Jak na potahovaný dort? Návod, podle kterého to zvládnete!
Redakce
|
28. 3. 2017
Know-how
Každý milovník sladkého pečení touží po dokonalém dortu. Rozhodnete-li se pro potahovaný dort, je potřeba znát předem pár pravidel, která vám usnadní práci a díky kterým se dort povede na jedničku.
1. Udělejte si čas!
Počítejte s tím, že potahovaný dort zabere spoustu času, jelikož korpusy i krém potřebují čas na odpočinek a ztuhnutí. Buďte trpěliví a držte se jednotlivých kroků - uvidíte, že výsledek stojí za to!
2. Korpus upečte den předem
Správně upečený a odleželý korpus je základ úspěchu. Na pečení se vrhněte den předem a hotový korpus nechte vychladnout a až poté vyndejte z formy. Pomocí potravinářské fólie ho zabalte, aby přes noc neosychal, a dejte ho do lednice.
3. Místo nože nit
Připravený korpus je potřeba rozříznout na dvě poloviny. Pokud nevlastníte cukrářskou výbavu, zapomeňte na nůž! Vezměte do ruky nit, napněte ji a projeďte s ní korpus. Získáte tak dvě dokonale rovné části korpusu, které na sobě budou perfektně držet.
4. Jak dort nejlépe sestavit?
Korpusy doporučujeme potřít marmeládou či likérem, aby změkly a lépe se s nimi pracovalo (není to však nutnost). Postupně začněte pomocí špachtle nebo stěrky natírat korpusy a stavět na sebe. Než se pustíte do potírání celého dortu ze stran, nechte jej odpočinout alespoň hodinu v chladu.
5. Pozor na krém!
Potahovací hmota vám může snadno navlhnout, proto pod ni nepoužívejte šlehačkový krém. Nejlépe funguje máslový, ale to neznamená, že jím musíte plnit celý dort. Vnitřek dortu klidně naplňte šlehačkou či tvarohem, ale okraje potřete alespoň tenkou vrstvou máslového krému. Zajistíte tak, že se šlehačka nedostane k potahovací hmotě a uvidíte, že chuť máslového krému pod potahovací hmotou téměř neucítíte. Krém uhlaďte po okrajích a pozor dejte na drobečky, které mohou vytvořit nerovnosti. Dort dejte na hodinu do lednice.
6. Příprava potahovací hmoty
Potahovací hmotu i marcipán je potřeba předem promačkat rukama. Hmotu vezměte a začněte hnětat, stejně jako když zpracováváte těsto. Chcete-li dort barevný, použijte gelové barvy, které seženete v cukrářských potravinách nebo supermarketech.
7. Jak potáhnout dort?
Potahovací hmotu je potřeba vyválet, ideálně na silikonové podložce. Podsypávejte si ji moučkovým cukrem, aby se nelepila, a na dort ji přeneste pomocí válečku. Jemně položte a stěrkou uhlaďte, aby byl potažený dort dokonale rovný. Hmota musí být větší než samotný dort, proto nezapomeňte přebytečné kusy dole seříznout a uhladit. Nevzhledné okraje můžete zamaskovat tak, že ze zbytku hmoty vyválíte tenký proužek, kterým obmotáte spodní obvod.