Stupně propečenosti masa: Naučte se dokonalý steak!
Redakce
|
9. 3. 2017
Know-how
Medium, rare, nebo well done? Příprava opravdu dobrého steaku není žádná věda, stačí se pouze zorientovat ve stupních propečenosti masa tak, aby byl výsledek dokonalý. Naučte se to také!
Raw - syrové maso
Jedná se o syrové maso bez tepelné úpravy. Proto se podává pouze v podobách, jako jsou tatarák nebo carpaccio - tenké plátky hovězího masa. Steaky musí projít vždy alespoň lehkou tepelnou úpravou.
Blue rare – velmi jemně propečený steak
Blue rare steak je zprudka opečené maso při vysoké teplotě. Příprava trvá 1-3 minuty a výsledkem jsou zatažené okraje a krvavý vnitřek steaku.
Rare – jemně propečený steak
Okraj rare steaku je více propečený, silnější a okraje dohněda. Uvnitř je stále červeno-růžový. Hned po well done a medium steaku je tento druh propečení třetí nejoblíbenější!
Medium rare – středně propečený steak
Medium rare by měl být propečený na 54-56 °C. Vnitřek steaku je maličko růžový a postupně se směrem k okraji mění do hnědé barvy. Okraje jsou více propečenější a tvrdší.
Medium – steak do šeda
Medium steak je uvnitř hnědý až šedivý, střed by měl zůstat stále narůžovělý. Pokud se obáváte jíst krvavé steaky a zároveň milujete šťavnaté maso, medium je naprosto ideální volba!
Medium well – téměř 100% propečený steak
Medium well pomalu ztrácí na šťavnatosti a jeho teplota je lehce pod 70 °C. Pokud jej necháte dlouho odležet, může být maso tuhé a špatně se krájí. Je potřeba jej podávat okamžitě a poznáte jej podle hnědého, tedy velmi propečeného řezu.
Well done – maximálně propečený steak
Steak propečený na 100 % často ztrácí svou chuť a šťávu. Mnoho lidí ho miluje, ale často se z něj vytrácí jemnost masa, díky které poznáte opravdovou chuť a kvalitu. Pokud se rozhodnete pro well done steak, zvolte jemnější kombinaci koření. Potřete ho před opečením olivovým olejem s rozmarýnem a po opečení osolte a opepřete. Chutná takto skvěle!