Hitem letošních Velikonoc se staly slané cupcakes! Velikonoce jsou sice svátky protkané vůní tradic, ale proč se stále držet pouze osvědčené klasiky a nezkusit si trochu zaexperimentovat? Připravte koledníkům k letošním svátkům jara pohoštění, které je opravdu překvapí a potěší.
TĚSTO
4 vejce
250 g anglické slaniny nebo uzeného masa
50 g Hery máslová příchuť
4 rohlíky
150 ml mléka
3 lžíce hrubé mouky
2 hrnky zelených bylinek, kopřiv, jarních cibulek a čerstvého špenátu
Sůl a pepř
KRÉM
500 g čerstvého krémového sýru
100 g Hery máslová příchuť
Nasekané zelené bylinky
Ideální je použít rohlíky jeden až dva dny staré. Nakrájejte je na malé kostky. Ty dejte do misky a zalijte mlékem. Osolte, opepřete a nechejte asi 15 minut nasáknout.
Oddělte žloutky od bílků. Žloutky přidejte do mísy k rohlíkovým kostičkám a zamíchejte. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Do rohlíkové směsi v míse vmíchejte na kostičky pokrájené maso, hrubou mouku a nasekané bylinky. Přimíchejte rozpuštěnou Heru máslovou.
Velice opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků. Ještě můžete lehce osolit a opepřit.
Těsto dejte do papírových formiček na mufiny. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C, půl hodiny.
Nechejte úplně vychladnout.
Sýr vyšlehejte se změklou Herou máslovou a dejte do zdobícího sáčku se špičkou. Ozdobte na vychladlé cupcaky. Nahoru ještě polovinu křepelčího vajíčka uvařeného natvrdo, kousek bylinek, které jsou i v těstě a kostičku dokřupava opražené slaniny.