlatý turnaj v Naganu

Smolaři. 5 legend českého hokeje, které přišly o zlatý turnaj v Naganu

Maminka.cz Přehnaně liberální výchova je naprostá ohavnost. My se nepřizpůsobujeme dítěti. Dítě se přizpůsobuje nám, říká Marek Herman

Přehnaně liberální výchova je naprostá ohavnost. My se nepřizpůsobujeme dítěti. Dítě se přizpůsobuje nám, říká Marek Herman

Blesk Horoskopy Snaží se s vámi spojit andělé? Podle času poznáte, co vám chtějí říct

Snaží se s vámi spojit andělé? Podle času poznáte, co vám chtějí říct

  • Recepty.cz
  • Články
  • Vizitka
  • Ondřej Slanina o chřestu a o festivalovém menu, které můžete ochutnat na Chřestfestu
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact