Od obyčejné lásky k jídlu a cestování se Kateřina dostala až k tomu, že si založila vlastní blog. Její stránky smoothcooking.cz získaly mimo jiné 5. místo v kategorii objev roku v soutěži Aperol Spritz food blog roku 2014.
Jako většina blogerů i Katka založila svůj blog především proto, aby mohla s přáteli sdílet své recepty.
„Z papírového bloku, který jsem si začala psát před třemi lety, jsem je musela vždy vyfotit a pak přeposílat, takže vznik internetového zápisníku byl logickým krokem dopředu,“ říká blogerka. Na jaře to byl rok, co se ze zápisníku stal skutečný blog.
„Vnesla jsem do něj své a rodinné vyzkoušené recepty, duši, zážitky, poznatky, inspiraci, a hlavně osobní život. A naposledy také videa.“ Nejraději Katka vaří hovězí líčka na červeném víně se smetanovou bramborovou kaší. „Je to pro mě sváteční jídlo, se kterým se doslova mazlím,“ přiznává. „Připravuji ho půl dne a servíruji s velkým očekáváním.“
Podle jejích zkušeností toto jídlo zaručeně vykouzlí každému úsměv na rtech a spokojený výraz ve tváři. Jejím největším obdivovatelem je pochopitelně manžel. Ačkoli tvrdí, že od své ženy miluje absolutně každé jídlo, nejradši má asi hovězí burgery s domácí majonézou i bulkou nebo banánový koláč s velkými kousky čokolády a oříšků. „To by mohl jíst nonstop,“ směje se blogerka.
S košíkem a dekou
Protože Katka je z Prahy, nejraději nakupuje na farmářských trzích na náměstí Jiřího z Poděbrad. „Mají duši, atmosféru a styl,“ říká. „Každou sobotu se dojímám nad tím, jak je krásné, že stále více a více lidí chodí nakupovat na trhy. Někteří dokonce s proutěným košíkem v ruce!“ Ona s manželem s sebou kromě košíku na nákup bere také deku, protože oblíbenou akci spojují rovnou s piknikem.
Před kamerou
Největší novinkou jejího blogu jsou momentálně videa, od kterých si Katka hodně slibuje i do budoucna. „Plánuji převést blog i do videoformátu, přijde mi to jako milá komunikace se čtenáři a další krok jim být zase o kus blíže,“ slibuje foodblogerka.
Chtěla by točit „food haul“ (video o koupených potravinách a všem kolem vaření), vlogy z food akcí a cestování, videorecepty a různá „povídací“ videa. „Tohle v České republice zatím nikdo z foodblogerů nedělá. Nebo o něm alespoň nevím,“ dodává Katka. Vydat se s vařením mimo internet zatím v plánu nemá, a to hlavně z časových důvodů. „Ale v daleké budoucnosti pár plánů nebo spíše snů mám,“ slibuje.
Unknown media type: gallery
Květákový krém s praženými semínky
8 porcí - příprava: 30 minut
* 1 střední květák
* 0,5 l vývaru
* 10 g másla
* 2 malé cibule
* 1 střední mrkev
* 1 stroužek česneku
* 1 vejce
* hrst nastrouhaného výraznějšího sýra
* sůl a pepř
* 2 hrsti opražených slunečnicových semínek
* orestovaná uzenina nebo šunka
Květák rozeberte na růžičky a pokrájejte. Mrkev a cibuli nakrájejte na kostičky, česnek na plátky. Sýr nastrouhejte. V hrnci na másle nechte zesklovatět cibuli, přidejte mrkev a česnek a restujte. Přidejte květák a asi 2 minuty opékejte. Zalijte vývarem a litrem vody. Vařte 15 minut, rozmixujte, případně zřeďte vodou. Dochuťte. Z vajíčka a sýra vyšlehejte kašičku a po lžičkách ji nakapejte do bublající polévky. Polévku ozdobte semínky a uzeninou či šunkou.
KATEŘINA KURANOVA (28)
Ve volném čase foodblogerka a manželka, profesí asistentka v automobilovém průmyslu. Majitelka dvou mini psů, milovnice pečiva, brunche, pikniků, a především Francie.
Sama o sobě říká, že je extrovertní introvert a introvertní extrovert. Ráda chodí sama do kavárny, koupí si horkou čokoládu a dezert, oprostí se od okolí a vyčistí si hlavu.
Kromě jídla ji baví také cestování, focení, móda, kreativita a design. Sbírá ubrousky a měsíčně utrácí spoustu peněz za vše, co se hodí do kuchyně a na vaření.