Rozdíl mezi marcipánem a fondánem - vysvětlete mi to!
F.O.O.D.
|
9. 5. 2012
Know-how
Mezi marcipánem a fondánem je určitě rozdíl – ale jaký? Recepty na ně jsou si občas podobné.
Obě hmoty se používají v cukrařině a jsou i základními pomůckami při tvorbě slavnostních dortů, svatebních zvláště. Je mezi nimi ovšem značný rozdíl, fondán je cukrový rozvar, který se pilným třením a šleháním změní na bílou, tvárnou hmotu. Tím se stane podobným marcipánu, ale jen vzhledem. Po vyschnutí fondán tvrdne. Marcipán je směs jemně mletých mandlí a cukru, do níž se někdy pro tvárnost přidává trocha oleje (nejlépe mandlového), bílek, smetana nebo kukuřičný sirup. Někdy se připravuje z pistácií a má pak zelenkavou barvu.
Vzhledem k ceně výchozí suroviny bývají v lidových receptech mandle nahrazovány mnohem lacinějším sušeným mlékem a kromě cukru se k hmotě přidává bílek, máslo nebo kondenzované mléko a aromatizuje se mandlovou trestí. Ale ani skutečný marcipán nemusí být vždy to ‚pravé mandlové‘ a část mandlí může být nahrazena sušeným mlékem nebo sójovým granulátem. Jak marcipán, tak fondán se dají přibarvovat a používají se také na plnění čokolády a bonbonů. Známé jsou tzv. Mozartovy koule, kde bývá mandlový i pistáciový marcipán.