• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Vinný sklípek
  • Za písní burčáku

Za písní burčáku

F.O.O.D.
| 19. 8. 2016
Vinný sklípek
Za písní burčáku

Když zavoní, je jasné, že z láhve teče burčák a že je tady vinobraní. Vydejme se za dobrým mokem, vychutnejme si jeho navinulou chuť i lehtání na jazyku. Třeba nás konečně přiměje hledat i další lahůdky mezi vinohrady.

Burčák je burčákem, jen pokud se jedná o částečně zkvašený mošt z plodů révy vinné, vyrobený výhradně z letošních tuzemských hroznů. Prodávat se může od 1. srpna do 30. listopadu příslušného roku. Burčák vyrobený mimo Českou republiku se smí označovat pouze jako „částečně zkvašený hroznový mošt“.

Burčák samotný je mezistadiem mezi moštem a vínem s obsahem alkoholu 1–7 %. Nejtypičtější je bílý se světle slámovou až tmavě žlutou barvou, více či méně zakalený kvasným kalem.

Vyrábí se nejčastěji z odrůd Irsai Oliver, Müller Thurgau, Muškát moravský nebo Chardonnay. V září, kdy dozrávají modré odrůdy, můžete narazit i na burčák červený. V mnoha vinařských zemích se burčák tak, jak ho známe my, vůbec nepije, oblíbený je ale v Rakousku, Německu, Francii a na Slovensku.

V Rakousku ho najdeme pod označením Sturm nebo Staubiger, v Německu jako Junger Wein nebo Neuer Wein, ve Francii jako Vin Bourru.

Když se rodí, zpívá

Na dno nádoby s burčákem klesá jemná usazenina, která je naprosto v pořádku. Pravý burčák stále pracuje, musíte tedy mít ve sklence bublinky a pěnu a třeba někdy budete mít štěstí, že budete u toho, když v sudu zaburčí svou „píseň“. Každý burčák projde několika stadii kvašení od sladkého moštu přes burčící, který je tzv. ve varu, po burčák zlomený zvaný mydliňák nebo také řezák. Až poté se promění v mladé víno.

V každém stadiu má své obdivovatele, podle pravověrných vinařů se ale má na jeho nejvyšší formu čekat ve sklepě i několik hodin. My, kteří sklípek nemáme, si musíme vystačit s informací, že burčák začíná burčit, když je v optimální formě cukr, alkohol a kyselinka. O kvašení se starají kvasinky z hroznů. Díky nim se cukr mění na alkohol. Jakmile koncentrace alkoholu v moštu dosáhne 4–5 %, nastává dlouho očekávaný okamžik bouřlivého kvašení. Během té doby kvasinky spotřebují polovinu cukru a obsah alkoholu dosáhne 6 %.

Nyní nepřevládá ani sladkost, ani alkohol. Pokud burčák kupujete ve větším a je ještě příliš sladký, chvíli počkejte. Pokud je již trpký, tu pravou chvíli jste promeškali a nezbývá vám, než si počkat do dalšího roku nebo rychle shánět čerstvý.

Objevte kvalitu

Dobrý burčák seženete nejlépe přímo u vinaře či na vinobraní. Spojte příjemné s příjemným.

Od 2. do 4. září se v obci Zaječí konají Burčákové slavnosti, v Mutěnicích Zarážání hory a do 3. září jedna z našich největších vinařských slavností s exkluzivním programem Velkopavlovické vinobraní. Mezi 9. až 11. zářím si nenechte ujít Pálavské vinobraní. Najdete zde například vinařské městečko, můžete zhlédnout a sami vyzkoušet zpracování hroznů na ručním mlýnku či absolvovat program Malý sommelier, kde se děti i rodiče učí rozeznávat vůně vína.

10. září začíná vinobraní ve Strážnici a v Praze-Troji, 16. září Znojemské historické vinobraní s velkolepou historickou slavností a v Mělníku, kolébce vinařské tradice v Čechách.

Na 24. září je připraveno Sedlecké vinobraní a parním vlakem se můžete vypravit na vinobraní na Karlštejně. Finále patří opět Znojmu, mezi 30. zářím a 1. říjnem tady pořádají Burčák fest.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

30 minut
Topinky s houbami a čedarem

Topinky s houbami a čedarem

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

Poslední sledované recepty

208
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
36
Ředkvičková pomazánka se sýrem
Ředkvičková pomazánka se…
36
Pečené vepřové ocásky (nejen) s bramborami
Pečené vepřové ocásky …
34
Korejská rýže Bibimbap
Korejská rýže Bibimbap
21
Losos (nejen) v bylinkách
Losos (nejen) v bylinkách

Zajímavé články

Amatérská cukrářka vyrábí neskutečné dorty: Dokáže udělat sladký bazén, ostrov i vázu s květinami
Amatérská cukrářka vyrábí neskutečné dorty:…
Domácí sušená rajčata: Podrobný návod, jak chutně zpracovat úrodu
Domácí sušená rajčata: Podrobný návod, jak chutně…
Domácí kečup hotový do hodiny? Pět tipů, jak na něj!
Domácí kečup hotový do hodiny? Pět tipů, jak na…
Kvíz: Kolik toho (ne)víte o rajčatech? Otestujte se!
Kvíz: Kolik toho (ne)víte o rajčatech? Otestujte…
Lžícový švestkový koláč podle Stelly Zázvorkové: Rychlý recept na víkend, který vám zmizí pod rukama
Lžícový švestkový koláč podle Stelly Zázvorkové:…
AHA.cz A je to venku! Pravda o konci Rolins s Nedvědem a opuštěném domově

A je to venku! Pravda o konci Rolins s Nedvědem a opuštěném domově

Mimibazar Nechte kávu a čaj pracovat podruhé: Jak využít lógr a vyluhované sáčky

Nechte kávu a čaj pracovat podruhé: Jak využít lógr a vyluhované sáčky

Dáma.cz Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Blesk pro ženy Horoskop na další týden: Kdo zažije jízdu vášně a kdo bude mít zlomené srdce?

Horoskop na další týden: Kdo zažije jízdu vášně a kdo bude mít zlomené srdce?

Ženy.cz Namísto rovnocennosti válka pohlaví. Kam až zajde moderní feminismus?

Namísto rovnocennosti válka pohlaví. Kam až zajde moderní feminismus?

Blesk.cz Štěstí herce Gránského: Čeká druhého potomka!

Štěstí herce Gránského: Čeká druhého potomka!

SportRevue.cz „Trochu“ to přehnali. Tito slavní sportovci si poskvrnili kariéru sexuálním skandálem

„Trochu“ to přehnali. Tito slavní sportovci si poskvrnili kariéru sexuálním skandálem

Maminka.cz České maminky se podělily o 60 intimních záběrů, které dokazují, že i v české porodnici lze porodit krásně a s respektem

České maminky se podělily o 60 intimních záběrů, které dokazují, že i v české porodnici lze porodit krásně a s respektem

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo zažije jízdu vášně a kdo bude mít zlomené srdce?

Horoskop na další týden: Kdo zažije jízdu vášně a kdo bude mít zlomené srdce?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Vinný sklípek
  • Za písní burčáku
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact