Pleténka, húska, calta, pletenice, štědrovka či štědrovnice. Tak se dříve nazývala vánočka a péct ji směli jen pekařští mistři. Dnes je nejlepší ta, kterou si upečete vy sami. A jak na ni? Její přípravou vás provedeme krok za krokem.
Vánočka
Příprava bude trvat asi 70 minut + kynutí.
Na 1 kus:
* 750 g polohrubé mouky
* lžička soli
* 150 g krupicového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 250 ml mléka
* 1 a 1/2 kostky droždí
* 150 g másla
* 3 žloutky
* 1 vejce, prošlehané na potření
* po 1 lžičce mletého anýzu a fenyklu
* kůra z dobře omytého citronu
* rum
* rozinky
* vlašské ořechy
1. Do mísy prosejte mouku s většinou cukru a cukrem vanilkovým a lehce ji osolte. V části vlažného mléka rozpusťte zbylý cukr, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek.
2. K mouce přidejte citronovou kůru, koření a žloutky, kvásek, zbylé mléko a asi 3 lžíce rumu. Lehce promíchejte a poté vlijte vlahé rozpuštěné máslo. Zpracujte vařečkou (nebo v kuchyňském robotu) na hladké, pružné těsto, které se nechytá vařečky ani stěn mísy.
3. V závěru ho vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a hnětení dokončete ručně. V této fázi do něj zapracujte ořechy a rozinky předem namočené v rumu.
4. Těsto přemístěte zpět do mísy, lehce posypte moukou a nechte na teplém místě kynout.
5. Vykynuté těsto rozdělte na devět stejných dílů.
6. Rozválejte je na válečky. První čtyři poskládejte tak, jak vidíte na obrázku a zaplétejte je od prostředka směrem zprava doleva nejdřív jednu stranu, pak otočte o 90°, a splétejte druhou stranu.
7.+8. Upletený díl přemístěte na pečicím papírem pokrytý plech a hranou dlaně udělejte uprostřed důlek. Přidejte patro spletené jako cop ze tří válečků a okraje podhrňte.
9. Nakonec dejte horní vrstvu, stočenou ze dvou válečků. Na třech místech zpevněte špejlemi, potřete prošlehaným vejcem a nechte ještě asi půl hodiny kynout na plechu. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Asi po deseti minutách snižte teplotu na 160 °C a vánočku dopékejte jestě zhruba 40 minut. Kdyby začala na povrchu rychle tmavnout, zakryjte ji alobalem.
Hotovou vychladlou vánočku poprašte směsí moučkového a vanilkového cukru.
Tip: Vánočku můžete připravit také z hladké mouky. Kvásek nemusíte připravovat zvlášť. Droždí rozdrobte do mouky s cukrem, kořením a žloutky, pak přilijte tekuté suroviny. Těsto na vánočku je hodně tučné, takže počítejte s dobou kynutí 3 až 4 hodiny.
Foto: L. A. Creative
Diskuze ke článku
Marie
|5. 1. 2013 20:20
Tak si pročítám komentáře. Jak jsem ráda, že nejsem sama, která to nepochopí a nepochopí. Už si to zkouším i na ustřižených čtyřech šněrovadlech, ale zamotám i ta, natož pak válečky z těsta. Souhlasím, že komu není z hůry dáno ..Zkusím tedy to video, pak už by asi bylo všechno marné!
Kamil
|22. 12. 2012 17:37
koukni na video a dáš to.
http://www.youtube.com/watch?v=peBLtCEOlA0
Ašina
|18. 12. 2012 18:08
Je to ostuda, ale já vánočku ze 4 pramenbů neupletu a neupletu. To co je na obrázku bych asi dohromady dala, ale dál nevím. Vždy se do toho zamotám a fláknu s tím o vál. dělám 3 velké, 3 menší a 2 nejmenší. Já bych to tak chtěla umět. Jak se říká komu není z hůry dáno,..... :-(