• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Třené těsto pro začátečníky i znalce

Třené těsto pro začátečníky i znalce

F.O.O.D.
| 6. 4. 2016
Know-how
Třené těsto pro začátečníky i znalce

Toto klasické těsto milují snad všichni, ale zdaleka nemusíte zůstat jen u tradiční mramorové bábovky. Nechte se třeba unést na retrovlně s domácími esíčky a koka sušenkami nebo zkuste moderní tvarohové bábovičky.

Koka sušenky

2 plechy - příprava: 60 minut

* 220 g másla
* 110 g moučkového cukru
* 2 žloutky
* 1 lžička vanilkového extraktu
* 240 g hladké mouky
* 2 lžíce kakaa
* 100 g strouhaného kokosu

Měkké máslo utřete s cukrem do pěny, pak postupně zapracujte žloutky o pokojové teplotě. Mouku promíchejte s prosetým kakaem a kokosem a zapracujte do utřeného másla. Nechte asi půl hodiny odležet v ledničce. Troubu zapněte na 180 °C. Z těsta tvořte mezi dlaněmi kuličky, které pak vidličkou rozplácněte. Rovnejte je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 15 minut dorůžova.

Esíčka

2 plechy - příprava: 40 minut

* 180 g másla
* 2 žloutky
* 85 g krupicového cukru
* 220 g hladké mouky
* 2 lžičky skořice
* 80 g škrobu

Měkké máslo utřete s cukrem do pěny. Jeden po druhém zašlehejte žloutky. Pak postupně zapracujte mouku promíchanou se skořicí a škrobem. Z těsta tvořte pomocí mlýnku na maso a násady na sušenky esíčka. Pečte při 180 °C asi 15 minut dorůžova.

Tvarohové minibábovičky

12–15 kusů - příprava: 35 minut

* 100 g másla
* 125 g krupicového cukru
* 3 vejce
* 400 g polotučného tvarohu
* 170 g hrubé mouky
* 1/2 prášku do pečiva
* moučkový cukr k podávání

Všechny ingredience (máslo, vejce i tvaroh) musejí mít pokojovou teplotu! Troubu zapněte na 180 °C. Měkké máslo vyšlehejte s cukrem do pěny. Pak postupně jedno po druhém zašlehejte vejce – další přidávejte až ve chvíli, kdy je předešlé zcela zakomponované. Do směsi vmíchejte tvaroh a nakonec i mouku prosetou s práškem do pečiva. Těsto nalijte do formiček a pečte podle velikosti asi 15 minut dorůžova. Podávejte pocukrované.

NÁŠ TIP: Bábovičky můžete také polít čokoládovou či citronovou polevou nebo je po vyndání z formiček pokapat tuzemákem.

Unknown media type: gallery

Jana Chmelíková, redaktorka: „Na třené těsto je ideální mít elektrického pomocníka. U ručního šlehače použijte šlehací metly, u robota K-metlu. Tření (resp. šlehání) nepodceňte, čím lépe máslo s cukrem a vejci vyšleháte, tím jemnější a nadýchanější výsledek dostanete. A možná se budete divit, jak moc do pěny jde máslo vyšlehat!“


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

15 minut
Řecký salát s cizrnou

Řecký salát s cizrnou

40 minut
Cuketové hranolky

Cuketové hranolky

35 minut
Kapie plněné kuřecím masem

Kapie plněné kuřecím masem

Poslední sledované recepty

36
Koláč s bazalkovým krémem a jahodami
Koláč s bazalkovým…
30
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
29
Ostružiny s mandlovou drobenkou
Ostružiny s mandlovou…
28
Bramboráky
Bramboráky
26
Jednoduché smetanové žampiony na špeku
Jednoduché smetanové…

Zajímavé články

Claudia Schiffer jedla v dětství stále dokola jedno jídlo. Do dietního jídelníčku byste ho asi nezařadili
Claudia Schiffer jedla v dětství stále dokola…
Večeře do půl hodiny na každý den v týdnu: A dokonce pro celou rodinu!
Večeře do půl hodiny na každý den v týdnu: A…
Nejlepší jídla na konec prázdnin: 10 receptů, které zvednou náladu smutným dětem a dodají energii unaveným rodičům
Nejlepší jídla na konec prázdnin: 10 receptů,…
Co to sakra je?! Talentovaný cukrář dělá dorty, které tak vůbec nevypadají
Co to sakra je?! Talentovaný cukrář dělá dorty,…
Zavařte si hrušky! Návod, jak udělat povidla, džem i čatní
Zavařte si hrušky! Návod, jak udělat povidla,…
AHA.cz Vondráčkovou poslali na DNA testy! Co se stalo?

Vondráčkovou poslali na DNA testy! Co se stalo?

Mimibazar Island: Země ohně a ledu

Island: Země ohně a ledu

Dáma.cz Největší klikaři zvěrokruhu: Těmto znamením vždycky všechno projde

Největší klikaři zvěrokruhu: Těmto znamením vždycky všechno projde

Blesk pro ženy Nečekané rozchody slavných: Nevěra, tchyně „na zabití“ i výkyvy nálad

Nečekané rozchody slavných: Nevěra, tchyně „na zabití“ i výkyvy nálad

Ženy.cz Empatie jako dar i prokletí. Když vám vnímavost ničí život

Empatie jako dar i prokletí. Když vám vnímavost ničí život

Blesk.cz Ex Stropnického Daniel Krejčík: Dojemné loučení a vzkaz

Ex Stropnického Daniel Krejčík: Dojemné loučení a vzkaz

SportRevue.cz FOTO: Nazí cyklisté v ulicích. Naked Bike Ride frčí už v 80 městech světa

FOTO: Nazí cyklisté v ulicích. Naked Bike Ride frčí už v 80 městech světa

Maminka.cz Ve 36. týdnu těhotenství jí diagnostikovali rakovinu ve čtvrtém stadiu. Zbývá vám půlrok života, řekli jí lékaři

Ve 36. týdnu těhotenství jí diagnostikovali rakovinu ve čtvrtém stadiu. Zbývá vám půlrok života, řekli jí lékaři

Blesk Horoskopy Zvěrokruh a karma: Která znamení si to obvykle nejvíce odskáčou?

Zvěrokruh a karma: Která znamení si to obvykle nejvíce odskáčou?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Třené těsto pro začátečníky i znalce
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact