• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Molekulární gastronomie - vysvětlete mi to!

Molekulární gastronomie - vysvětlete mi to!

F.O.O.D.
| 28. 3. 2012
Know-how
Molekulární gastronomie - vysvětlete mi to!

Je molekulární gastronomie a) vůbec ještě moderní, b) použitelná v běžném vaření?

Když se zhruba před dvaceti lety začala molekulární gastronomie hlásit o slovo, nemohli ani ti, kdo pomohli tento pojem naplnit obsahem, tušit, jakým fenoménem se stane. Termín, který se s největší pravděpodobností zrodil na vědecké konferenci zabývající se fyzikálními a chemickými procesy během vaření, se totiž stal označením pro určitý styl přípravy jídel. Na termínu se shodli význační vědci: anglický fyzik Nicholas Kurti, francouzský chemik Hervé This a americký vědec Harold McGee.

Zvlášť posledně jmenovaný se procesy odehrávajícími se během vaření zabývá systematicky. Je autorem nepřekonatelné bible O jídle a vaření, jeho články, zjištění a recepty jsou průlomové (například recept na domácí zmrzlinu, která je hotová za 30 minut, obletěl celý svět). Termín molekulární gastronomie je ovšem divně kostrbatý a ve spojení s jídlem zní tak nějak pavědecky. Při tvorbě jídel podle jejích principů jsou zapotřebí určité suroviny a činidla, která zavánějí „chemií‘ a „syntetikou“, proto nevzbuzují příliš sympatií.

Jak ale mnozí zkonstatovali, stačí se nad věcí trochu zamyslet. „Když dá Ferran Adrià něco do mléka, které pak změní skupenství a ztuhne, je to asi stejné, jako když před staletími dal někdo poprvé do mléka syřidlo – a ono se změnilo na sýr,“ píše jeden australský bloger. Nad použitím prášku do pečiva, jedlé sody či želatiny v bezpočtu běžných produktů se vůbec nepozastavujeme, přesto je nám divné, že molekulární gastronomie potřebuje ke svým výtvorům tyto a podobné prostředky.

Jelikož jsou si vědomi toho, že termín molekulární gastronomie není příliš vstřícný, pokoušejí se sami její aktéři o různá jiná pojmenování a také o definice. „Molekulární gastronomie je hnutí, které se zabývá chemicko-fyzikálními procesy vaření,“ nechal se na konferenci na letošním kulinárním summitu Madrid Fusión ve španělské metropoli slyšet Ferran Adrià. On sám se pokoušel od zaškatulkování utéct před několika lety, kdy trval na tom, že vaří „techno-emocionální“ kuchyni. Letos navrhoval gastronomii „vědeckou“.

Ani další dva účastníci debaty, zmíněný Harold McGee a Heston Blumenthal, ale k jednoznačnému výstupu nedošli. Jak totiž namítl McGee, každé vaření je věda… Šedá je teorie, zelený strom života. A tak se stalo, že se postupy a principy této vědy o vaření integrovaly zcela přirozeně do technik a repertoáru moderní kuchyně. Přesvědčit se o tom můžete v leckteré dobré restauraci a nic vám nebrání absolvovat nějaký ten kurz a zjistit, že to jde i doma.

Diskuze ke článku

  • Jana | 20. 4. 2016 14:03

    Moje maminka říkávala. : Už nevědí roupama co dělat. Já k tomu dodávám. Polovina světové populace nemá co žrát a jedno promile se živí tím, že servíruje jídla, která ani jídlem nejsou, v ceně stokorun za lžičku. A další jedno promile si je chodí kupovat, protože fakt už neví, co s prachama. A pokud jim hrozí například zdanění o procento vyšší, než těm žebrákům, mohou se zbláznit, byť za tohle jedno ochutnání dají dvojnásobek toho, co by měsíčně vrátili státu a potřebným.

