Ježíšek víno nepije, ale nosí! A navíc dobře vaří.
Redakce
|
13. 11. 2012
Vizitka
Bohužel vám neumíme říct, jestli skutečný Ježíšek víno pouze nosí a zda opravdu dobře vaří. My ale mluvíme o Ježíškovi, který v Brně představí 8. a 9. prosince špičkové moravské vinaře v atraktivních prostorech brněnského podzemí a sklepů a navíc zde nabídne i gastronomické zážitky – to vše na Festivalu otevřených sklepů.
„Jeden ze sloganů Vánočního Festivalu otevřených sklepů zní: ,Ježíšek víno nepije, ale nosí!‘“ říká s úsměvem ředitel festivalu Juraj Flamik z Nadace Partnerství, která festival organizuje. „Chceme tím nalákat všechny milovníky vína, aby přišli na festival ochutnat více jak 300 vzorků vín od 33 vinařů a sami si vybrali a nakoupili vína, kterými pak budou o svátcích zásobit svůj vánoční stůl.“
Festival otevřených sklepů putuje po jižní Moravě již čtvrtým rokem a představuje vždy na jeden víkend vinaře a vína v jejich sklepech v několika obcích zároveň. „Během těch čtyř let jsem se osobně seznámil se dvěma stovkami vinařů a každý z nich má trochu jiný příběh,“ říká nám u skleničky vlašáku ředitel festivalu, Juraj Flamik. „No a teď po těch letech jsme se rozhodli, že vinařskou Moravu i vinařské příběhy konečně přivezeme do Brna,“ doplňuje se smíchem.
Celkem 33 vinařů přijede na Vánoční Festival otevřených sklepů a na otázku, kde přesně vinaře najdeme, odpovídá pan Flamik tajemným úsměvem. Vzápětí nám ale prozrazuje, že pro nejzajímavější vinaře se hodí jen nejzajímavější místa. A když místa pro vinaře, tak jedině ve sklepech. „Vybrali jsme třicítku míst, která mají sklepní charakter a netradiční atmosféru. Jsou mezi nimi vyhlášené brněnské restaurace, jako je například La Bouchée nebo Thalie, vinotéky a vinárny i například Labyrint pod Zelným trhem nebo kasematy na Špilberku. Otevřeme i unikátní soukromé sklepy pod ulicí Hlinky.“
K vínu zároveň patří neodmyslitelně i dobrá gastronomie. Zapojené restaurace proto nabízí speciální festivalová menu, často v doprovodu vhodných vzorků vín. „V gastro programu najdete hned několik pořadů založených na tzv. snoubení jídla a vína. Ke každému jídlu se hodí jiné víno a festivalová menu jsou přesně takto připravena,“ vysvětluje Flamik. Restaurace La Bouchée nabídne francouzské speciality s víny Vinařství V&M Zborovský, ve Vinotéce Sonneck připravují zabijačkové speciality i čtyřchodové menu s víny, v restauraci Baroko zase menu tradčních jídel s víny Gotberg.
Jak to vše tedy vlastně bude probíhat? „Za vstupenku, kterou můžete koupit v předprodeji, dostanete na registračním místě v sále tělocvičny Pod Hradem tištěného průvodce se všemi informacemi i kupony na odběr lahvového vína v hodnotě 200 Kč. Tady si také můžete nakoupit vína od všech vinařů. Zároveň dostanete degustační skleničku, tašku s logem a takto vybaveni můžete vyrazit do sklepů, kde u každého vinaře můžete ochutnat všechny jeho vzorky.“ Vše prý najdeme na www.otevrenesklepy.cz.
Nechali jsme se zlákat a druhý prosincový víkend jedeme do Brna za vinaři.