Jak na míchaná vajíčka? Krok za krokem k dokonalému výsledku!
Redakce
|
14. 3. 2017
Know-how
Vajíčka opečená na pánvi aneb jeden z nejoblíbenějších snídaňových pokrmů. Jsou rychlá, levná a ne vždy musí jejich příprava končit pouze solí. Naučte se je od začátku do konce a dosáhněte dokonalého výsledku!
1. Pečlivý výběr vajec
Výslednou chuť míchaných vajíček ovlivňuje i jejich výběr. Dopřejte si kvalitu a sáhněte po vejcích z volného chovu. Po vyndání z lednice jim dopřejte minimálně 5 minut pokojové teploty a teprve pak s nimi pracujte dál. Každé vejce rozklepněte a nejprve přičichněte, jestli není zkažené. Jedním špatným vajíčkem lze zkazit celý pokrm.
2. Velká pánev, nebo vodní lázeň?
Zdeněk Pohlreich doporučuje připravovat míchaná vajíčka ve vodní lázni, především proto, aby se nepřipálila. S trochou pozornosti to ale zvládnete i na pánvi, jenom je potřeba hlídat teplotu.
3. Máslo, nebo smetana?
Zásadní chybou jsou vajíčka připravovaná „nasucho“, tedy rozklepnutá na pánev bez jejího předchozího vymazání. Pokud dáváte přednost sušším míchaným vajíčkům, dává tento krok smysl. Labužníci ale preferují rozteklá, a přesto propečená vejce. Takového výsledku docílíte pouze v případě, že je opečete s máslem a před rozklepnutím přidáte smetanu na zjemnění.
4. Od krajů ke středu
Ačkoliv se to zdá jako zbytečnost, je potřeba dbát na samotné míchání. Rozklepnutá vejce okamžitě začínají tuhnout pod vysokou teplotou a aby byla rovnoměrně propečená, musíte je „shrnovat“ od krajů ke středu.
5. Závěrečné dochucení
Přípravu dokonalých vajec už znáte, ale jak postupovat dál? Na závěr vajíčka osolte a opepřete, přidejte pažitku a vyniknout dejte i chuti čerstvého listového špenátu, karamelizované cibuli či šunce. Všechny zmíněné ingredience ladí s míchanými vajíčky na jedničku!