• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Články
  • Vinný sklípek
  • Za písní burčáku

Za písní burčáku

F.O.O.D.
| 19. 8. 2016
Vinný sklípek
Za písní burčáku

Když zavoní, je jasné, že z láhve teče burčák a že je tady vinobraní. Vydejme se za dobrým mokem, vychutnejme si jeho navinulou chuť i lehtání na jazyku. Třeba nás konečně přiměje hledat i další lahůdky mezi vinohrady.

Burčák je burčákem, jen pokud se jedná o částečně zkvašený mošt z plodů révy vinné, vyrobený výhradně z letošních tuzemských hroznů. Prodávat se může od 1. srpna do 30. listopadu příslušného roku. Burčák vyrobený mimo Českou republiku se smí označovat pouze jako „částečně zkvašený hroznový mošt“.

Burčák samotný je mezistadiem mezi moštem a vínem s obsahem alkoholu 1–7 %. Nejtypičtější je bílý se světle slámovou až tmavě žlutou barvou, více či méně zakalený kvasným kalem.

Vyrábí se nejčastěji z odrůd Irsai Oliver, Müller Thurgau, Muškát moravský nebo Chardonnay. V září, kdy dozrávají modré odrůdy, můžete narazit i na burčák červený. V mnoha vinařských zemích se burčák tak, jak ho známe my, vůbec nepije, oblíbený je ale v Rakousku, Německu, Francii a na Slovensku.

V Rakousku ho najdeme pod označením Sturm nebo Staubiger, v Německu jako Junger Wein nebo Neuer Wein, ve Francii jako Vin Bourru.

Když se rodí, zpívá

Na dno nádoby s burčákem klesá jemná usazenina, která je naprosto v pořádku. Pravý burčák stále pracuje, musíte tedy mít ve sklence bublinky a pěnu a třeba někdy budete mít štěstí, že budete u toho, když v sudu zaburčí svou „píseň“. Každý burčák projde několika stadii kvašení od sladkého moštu přes burčící, který je tzv. ve varu, po burčák zlomený zvaný mydliňák nebo také řezák. Až poté se promění v mladé víno.

V každém stadiu má své obdivovatele, podle pravověrných vinařů se ale má na jeho nejvyšší formu čekat ve sklepě i několik hodin. My, kteří sklípek nemáme, si musíme vystačit s informací, že burčák začíná burčit, když je v optimální formě cukr, alkohol a kyselinka. O kvašení se starají kvasinky z hroznů. Díky nim se cukr mění na alkohol. Jakmile koncentrace alkoholu v moštu dosáhne 4–5 %, nastává dlouho očekávaný okamžik bouřlivého kvašení. Během té doby kvasinky spotřebují polovinu cukru a obsah alkoholu dosáhne 6 %.

Nyní nepřevládá ani sladkost, ani alkohol. Pokud burčák kupujete ve větším a je ještě příliš sladký, chvíli počkejte. Pokud je již trpký, tu pravou chvíli jste promeškali a nezbývá vám, než si počkat do dalšího roku nebo rychle shánět čerstvý.

Objevte kvalitu

Dobrý burčák seženete nejlépe přímo u vinaře či na vinobraní. Spojte příjemné s příjemným.

Od 2. do 4. září se v obci Zaječí konají Burčákové slavnosti, v Mutěnicích Zarážání hory a do 3. září jedna z našich největších vinařských slavností s exkluzivním programem Velkopavlovické vinobraní. Mezi 9. až 11. zářím si nenechte ujít Pálavské vinobraní. Najdete zde například vinařské městečko, můžete zhlédnout a sami vyzkoušet zpracování hroznů na ručním mlýnku či absolvovat program Malý sommelier, kde se děti i rodiče učí rozeznávat vůně vína.

10. září začíná vinobraní ve Strážnici a v Praze-Troji, 16. září Znojemské historické vinobraní s velkolepou historickou slavností a v Mělníku, kolébce vinařské tradice v Čechách.

Na 24. září je připraveno Sedlecké vinobraní a parním vlakem se můžete vypravit na vinobraní na Karlštejně. Finále patří opět Znojmu, mezi 30. zářím a 1. říjnem tady pořádají Burčák fest.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

30 minut
Voňavé batátové karí

Voňavé batátové karí

30 minut
Polévka ze zelí, rajčat a batátů

Polévka ze zelí, rajčat a batátů

80 minut
Palačinky s jablky a slaným karamelem

Palačinky s jablky a slaným karamelem

Poslední sledované recepty

79
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…
30
Domácí čokoládová granola
Domácí čokoládová granola
29
Adžika směs z mletého masa
Adžika směs z mletého…
22
Jahodová roláda II. - rychle a chutně
Jahodová roláda II. -…
17
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…

Zajímavé články

Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji upéct pomalu, rychle nebo jen pro dva
Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji…
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle bude chtít každý recept!
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle…
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené, moravské, sladké nebo pečené?
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené,…
Domácí dýňový koláč je podzimní hit: Upečte si ho podle návodu krok za krokem
Domácí dýňový koláč je podzimní hit: Upečte si ho…
Domácí jogurt bez jogurtovače: Je to jednodušší, než jste si mysleli
Domácí jogurt bez jogurtovače: Je to jednodušší,…
AHA.cz Děsivá diagnóza Prachaře: Hanychová už nevydržela mlčet

Děsivá diagnóza Prachaře: Hanychová už nevydržela mlčet

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Voňavá aviváž pro miminka i atopiky. Silan Sensitive prošel náročným testem maminek

Vyzkoušeli jste: Voňavá aviváž pro miminka i atopiky. Silan Sensitive prošel náročným testem maminek

Dáma.cz Terence Hill: Fešáka s modrýma očima proslavily westerny. Jak vypadá dnes?

Terence Hill: Fešáka s modrýma očima proslavily westerny. Jak vypadá dnes?

Blesk pro ženy Podzimní kabáty podle princezny Kate: Sází na jednoduchý trik, který lichotí každé postavě

Podzimní kabáty podle princezny Kate: Sází na jednoduchý trik, který lichotí každé postavě

Ženy.cz Odmítnutí alkoholu = společenská poprava. Proč pro „nepití“ musíte mít důvod?

Odmítnutí alkoholu = společenská poprava. Proč pro „nepití“ musíte mít důvod?

Blesk.cz Vilma Cibulková po nervovém kolapsu: Nezvěstná! Telefon marně vyzvání…

Vilma Cibulková po nervovém kolapsu: Nezvěstná! Telefon marně vyzvání…

SportRevue.cz FOTO: Je to tak, nejhezčí manželku v Atlétiku Madrid má Španěl Álvaro Morata

FOTO: Je to tak, nejhezčí manželku v Atlétiku Madrid má Španěl Álvaro Morata

Maminka.cz Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Blesk Horoskopy Velký horoskop zdraví na listopad: Koho potrápí zažívání a komu hrozí úraz?

Velký horoskop zdraví na listopad: Koho potrápí zažívání a komu hrozí úraz?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Vinný sklípek
  • Za písní burčáku
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact