Rajská omáčka bez chyby? Základem jsou silný vývar a kvalitní suroviny!
Redakce
|
23. 2. 2017
Know-how
Česká klasika, kterou buď milujeme, nebo nenávidíme. Řeč je o rajské omáčce, nejčastěji podávané s houskovým knedlíkem a hovězím masem. Naučte se základní triky, díky kterým ji dotáhnete k dokonalosti!
1. Silný vývar = polovina úspěchu!
Není náhoda, že se k rajské omáčce podává hovězí maso. Chuťově k sobě dokonale ladí a ze zbytků hovězího se dá připravit silný vývar, který poslouží na přípravu omáčky.
2. Rajská omáčka bez náhražek
Známe to všichni a věřte nebo ne, poctivou rajskou omáčku poznáte okamžitě. Té nejlepší chuti dosáhnete jedině s použitím kvalitních a čerstvých surovin. Vývar použijte domácí a ne kupovanou kostku, stejně tak používejte rajčata či protlak v té nejvyšší možné kvalitě. A ať vás ani nenapadne sáhnout po kečupu!
3. Vyváženost chutí
Někdo má rád rajskou sladší, někdo kyselejší. Ideální je trefit se do zlatého středu, zejména pokud očekáváte návštěvu. Sladká rajská omáčka bývá často spojována se vzpomínkami na školní jídelnu, ale jakmile jednou ochutnáte poctivou domácí, už nebudete chtít jinak!
4. Správně dochucená a povařená omáčka
Stejně jako záleží na tak akorát propečeném hovězím, záleží i na dochucení a povaření omáčky. Rajskou dochucujte cukrem, solí, novým kořením, pepřem, tymiánem a bobkovým listem. Všechny tyto ingredience je potřeba společně povařit, aby rajská vstřebala chutě i vůně koření. Na závěr propasírujte přes sítko, aby byla omáčka dokonale jemná.