Jak na dokonalou bábovku? Osvědčené tipy, které fungují!
Redakce
|
22. 3. 2017
Know-how
Moučník, který se peče v každé české domácnosti? Jednoznačně sladká bábovka! Ty nejosvědčenější recepty se předávají z generace na generaci, ale nikdy není od věci připomenout si několik užitečných triků, díky kterým bude bábovka dokonale vláčná.
1. Mouku prosívejte a tuk nechte odpočinout
Základem úspěchu nadýchané bábovky je výběr mouky. Vždy používejte polohrubou, protože pouze díky ní bude mít bábovka tu správnou strukturu. Přisypávejte ji do mísy přes jemné sítko – mouka se provzdušní a nakypří. Stejně tak přidanému tuku věnujte čas – doporučujeme použít Heru, rozpustit ji v kastrůlku a nechat odstát na pokojovou teplotu. Pokud byste Heru přidali do těsta ještě horkou, mohla by se vám bábovka srazit.
2. Šlehejte pomalu a pořádně!
Těsto na bábovku šlehejte pomalu a s citem. Přidat můžete ovoce, oříšky i čokoládu, ale vždy až na konec, kdy se všechny ingredience spojí v těsto.
3. Nezapomeňte vymazat formu
Aby se bábovka povedla a šla snadno vyklopit, je potřeba pečlivě vymazat a vysypat formu. Co to znamená? Vezměte si do ruky kousek tuku a pořádně formu vymažte. Velkou pozornost věnujte ozdobnějším formám, které je potřeba vymazat v každém ohybu. Následně nasypejte do formy hrubou mouku a křouživými pohyby ji vysypejte tak, aby se přichytila na všechny strany formy.
4. Pečte pomalu a s klidem
Troubu nastavte na 180 °C a pečte přibližně 45 minut. Myslete na to, že každá trouba peče jinak dlouho, a proto je potřeba bábovku hlídat. Zda-li je upečená, si ověřte pomocí špejle, kterou zapíchněte do těsta, a pokud se na ni nepřichytává, je bábovka hotová!