  • Petr | 17. 7. 2012 22:47

    navštivte stránky www.molekularnicatering.cz a zjistíte co je molekulární kuchyně

  • Irena | 29. 3. 2012 17:11

    V článku se mluví o speciálních postupech, ale až na jeden (přidávání různých chemických a jiných přípravků) se čtenář nic nedozví. Kdybyste to ukázali na příkladech receptů, rozepsali se o tom, s jakou fylozofii vůbec tento směr uvažuje, vzal by si z tohoto absolutně neprofesionálního "článku" člověk snad i ponaučení. Takhle abych hledala články ostatních, protože vy jste mě pouze informovali o tom, že cosi jako molekulární gastronomie existuje. :-!

Další články z rubriky

Doporučujeme

30 minut
Kořeněná rýže s tuňákem

Kořeněná rýže s tuňákem

40 minut
Cuketové hranolky

Cuketové hranolky

35 minut
Kapie plněné kuřecím masem

Kapie plněné kuřecím masem

Poslední sledované recepty

90
Houbové škvarky z václavek či bedel
Houbové škvarky z…
36
Hrachová pomazánka (falešný hummus), základní recept
Hrachová pomazánka …
34
Kedlubnové zelí na cidru s bramborami na bouchačku
Kedlubnové zelí na cidru…
24
Šťouchané brambory s medvědím česnekem
Šťouchané brambory s…
21
Alfredo zapečené gnocchi
Alfredo zapečené gnocchi

Zajímavé články

Jak na dokonalé krevety? Od výběru přes loupání až po senzační recepty
Jak na dokonalé krevety? Od výběru přes loupání…
11 rajčatových polévek, které budete milovat. Ta ze školní jídelny jim nesahá ani po paty!
11 rajčatových polévek, které budete milovat. Ta…
Claudia Schiffer jedla v dětství stále dokola jedno jídlo. Do dietního jídelníčku byste ho asi nezařadili
Claudia Schiffer jedla v dětství stále dokola…
Večeře do půl hodiny na každý den v týdnu: A dokonce pro celou rodinu!
Večeře do půl hodiny na každý den v týdnu: A…
Nejlepší jídla na konec prázdnin: 10 receptů, které zvednou náladu smutným dětem a dodají energii unaveným rodičům
Nejlepší jídla na konec prázdnin: 10 receptů,…
AHA.cz Prasklo na Evu Pavlovou! NEČEKANÉ ODHALENÍ

Prasklo na Evu Pavlovou! NEČEKANÉ ODHALENÍ

Mimibazar Island: Země ohně a ledu

Island: Země ohně a ledu

Dáma.cz Moderátorské hvězdy devadesátek: Z koho je cukrář, pašerák či poslanec?

Moderátorské hvězdy devadesátek: Z koho je cukrář, pašerák či poslanec?

Blesk pro ženy Macaulay Culkin slaví 45! V dětství byl strojem na peníze a oženil se v 18 letech. Co dělá dnes?

Macaulay Culkin slaví 45! V dětství byl strojem na peníze a oženil se v 18 letech. Co dělá dnes?

Ženy.cz Nesnáším lidi. Chci být sama, co je na tom špatně?

Nesnáším lidi. Chci být sama, co je na tom špatně?

Blesk.cz Popová královna Taylor Swiftová: Pohádkové zásnuby!

Popová královna Taylor Swiftová: Pohádkové zásnuby!

SportRevue.cz Zrádci a krysy. 18 fotbalistů, jejichž přestupy z nich udělaly nenáviděné hráče

Zrádci a krysy. 18 fotbalistů, jejichž přestupy z nich udělaly nenáviděné hráče

Maminka.cz Šílené dětské nápady: Podívejte se na 20 situací, které se mohou stát jen dětem. A rodiče se buď smějí, nebo pláčou!

Šílené dětské nápady: Podívejte se na 20 situací, které se mohou stát jen dětem. A rodiče se buď smějí, nebo pláčou!

Blesk Horoskopy Tarotskop na září: Býci mají zvolnit, Lvy čeká výhra a Střelce potká nová láska

Tarotskop na září: Býci mají zvolnit, Lvy čeká výhra a Střelce potká nová láska

  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Molekulární gastronomie - vysvětlete mi to!
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact