Odpovědi na nejčastější otázky ohledně vaření v mikrovlnné troubě pro vás sestavila possum.
HLAVNÍ PRAVIDLA:
* Nebát se a zkoušet.
* Mikrovlnky jsou různé, dnes normálně okolo 1000 Watts. Tudíž časy udané v receptech, nemusí být ty pravé pro vaši mikrovlnku. Ono také záleží na velikosti a teplotě pokrmu a vnitřní velikosti mikrovlnky. Zhruba se můžeme řídit podle: 50 W je asi 10 sekund, 100 W asi 15 sekund na minutu rozdíl plus či mínus v udaném receptu ku vaší mikrovlnce. V každém případě, nejsme-li si jisti, dáme času méně, přidat můžem vždycky, ubrat ne.
* Má-li pokrm zůstat vlhký, použijeme víko nádoby nebo mikrotenovou fólii.
* Má-li být pokrm suchý, nebo šplíchá, použijeme papírový ubrousek. (Řízek - papír dáme pod i na řízek).
* Tekutiny a jídla s vysokým obsahem vody se vlní déle, než jídla s malou vlhkostí.
* Tekutiny a jídla jako omáčky mícháme během vaření.
* Jídla s vysokým obsahem tuku nebo cukru se vaří rychleji.
* Jídlo do nádoby nebo přímo mikrovlnky rozložíme stejnoměrně.
NÁDOBÍ
* Nejlepší tvar je kulatý. (Sekaná ale vypadá mnohem hezčí jako bochánek).
* Varné sklo je snad nejlepší.
* Nádobí pro mikrovlnky (umělohmotné, silikonové atd). I to nejlepší (či nejdražší) po dlouhodobém používání k vlnění (nemyslím jen ohřívání) může načichnout (kořením, česnekem) a zabarvit se (kečupem, rajčatovou pastou, kari atd.) Také vysoké teploty tuku tomuto nadobí nesvědčí. Výhoda tohoto nádobí – může do mražáku a hned do mikrovlnky.
* Porcelán a kamenina, keramika nebo hliněné nádoby (s glazurou) bez jakéhokoliv obsahu kovu.
Hrnky s lepenými oušky nejsou vhodné.
* Na velmi krátkou doubu ohřívání můžeme použít papírové hrnky (ne voskované), lněné plátno (pytlík na housky, chleba), některé umělohmotné nádobí, dřevo (špízy).
* Také můžeme použít thermoplastik pytlík na pečení či vaření (Musíme propíchnout, aby mohla unikat pára.)
* Mikropečící fólie je speciálně pro mikrovlnky. Napomáhá opečení jídla.
Zkouška nádobí:
Nejsme-li si jisti, je-li nádoba vhodná (třeba skleněná), dáme do ní hrnek vody a naplno vaříme 1 minutu.
* Je-li nádoba vlažná a voda horká, nádoba je vhodná.
* Je-li nádoba horká a voda jen teplá, nádoba je vhodná na krátkou dobu vlnění.
* Je-li nádoba velmi horká, je nevhodná.
POLÉVKY
* Použijeme větší nádobu, protože polévka může vzkypět.
* Jelikož vlníme, čas je kratší než klasické vaření, vypařování je nižší, tudíž používáme míň vody.
* Pro začátek vlnění zeleninu, maso atd. přikryjeme. Ke konci vlníme odkryté.
* Tekutiny přidáváme raději horké.
* Během vlnění párkrát zamícháme.
POZOR:
koření má vlněním výraznějši chuť, sůl raději vynecháme. Dosolit můžeme nakonec.
RYBY
* Vlníme-li celou rybu, kůži na pár místech nařízneme, jinak by explodovala.
* Filety - překryjeme tenčí části (okraje), abychom předešli převaření.
* Ponejvíc vlníme přikryté.
POZOR:
vlníme-li dlouho maso, bude tuhé.
DRŮBEŽ
* Vlnit můžeme celého ptáka nebo naporcovaného. (Slabší části dáme ke středu nádoby). Vlníme v thermo pytlíku nebo přikryté nádobě. Ke konci jen přikryté papírovým ubrouskem.
* Chceme-li (kvůli barvě), dáme na konec na pár minut dodělat do trouby.
POZOR:
Nedáváme-li do trouby, necháme pár minut (5-10) dojít.
MASO
* Ačkoliv se může vlnit celý kus masa, myslím si, že toto je lepší v troubě/remosce. Jinak, chcete-li to zkusit, je to jako u drůbeže, s přidáním koření podle chuti. Nesolit.
* Guláše a podobné, zase raději v papiňáku a jen dodělat v mikro. Ale záleží na mase, dá se udělat v mikrovlnce velmi dobře.
* Mleté maso, jakékoliv, v jakékoliv úpravě se dělá výborně. U mletého masa na omáčky, mícháme, hlavně ze začátku, aby se neutvořily svařené hrudky.
U sekané, vlníme přikryté. Ke konci přikryté jen papírovým ubrouskem.
ZELENINA
* Při vaření čerstvé zeleniny používáme míň vody než u klasického vařené na plotně.
* Ponejvíc vlníme přikryté.
* V polovině doby vlnění zamícháme nebo obrátíme.
* Vlníme-li celou zeleninu (jako brambory), rozložíme stejnoměrně a po okraji.
POZOR:
zeleninu se slupkou musíme párkrát propíchnout nebo naříznout, aby neexplodovala.
RÝŽE A TĚSTOVINY
* Těstoviny musí být celou dobu vlnění pod vodou.
* Rýže je nejlepší vstřebací metodou.
POZOR:
používáme větší nádobu, aby nepřekypěla.
OMÁČKY
* Ponejvíc vlníme odkryté.
* Po 1-2 minutách mícháme.
* Vajíčka nebo sýr, ve sladkých cukr, můžeme přidat až po dovlnění.
POZOR:
používáme 2x větší nádobu (na 500 ml omáčky 1000 ml nádobu), omáčky rády vzkypí.
DORTY/BUCHTY
* Nepřikrýváme.
* Nádoby na dorty jsou nejlepší kulaté, a ještě lepší s dírou uprostřed.
* Nádobu jenom vymažeme nebo vysprejujeme, vysypávat nemusíme.
*Muffinky (a podobné malé kousky) dáváme po okraji a ne doprostřed.
* Jelikož vlněním nedojde k upečenému zbarvení, nechceme-li buchtu zdobit, přidáme kakao.
POZOR:
dort je hotový, když je na povrchu ještě mírně lepkavý. Necháme dojít asi 5 minut.
ZAVAŘENINY
* Používáme méně vody, protože vypařování je menší než u klasického vaření.
* Nepřikrýváme.
* Kůra ovoce zůstane tužší než u normálního vaření. Krájíme menší kousky.
POZOR:
vzhledem k obsahu cukru používáme nádobu 2x větší než množství. Z téhož důvodu vlníme velmi opatrně, dojde lehce ke spálení pokrmu nebo ruky.