• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Naučte se vařit pomalu bez připálení!

Naučte se vařit pomalu bez připálení!

F.O.O.D.
| 22. 12. 2016
Know-how
Naučte se vařit pomalu bez připálení!

Čas nás tlačí, a tak si čím dál častěji pořizujeme multifunkční hrnce nebo trouby, které nám po vložení všech ingrediencí přípraví jídlo samy. Ušetřit čas ale paradoxně můžeme i postupem, kterému se říká pomalé pečení.

Pomalé vaření a úspora času? Paradox je to jen zdánlivý - jídlo, připravované pomalým pečením čili slow food totiž nebude potřebovat naši asistenci a my se můžeme věnovat čemukoliv jinému. Doba, po kterou se suroviny připravují, je pochopitelně různá podle surovin a podle toho, co chceme uvařit. V zásadě se dá říci, že čtyři hodiny jsou obvyklé, osm i více hodin normální. A co víc, při nižších teplotách šetrnější, protože nemusíme používat tuk, u speciálních hrnců vhodných pro tuto technologii se tekutina neodpařuje, takže jídlo nemůžeme připálit.

Ráno vložit, večer jíst

Pomalé vaření si získalo popularitu nejdříve v USA v 70. letech minulého století se zvyšující se zaměstnaností žen. Tato technologie jim usnadnila společností vyžadované povinnosti hospodyněk. Ráno vložily do hrnce suroviny a večer jídlo rychle dokončily. Dnes se pro tento způsob vaření nejčastěji využívají pomalé nebo multifunkční hrnce na elektřinu, ale jídlo lze připravit v klasických hrncích ze speciálních materiálů (třeba litiny) s těžkými pokličkami. Vyrábějí se i ponorné vařiče, které udrží tekutinu při správné teplotě a ještě ji promíchávají. Nebo si můžete pořídit vychytávky, jako je tepelně izolovaný vak. Hrnec, v němž se jídlo vařilo, obalí a pokrm se sám dovaří. Mimochodem, vzpomínáte, jak do módy přišel římský hrnec? Alesponň 20 minut před pečením jste ho namočili do vody, pak do něj vložili suroviny, přiklopili a ponechali osudu. Pára odpařující se z keramiky nedovolila, aby se jídlo připálilo. Sofistikované verze římského hrnce patří mezi moderní hity v kuchyni.

Kouzlo vakua

Samostatnou kapitolou vaření je sous-vide, při němž suravina (obvykle maso) zavakujete a posléze pomalu vaříte. Jestliže je navíc naložíte do koření a necháte ve vakuu odležet, vůně i chutě koření do něj snáze a hlouběji proniknou. Šikovnější kuchaři mohou vakuování nahradit zabalením suroviny do pergamenového papíru a pak do mikrotenu. Balíček utažený tak, aby v něm nezůstával vzduch, se zvolna vaří ve vodě.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

40 minut
Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

50 minut
Kuřecí prsa na kari se smetanou

Kuřecí prsa na kari se smetanou

50 minut
Ostružinový koláč s broskvemi

Ostružinový koláč s broskvemi

Poslední sledované recepty

85
Cuketové lasagne
Cuketové lasagne
73
Masová směs s cuketou na těstoviny, brambory nebo rýži
Masová směs s cuketou na…
59
Rýže s mletým hovězím z bambusového sítka
Rýže s mletým hovězím z…
46
Kotlety se sýrovohořčičnou náplní
Kotlety se…
36
Rizoto zeleninové s kuřecím masem
Rizoto zeleninové s…

Zajímavé články

Co to sakra je?! Talentovaný cukrář dělá dorty, které tak vůbec nevypadají
Co to sakra je?! Talentovaný cukrář dělá dorty,…
Zavařte si hrušky! Návod, jak udělat povidla, džem i čatní
Zavařte si hrušky! Návod, jak udělat povidla,…
Jak dokonale nakrájet zeleninu? Naučte se triky od profíků
Jak dokonale nakrájet zeleninu? Naučte se triky…
6 tipů, jak zpracovat úrodu chilli papriček: Usušte je, naložte nebo z nich uvařte džem
6 tipů, jak zpracovat úrodu chilli papriček:…
Nejjednodušší ovocný koláč: Vyzkoušejte vděčný recept, který zvládnete i bez váhy a může být pokaždé jiný
Nejjednodušší ovocný koláč: Vyzkoušejte vděčný…
AHA.cz Už není sám! Margita po třech letech přiznal vztah

Už není sám! Margita po třech letech přiznal vztah

Mimibazar Island: Země ohně a ledu

Island: Země ohně a ledu

Dáma.cz Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Blesk pro ženy Od vzniku Miss České republiky uplynulo 36 let: Jak dnes vypadají vítězky? Některé stěží poznáte!

Od vzniku Miss České republiky uplynulo 36 let: Jak dnes vypadají vítězky? Některé stěží poznáte!

Ženy.cz Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Blesk.cz Eva Longoria se vyprsila v Marbelle: Hvězda Zoufalých manželek dováděla ve vlnách se synem!

Eva Longoria se vyprsila v Marbelle: Hvězda Zoufalých manželek dováděla ve vlnách se synem!

SportRevue.cz Zrádci a krysy. 18 fotbalistů, jejichž přestupy z nich udělaly nenáviděné hráče

Zrádci a krysy. 18 fotbalistů, jejichž přestupy z nich udělaly nenáviděné hráče

Maminka.cz Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!

Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Koho čekají nepříjemné zprávy a kdo bude experimentovat v ložnici?

Horoskop na další týden: Koho čekají nepříjemné zprávy a kdo bude experimentovat v ložnici?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Naučte se vařit pomalu bez připálení!
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact