Vyznat se v italských vínech je pro mnohé tak složité, že raději pijí to „své“ osvědčené. A to je podle mě škoda.
Nikdo nemůže s čistým svědomím říct, že nemá rád italská vína. Jsou lehká i těžká, sladká i suchá, svěží i zemitá, k okamžitému pití i k archivaci, s vyšším či nižším obsahem alkoholu. Je těžké v krátkosti popsat vína z tak topograficky rozmanité země. Vždyť od Alp až téměř na dohled Afriky najdete více než milion vinic.
Jiný kraj, jiná réva
Itálie se dělí na 20 regionů, z nichž každý produkuje víno. To je také klíč k jejich pochopení. Rozdílnost odráží i regionální kuchyně a naopak. Mezi nejvýznamnější patří Toskánsko, Piemonte a Veneto. Každý kraj má své vlajkové víno. Například v Toskánsku je to bezpochyby Chianti, v Piemonte Barolo a ve Venetu Prosecco. V Itálii se pěstuje více než 2000 odrůd.
Nejpěstovanější je Nebbiolo (např. pro víno Barolo), Sangiovese (např. pro víno Chianti) nebo Pinot Grigio. Tyto odrůdy ale musejí čelit tlaku ze strany mezinárodně velmi oblíbených odrůd, jako jsou Cabernet Sauvignon, Merlot nebo Chardonnay, které jsou vysazovány po celé Itálii.
Jak číst italské viněty?
Italská vína jsou klasifikována v takzvaném Apelačním systému. Tak jako například ve Francii nebo Španělsku. To znamená, že jsou na vinětách uváděna vína pod svými regionálními názvy (např. Chianti, Barolo, Lambrusco, Prosecco…).
Dále se tato vína rozdělují do čtyř kvalitativních kategorií, které platí pro celou Itálii. Začínáme od těch stolních – Vino da Tavola přes IGT (Indicazione Geografica Tipica), DOC (Denominazione di Origine Controllata) až k těm kvalitativně nejlepším DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Pro tato vína ale platí přísná pravidla. Musejí být jen z povolených odrůd, je omezena výnosnost vinice, vinařské postupy a čas, po který musí víno zrát v sudech a láhvích. Toto označení je vždy pod regionálním názvem vína.
Dále se na vinětě dočteme název vinařství či producenta, název regionu, označení ročníku vína a obsah alkoholu. Nejlépe se můžete zorientovat v italských vínech pomocí průvodců. Mezi ty nejvlivnější patří publikace Gambero Rosso. Ta má tak velký vliv, že vína označená nejvyšším hodnocením „třemi sklenicemi“ získávají velkou světovou pozornost.
Párování s jídlem
Itálie je silně regionální země, to byste měli reflektovat i v párování italského vína a jídla. Je to vodítko, jak dosáhnete toho pravého gurmánského zážitku. A navíc vás to bude bavit. Můžete začít třeba se sýry. Místní sýr – místní víno. Hlavně se nebojte proniknout hlouběji k poznání italských vín a zkoušejte, ochutnávejte a objevujte
jejich nádhernou rozmanitost. Takovou, jaká je Itálie sama.
Unknown media type: gallery
BARBERA D‘ALBA DOC
Podere Ruggeri Corsini, 2013
Víno krásné rubínové barvy s fialovými odlesky. Ve vůni je svěží, ovocné s dominantním aroma po švestkách. Víno zrálo v nerezových sudech a nebylo filtrováno! Pijte vychlazené na 17 °C. Kombinujte se sýry, drůbeží a pernatou. Orientační cena: 309 Kč
PROSECCO DOC
Extra Dry, Follador
Toto Prosecco žluté slámové barvy se zelenkavými odlesky bude to pravé pro letní osvěžení. Ve vůni je plné, květinové s tóny mandlí a zralých hroznových plodů. V chuti je harmonické s jemným dlouhotrvajícím perlením. Vhodné je jako aperitiv. Orientační cena: 90 Kč
MARSALA FINE RUBINO DOC
Carlo Pellegrino
Barva likérového vína s vyšším obsahem alkoholu (18 %) je rubínová. Ve vůni najdete kandované třešně, sušené švestky i kaštanový med. V chuti je opulentní s jemnými tříslovinami. Kombinujte s dezerty. Orientační cena: 480 Kč
LAMBRUSCO DELL’EMILIA
Le Vigne dell´Olmo, 2012
Jaké by bylo léto bez Lambrusca. Toto víno má intenzivní rubínovou barvu s fialovými odlesky. V chuti nalezneme plody červeného ovoce. Jemné perlení lahodí jeho středně sladkému tělu. Pijte vychlazené na 12 °C. Orientační cena: 145 Kč
SOAVE CLASSICO DOC
Santa Sofia, 2012
Jedná se o víno slámové barvy se zelenými odlesky. V buketu se objevují bílé květy a hrozny. Víno je suché, harmonické a měkké. Můžete ho kombinovat třeba s předkrmy a rybami na všechny způsoby. Orientační cena: 290 Kč
Moje vůbec první profesionální setkání s italským Chianti proběhlo právě s Chianti z Castello Banfi. I když se jedná o poměrně mladé vinařství založené v roce 1978, Banfi je dnes jedním z nejvýznamnějších producentů v oblasti Montalcino. I přes svůj velký objem produkce si zachovávají vysoký standard kvality, což potvrzují četná ocenění z prestižních soutěží.
Pokud při své cestě po Itálii pojedete kolem Montalcina, rozhodně toto krásné vinařství navštivte a ochutnejte klasické Chianti. Jedná se o velmi tradiční Chianti vyrobené převážně z odrůdy Sangiovese. Navíc je zde krásný poměr ceny a kvality. Najíst se můžete třeba ve zdejší krásné restauraci La Sala dei Grappoli s neopakovatelnou atmosférou.
CHIANTI SUPERIORE DOCG
Castello Banfi, 2013
Víno intenzivní rubínové barvy. Ve vůni se projevuje zralé černé ovoce s nádechem dřeva a jemných taninů. Víno je vyrobeno tradiční metodou, zrálo 5 měsíců ve francouzských dubových sudech. Pijte vychlazené na 18 °C. Kombinujte s omáčkami, houbami, sýry a vepřovým. Orientační cena: 269 Kč