Ořechové mléko i máslo: Zpracujte ořechy do poslední skořápky!
F.O.O.D.
|
24. 2. 2017
Know-how
Mandle, lískové a vlašské ořechy jsou českými favority. Naučte se je zpracovat doslova do poslední skořápky a připravte z nich ořechové mléko nebo máslo, které se hodí na pečení i jako přísada do smoothie.
Nejlépe se zpracovávají mandle a lískové oříšky. Mandle spařte vroucí vodou, lískáče krátkým pečením v troubě. Vlašské ořechy jsou zase jako stvořené pro cukrářské dezerty. Čím tmavší jádro, tím intenzivnější chuť! Praskavé mandle se využívají jako přísada do ořechových směsí. K nám se dováží odrůdy JUNO (baculaté) ze Sicílie a PEERLESS (podlouhlé) z Kalifornie. Lískové oříšky jsou stravitelnější než ostatní zmíněné. A ještě lépe chutnají, když je upražíte!
Jak na ořechové mléko?
Ořechy den dopředu namočte do vody, aby pořádně provlhly. Na druhý den je mixujte, dokud nevznikne mléčně bílý nápoj. Ten sceďte, přelijte do sklenice a dejte chladit nebo ihned podávejte. Mléko z ořechů ocení vegani a všichni, kdo trpí intolerancí laktózy.
Máslo z ořechů krok za krokem
Pokud máte výkonný mixér, můžete si připravit i ořechové „máslo“. V tomto případě ořechy dopředu nemáčejte a mixujte je nasucho. Po asi 20 minutách (záleží na výkonu mixéru) získáte hladkou pastu – ořechové máslo. Na mandlové máslo je lepší použít neloupanou surovinu, máslo bude mít sytější barvu.