Výběr toho nejzajímavějšího, co si můžete nalít do sklenky, poháru či půllitru, najdete na těchto stránkách. Zajímavé nápoje z domova i ze zahraničí, výjimečné svou kvalitou i relací výkon-cena. Tentokrát nabízíme tipy na místní vína, která se mohou stát celebritami.
1. Lokus červený, likérové víno 2009,
Vinařský dvůr Jan Stávek, Němčičky
Vinařský dvůr je jedním ze čtyř vinařství v Česku, která získala certifikaci na výrobu fortifikovaných vín. Při výrobě se zastavuje kvasný proces v okamžiku, kdy mošt má teprve 3-5 % alkoholu. Přidává se do něj vinný destilát tak, aby výsledná koncentrace alkoholu dosáhla 15 až 16 %.
Lokus z roku 2009 bylo první fortifikované víno, které proniklo mezi 100 našich nejlepších vín do valtického Salonu 2012. Je vyrobeno z Cabernetu Moravia ze Slovácké podoblasti. Má intenzivní karmínovou barvu, výrazné aroma, ve kterém vyniká černý rybíz, přezrálé višně a arónie. V chuti najdete kombinaci vyššího obsahu přírodního hroznového cukru a cabernetový buket, který v dochuti doplňuje příjemné čokoládovo-pražené aroma.
Víno zrálo 18 měsíců v barikových sudech. Příjemně doprovodí grilované speciality, vaječné dezerty, zrající kozí sýry a také čokoládu. Lze jej využít i v kuchyni, kde zcela zastoupí portské.
Víno v sobě snoubí koncentrovanou krásu vyzrálých hroznů a atraktivitu lokality, ze které vzešly.
Vůní připomíná včelí plástev plnou medu a v chuti potěší svěží kyselinkou, která senzoricky vyvažuje vysoký obsah zbytkového cukru. Je nádhernou tečkou na závěr slavnostní večeře k dezertům, ovocným salátům, sušenému ovoci nebo jako digestiv.
Víno má zlatavou barvu. Ve vůni výrazné typické odrůdové aroma sušených růží a medu, v chuti je až olejnaté, ovocné a vyzrálé do plné šíře se stopami žlutého i červeného melounu, přezrálé broskve a manga s mírnou mineralitou, ale i náznakem slanosti avokáda. Výborné víno k zvěřinové či husí paštice s lesním ovocem.
Všechna tři uvedená vína jsou do konce roku k dostání také v degustační expozici Salonu vín České republiky, Národní vinařské centrum, o. p. s., Zámek 1, Valtice
4. Veltlínské zelené VOC 2011,
Víno Hort, Dobšice
Víno s výraznou vůní čerstvého manga a pikantností zeleného pepře doporučujeme k vepřovým pokrmům.
Polosuché víno pikantní ovocné chuti je vyváženým reprezentantem Ryzlinku rýnského ze Znojemské podoblasti. Hodí se k tučnějším masitým pokrmům a uzenému i k lehké úpravě ryb a drůbeže.
Svěží víno jiskřivé zelenkavé barvy, plné ovocné vůně s kořenitou dochutí a zajímavými minerálními tóny, typickými pro zdejší terroir. Polosuchý veltlín se hodí ke slaným předkrmům, vepřovým řízkům a rybám i k tvrdým sýrům.
Znojemská vinařská podoblast zavedla apelační systém v České republice -VOC (vína originální certifikace) Znojmo jako první. Schvalovací systém pro udělení označení byl dovršen v roce 2009. Týká se pouze vín ze tří typických odrůd regionu: Sauvignonu, Ryzlinku rýnského a Veltlínského zeleného, případně jejich cuvée, která vykazují pro tento region charakteristický, jednotný chuťový profil a pocházejí výhradně z uznaných viničních tratí.
7. Sauvignon VOC 2011,
Znovín Znojmo a. s., se sídlem v Šatově
Překrásný polosuchý Sauvignon s bohatým aromatickým chuťovým projevem. Dobré předpoklady k archivaci!
Podávejte například k sladkovodním rybám nebo kuřecímu masu.
Víno světležluté barvy s výraznou černorybízovou vůní, plné, s jemnou kyselinkou v dochuti. Ideálně doprovodí jídla z kuřecího masa, mořských ryb, těstovin s mořskými plody či kozí sýry.
Krásné, harmonické víno bude skvělým průvodcem rybích, vepřových a telecích mas, grilovaných kuřat a tvrdých sýrů, i jako báječný aperitiv či doprovod čínských specialit.
Naši vinaři vozí stále více prestižních ocenění z mezinárodních soutěží. Vybrali jsme pro vás několik vín, jejichž vítězné tažení určitě ještě zdaleka nekončí!
13. Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2011,
zlato z Vinalies Internationales v Paříži, vinařství Krist, Milotice
Harmonické víno s dokonalou vyvážeností kyselinek a cukru. Výborně ladí s rybami, telecím masem a k drůbeži.